Sushi

Portii
2
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 4 foi Nori
  • 400 gr orez pentru suhi(are bobul rotund)
  • 3-4 linguri otet pentru sush(care are deja zahar)
  • 1 bucata de ghimbir
  • 1 castravete
  • ½ de morcov
  • 4 bucati surimi
  • 1 felie de ananas proaspat
  • 75 gr somon afumat(sau proaspat)
  • 6 creveti fierti si decojiti
  • ½ de avocado
  • 4-5 linguri sare groasa
  • 5 linguri otet
  • seminte de susan negru pentru decor
  • sos de soia si wasabi pentru servit

Mod de preparare

Incepem prin a pregati ghimbirul astfel: ii curatam coaja, il taiem in felii subtiri apoi feliile le taiem in bastonase cat mai subtiri. Punem putina apa cat sa-l acopere si cele 5 linguri de sare, apoi amestecam pana se dizolva sarea si-l lasam deoparte cel putin o ora(ideal ar fi de pe o zi pe alta, eu nu am avut acest timp). Il spalam bine de toata sarea si il punem la fiert timp de 20 de minute cu cele 5 linguri de otet(daca aveti mai mult timp la dispozitie, puneti ghimbirul la fiert in apa simpla iar dupa ce a fiert il tineti in otet de pe o zi pe alta).

In acelasi timp putem pregati si orezul: il spalam bine si il punem intr-o oala cu apa, pentru fiecare masura de orez, o masura si jumatate de apa(masura mea a fost o cana). Il punem pe foc, iar cand incepe sa fiarba il lasam un minut la foc mare, apoi dam focul la mic, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba timp de 15 minute. Nu se amesteca deloc in orez cat timp e pe foc. Dupa cele 15 minute, rasturnam orezul pe o tava, avand grija sa nu radem fundul oalei(va ramane un strat de orez prins pe fundul oalei pe care nu il vom folosi), il intindem cu ajutorul unei linguri si adaugam otetul pentru sushi, apoi amestecam bine.
Jumatate de castravete, morcovul si ananasul se taie in bastonase de cca 1 cm latime(morcovul mai subtire decat castravetele si ananasul) iar somonul in bucati(daca se foloseste somon proaspat se taie in bastonase la marimea celor din castravete). Restul de castravete se taie in felii de cca 2cm carola li se scobesc miezul. Jumatatea de avocado se indeparteaza de pe coaja cu ajutorul unei linguri in asa fel incat sa ramana intreaga apoi se taie in felii subtiri pe lat.

Incepem asamblarea astfel: pe un covoras de bambus folosit pentru a rula sushi, intindem o foaie de Nori, apoi 2-3 linguri de orez pe care il apasam si intindem cu degetele astfel in cat sa formam un strat nici prea subtire nici prea gros de orez, lasand una din marginile algei, cca 2 centimetri fara orez. Orezul fiind foarte lipicios vom avea nevoie de un castronas cu apa alaturi pentru a inmuia din cand in cand degetele. Pe marginea algei ce are orez, nu cea care va ramane fara, insiram 3 creveti, apoi 2 bastonase de castravete si putin din ghimbir. Prindem covorasul si alga in acelasi timp si incepem sa rulam, apasand la inceput cu degetele ingredientele din interior pentru a nu se deplasa, apoi continuam sa rulam pana la capat, ajutandune de covoras si strangand usor dealungul sulului de sushi. Cand am ajuns la capatul algei, cel fara orez, il udam putin cu apa si terminam de rulat.
Cum mi-a mai ramas orez dar nu si alge Nori, am intins pe covorasul de bambus folie alimentara pentru a facilita rulatul si am intins orezul. Am umplut cu surimi si ghimbir si am rulat cu grija. Am portionat apoi sulul de sushi si pe fiecare bucata am asezat feliute de avocado. Feliile de castravete le-am umplut deasemenea cu orez, morcov si somon. Cu mainile umezite putem face bilute din orez apoi le dam o forma ovala si asezam deasupra cate un crevete despicat pe lung sau cate o bucata de somon. Pentru decor si un plus de gust se presoara seminte de susan negru.

Ingredientele si cantitatile acestora din interior le puteti combina dupa preferinta si imaginatie.
Se servesc alaturi de sos de soia si wasabi.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Mancarica de conopida

Retete economice de post

Mancarica de conopida
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj