Risotto cu Pepene Galben Invernal

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 2 persoane:
  • 160 gr orez Carnaroli
  • 1 pahar de vin spumant sec
  • supa vegetala (apa in care puneti la fiert o bucata de ceapa, morcov si telina)
  • 2 felii de pepene galben invernal + pentru ornare
  • sare
  • unt cit 2 nuci
  • 2 linguri de parmezan (sau brinza Grana) ras
  • 2 felii de prosciutto crudo pentru ornare

Mod de preparare

- punem la fiert supa vegetala (daca voi vreti puteti sa folositi cub)
- cind supa incepe sa clocoteasca dam focul la minim si pornim pregatirea orezului

- punem unt cit o nuca (deci jumatate de cantitate) in cratita cu pereti mai grosi speciala pentru risotto si varsam orezul, lasam sa se caleasca putin pina devine usor sticlos si acum varsam spumantul, focul sa fie mare ca sa se evapore alcoolul, apoi micsoram flacara si amestecam mereu sau destul de des

- adaugam pepenele galben taiat cuburi si putina sare, lasam sa scada lichidul amestecind cit este nevoie si adaugam pe rind cite un polonic de supa fierbinte (ea continua sa stea pe flacara foarte mica cit sa se pastreze fierbinte)

- cind orezul este gata (in general 15-17 minute depinde de tipul orezului, de obicei scrie pe cutie dar daca nu scrie il gustati sa fie al dente adica moale pe exterior si cu un fir mai tare in mijloc) trageti cratita de pe foc si adaugati restul de unt si parmezanul sau brinza Grana rasa si amestecati foarte bine. Aceasta operatie se numeste "mantecare" si este obligatorie pentru un risotto cremos si bun.

Lasati sa se odihneasca 5 minute risotto inainte sa-l serviti, daca doriti puteti adauga cuburi de pepene galben proaspat taiate in el sau pe deasupra sau cum am facut eu citeva felii subtiri si felia de prosciutto.
Pepenele galben invernal este de fapt un pepene galben cu pulpa albicioasa coaja, care poate sa fie galbena sau verde, este mai groasa. Este vorba despre grupul de pepeni galbeni numiti inodorus si care fac parte tot din subspecia "Cucumis melo" ca toti pepenii galbeni.

Se coace vara ca toti pepenii insa are aceasta calitate ca poate sa fie pastrat si mincat iarna, in general de Craciun si/sau Anul Nou.

Gustul este intre cel de pepene galben si cel de para, cum ii spune si numele inodorus acest soi de pepene galben nu este parfumat.

Se gaseste de cumparat iarna dupa ce a fost tinut in locuri uscate si racoroase, unii il tin chiar in paie eu l-am cumparat asta vara si cum iarna a fost blinda a stat bine mersi in balcon intr-un cos alaturi de varza, dovleac, cartofi.

Este ideal pentru aperitivul melone e prosciutto (crudo evident) caci avind un gust neutru, fara arome si parfumuri ca ceilalti pepeni galbeni da celui care serveste acest fel posibilitatea sa simta mai bine gustul si aroma suncii/prosciutto-ului.

De Anul nou am avut pe masa si prosciutto e melone, iar din pepenele ramas si din vinul spumant sec ramas in sticla am hotarit sa fac ceva de mincare. In general spumantul sec ajunge in risotto dupa sarbatori sau in creme pentru panettone si pandoro daca este dulce.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert Mille feuille cu crema de vanilie si mere coapte

Am vazut aceasta reteta acum mult timp, pregatita de Vladut de la neatza si tare mult mi-a placut! Acum avand mere aromate de...

Desert Mille feuille cu crema de vanilie si mere coapte
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj