Varza Dulce Calita

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 kg varza (capatana mijlocie)
  • 4-5 linguri ulei sau untura
  • 2 linguri sare
  • Piper

Mod de preparare

Un pic deosebita reteta de cea a lui pupi - dar in principiu, este tot varza dulce, usor mai calita decat v-ar pofti inima (la bunicii mei se manca varza calita aproape de-a fi caramelizata - adica roscata fara boia ci doar din facatura ei pe soba cu lemne - deci la foc micutz si constant)

Descotorositi adanc varza, in asa fel incat sa puteti desfrunzi cu usurinta pe dumneaei. Fiecarei frunze ii taiati partea cotoroasa, faceti sul 2-3 frunze si taiati fin de tot. Cam asta e secretul verzei dulci calite - ca frunzele sa fie taiate cat mai subtire si fasioarele sa fie tinute un pic cu sare.

Si mai e un secret, daca vreti varza dulce caramelizata: puneti varza fin taiata si stoarsa, direct in mult ulei sau untura incinse (varza, ca si ciuperca, " suge" grasimea; amestecati des, astfel ca toata cantitatea de varza sa prinda culoarea ruginie inainte de-a adauga cantitati mici de apa.

Dupa ce stau la sare (timp in care tot taiati la restul de frunze ...) framantati bine in lighean/vailing fasiutele, stoarceti bine de tot si puneti la calit. Fara apa! Cel putin pana varza capata culoare in intregul ei, amestecand mereu, nu puneti apa.

Adaugati apa doar daca varza ramane totusi cruda dupa atata calire (daca frunzele sunt subtiri, taietura fina, asta nu se va intampla - eu nu am adaugat pic de apa). Daca totusi trebuie apa, puneti, dar mereu cate un pic si eventual din cea ramasa in ligheam dupa stoarcere.

Cand devine lucioasa, grasa si fara pic de apa, e gata.
Se gusta de sare, dar se pune la urma de tot, muuuuuult piper.
Se poate manca pur si simplu ca o garnitura langa aproape orice fel de friptura, dar si rece (in cazul in care ati lucrat cu ulei si nu untura), pe felii de paine prajita si frecata cu usturoi - o bunatate stramoseasca de pe vremea cand nu in fiecare zi se aprindea focul cu lemne, mai ales vara.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Portofele cu somon afumat si ricotta (Reteta video)

O reteta usoara si gustoasa, care va smulge zambete amuzate tuturor invitatilor de la masa de Anul Nou.

Portofele cu somon afumat si ricotta (Reteta video)
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj