Plecam de la expresia pearja-perje care de fapt este denumirea prunei in anumite zone din Moldova. In special se alege soiurile tari si carnoase, fara zeama si care se coc mai tarziu, se curata de frunze si codite, se aseaza pe o loznita dinainte facuta si atent masurata spre a incapea in afumatoare.
Se asterne un strat de perje atent alese, numai fruct sanatos si fara a incaleca una peste alta, dupa care se atarna in afumatoare la partea de sus. In fiecare zi de dimineata si seara se facea cate un foc zdravan si treaba asta cam 14-16 zile cu lemmn dulce de gradina arareori mai folosindu-se rachita si plopul.
Dupa perioada de afumare se depozitau uneori pe sir de ata, in ladita de lemn, in cutii de carton, in spatii bine aerisite si ferite de soare. De aici la compot se face o spalare in 3-4 ape calde sa se indeparteze o parte din fumul depus la afumare.
Se pune la fiert cuapa, se adauga mierea ca indulcitor, lamaia si compotul de perje este gata
Cald sau rece, vara sau iarna in perioada de post sau de dulce.
Compotul de perje era oricand bine venit.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.