Piure de Ceapa

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 7 linguri cu varf
  • -1,5 kg ceapa alba / rosie sau in amestec
  • -1 lingurita sare
  • -6 linguri ulei

Mod de preparare

Curatati si tocati ceapa (dupa dorinta: rondele, pestisori, solzisori, in robot). Puneti-o in uleiul incins impreuna cu sarea, intr-o tigaia intinsa, cat mai mare, pentru a se gati uniform.

Caliti la foc mic, circa 40- 50 min, amestecand continuu, pana devine caramelizata, aurie- maronie, fara sa o ardeti. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca.

Transformati-o in pasta; folositi mojarul si pasati ceapa cu pistilul (modalitatea traditionala) sau treceti-o prin masina de tocat carne ori mixati cu blenderul. Oricare varianta duce la acelasi rezultat.
Puneti-o intr-un recipient cu capac si dati la frigider unde se poate pastra pana la 2 saptamani.

Folositi-o dupa cum cere reteta.
In India ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. Aproape orice reteta nord- indiana incepe cu aceeasi procedura: se prajeste incet ceapa tocata, se adauga condimente (de multe ori usturoi proaspat si ghimbir, dar si condimente uscate, cum ar fi coriandrul, chimionul turcesc, cernusca, curcuma, cardamomul negru, ardeii iuti, etc) si se prajesc pana cand ceapa devine aurie.

Amestecul (numit masala umeda) poate fi apoi pasat, inabusit cu rosii sau iaurt ori pur si simplu adaugat la legumele sau carnea, care fierb. Prin prajire ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata; aroma se dezvolta cel mai bine daca dupa prajirea indelungata se transfera in grasime mai rece.

Acest proces dureaza in jur de 50 min, asa ca daca reusiti sa preparati o cantitate mai mare in avans, o sa scurtati foarte mult prepararea retetelor indiene.

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti