Chifle Condimentate

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 500 gr faina alba
  • - 250 ml lapte dulce caldut
  • - 60 gr zahar
  • - 25 gr drojdie proaspata
  • - 100 gr unt topit, dar rece
  • - 2 oua (unul pentru aluat si unul pentru uns chiflele);
  • - 100 gr stafide
  • - 1 lingurita scortisoara macinata
  • - 1/4 lingurita cuisoare
  • - 1/4 lingurita ienibahar
  • - 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • - 1/2 lingurita sare
  • pentru glazura:
  • -1 lingura cu lapte sau smantana amestecata cu 50 gr zahar pana devine pasta

Mod de preparare

Bun gasit!
Astazi doresc sa va prezint reteta unui preparat tipic englezesc care a fost adoptat de mai multe tari crestine si asta deoarece produsul respectiv se consuma in Vinerea Mare, ca simbol a Crucii lui Isus si a Rastignirii: Hot Cross Buns.

Aceste chifle sunt dulci, condimentate si partea de sus este marcata cu o cruce.
In folclorul englezesc exista multe superstitii legate de aceste chifle:
- coapte in Vinerea Mare nu se vor strica si nu vor mucegai pe tot parcursul anului;
- sunt pastrate in scopuri medicinale;

- avand semnul crucii pe ele trebuie sarutate inainte de a fi consumate;
- agatate in bucatarie protejeaza impotriva incendiilor si toata painea coapta in acel an va iesi perfecta de fiecare data;

- luate in calatorii protejeaza impotriva accidentelor;
- impartite prietenilor, relatiile vor fi durabile.

Incepem cu maiaua. Intr-un vas punem 100 ml. lapte caldut, dizolvam drojdia, adaugam o lingurita de zahar si una de faina si omogenizam. Lasam maiaua sa creasca si ne ocupam de celelalte ingrediente.
In vasul de framantat punem faina, zaharul, condimentele si sarea.

Le combinam, adaugam maiaua spumoasa si restul de lapte caldut pana cand ingredientele uscate sunt umezite. Adaugam untul topit dar rece si oul batut usor si amestecam pana la incorporare. Adaugam stafidele si framantam aluatul pana devine elastic. Daca este nevoie mai adaugam faina.
Lasam la crescut (prima etapa).

Cand aluatul s-a dublat in dimensiune, il lovim usor sa ii scoatem aerul si il impartim in 12 bucati egale.
Le modelam si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt unsa cu ulei.
Le lasam din nou la crescut (1 ora).

Cu foarfecul sau cutitul le facem semnul Crucii, le ungem cu ou si le dam la cuptor pana devin frumos rumenite (30 de minute in cuptorul incins).

Dupa ce s-au racit se pune glazura in forma de cruce si se servesc.
Aceste chifle se pot consuma simple sau cu unt.
Nu pot sa va spun decat ca sunt minunate!
Ce trebuie sa va mai spun este ca aluatul pe care il vom framanta trebuie sa creasca in doua etape ceea ce va dura 3-4 ore (depinde cat este de cald in bucatarie sau in incaperea in care il lasam la crescut).

Prima crestere dureaza 1-2 ore.
Apoi aluatul se imparte, se formeaza chiflele si este lasat din nou sa creasca (1 ora).

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert chec cu portocale, rom si stafide

Un chec aromat si extrem de pufos pe care il prepar cu drag de fiecare data.

Desert chec cu portocale, rom si stafide
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj