Prajitura de casa cu mascarpone si lamaie este un desert in straturi, cu blat pufos, crema aerata si aroma usoara de lamaie. Se pregateste usor, se taie frumos dupa ce sta la rece si e potrivita si pentru musafiri, si pentru o duminica linistita.
Pentru blat, separa ouale. Bate albusurile cu praful de sare pana devin spuma, apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o bezea ferma. Incorporeaza galbenusurile pe rand, apoi adauga vanilia. Pune faina cernuta in 2-3 transe si amesteca usor cu spatula, de jos in sus. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox. 25x35 cm) si coace la 180°C timp de 25–30 minute, pana trece testul scobitorii. Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l in doua foi (sau in trei, daca vrei straturi mai subtiri). Pentru sirop, fierbe apa cu zaharul 2-3 minute, opreste focul si adauga zeama si coaja de lamaie. Lasa sa se raceasca.
Pentru crema, mixeaza mascarponele cu zaharul pudra, vanilia, coaja de lamaie si zeama de lamaie (adauga zeama treptat, ca sa ramana crema ferma). Separat, bate frisca rece pana devine spuma tare, apoi incorporeaz-o in crema de mascarpone cu miscari usoare.
Asambleaza prajitura in tava: pune prima foaie de blat, insiropeaz-o usor, intinde jumatate din crema, pune a doua foaie, insiropeaza din nou si acopera cu restul de crema. Niveleaza, pudreaza cu cacao si da prajitura la frigider minimum 4-6 ore (ideal peste noapte), apoi taie cu un cutit incalzit si sters.