Prajitura cu blat de cacao, crema alba si glazura de ciocolata este un desert cu strat de pandispan dens si aerat, crema ferma si glazura fina, care se taie impecabil si arata minunat.
Pentru blat, separa ouale, apoi bate albusurile cu un praf de sare si 120 g zahar pana obtii o spuma ferma. In alt bol, mixeaza galbenusurile cu restul de zahar, adauga uleiul si laptele, apoi incorporeaza treptat faina amestecata cu cacao si praful de copt. La final, adauga spuma de albusuri in trei transe, amestecand usor cu spatula, de jos in sus, pentru a pastra compozitia aerata. Toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coace blatul la 175°C timp de 25–30 de minute, apoi lasa-l sa se raceasca complet.
Pentru crema alba, incalzeste laptele cu vanilia. Intr-un bol, amesteca galbenusurile cu zaharul si amidonul, apoi toarna treptat laptele fierbinte, amestecand continuu. Pune crema pe foc mic si fierbe pana se ingroasa foarte bine, apoi lasa-o sa se raceasca complet. Mixeaza untul moale pana devine spumos si incorporeaza treptat crema rece, pana obtii o crema fina si ferma. Intinde crema uniform peste blatul racit.
Pentru glazura, topeste ciocolata impreuna cu untul si laptele, la foc mic, amestecand pana devine o crema omogena. Lasa glazura sa se raceasca 10–15 minute, apoi intinde-o peste crema alba si niveleaza cu o spatula. Da prajitura la frigider cel putin doua ore, apoi portioneaz-o cu un cutit bine ascutit.
Am folosit o tava de 25×35 cm.