Zama de Amnar

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • carne afumata
  • carnati afumati
  • legume (morcovi, patrunjel, telina, ceapa, cartofi)
  • smantana
  • usturoi
  • tarhon
  • leustean
  • zeama de lamaie
  • bors
  • moare sau otet

Mod de preparare

Ei? Ce ziceti de numele asta?

Nici mie nu mi-a venit sa cred: am vazut la teveu pe cineva rostind si facand o zama de .... amnar. Ei bine, fiindca eu stiu ce inseamna amnarul, m-am asteptat la ceva gen zama de piatra (asa cum fac nefericitii parinti ai copiilor din aspra Argentina, unde atunci cand nu se gasesc nici buruieni de pus in oala, se fierbe o piatra pentru a amagi foamea micutilor :( (Pana "fierbe" piatra, copiii adorm cu gandul la zama :((. (Zama noastra de amnar, asta de prin zona bucovinei, este la polul opus, plina cu de toate, fii-ar ea de rusine!

Asadar, manata de uimire si nerabdare, am purces. Imi imaginam gustul dupa ingrediente, dar ... se cerea facuta.

Ne trebuie asa: o bucata de carne afumata, o pereche de carnati afumati, vreo 4 - 5 oua, zarzavaturi, smantana, usturoi si verdeata.

Punem carnea afumata la fiert. Intre timp curatim zarzavaturile - morcovi, patrunjel, telina, cartofi, ardei, si ceapa. Carnea afumata a fiert. o scoatem, o taiem si pe ea bucati maricele, le pastram pe o farfurie, pastram zeama in care a fiert. Intr-o oala incapatoare, calim usurel morcovii intr-un strop de unt, stingem cu zeama ramasa de la carnea afumata, saram daca nu a fost suficient de sarata carnea afumata si asteptam sa dea in fiert.

Cand asta se intampla, adaugam restul zarzavaturilor si coditele aromate ale frunzelor de patrunjel. Punem pe alt ochi o tigaie cu foarte putin ulei si prajim iute bucatele de carnat afumat. Scoatem si-i adugam in zama impreuna cu bucatelele de carne afumata si cuburelele de rosii.

In aceeasi tigaie prajim 'scrobul' - 4-5 oua batute bine cu sare, piper, 2 lingurite de apa si frunze de patrunjel (omleta, in limbajul nostru bucataresc). Prajim bine pe ambele parti, o portionam estetic si o adaugam si pe ea in zama. Stingem focul atunci cand zarzavatul este fiert si omleta se umfla fain.

Facem o dresura dintr-un galbenus de ou, smantana, o brazda de usturoi bine flecuit in piua. Cand zama e cat de cat racorita, indoim dresura cu cateva polonice din ea si o turnam in toata oala, amestecand bine. Parfumam cu leustean si tarhon din plin.

Cine doreste, la sfarsit - dupa ce zama s-a racit suficient, altfel ingrosala se poate branzi - puteti s-o acriti cu zeama de lamaie, moare, bors sau otet.

Asta-i zama tip musai - adica dupa Sarbatori si marea ghiftuiala.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei

Pastele chiar nu erau pe lista mea, dar de cand mi-am cumparat o carte de bucate al unui chef renumit din Grecia, mi-am...

Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj