Mancarica Acra de Cartofi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi
  • 3-4 linguri de ulei (1/2 pahar de untura)
  • 3-4 linguri de smantana
  • 3 linguri de faina
  • 2 cepe
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura de otet din vin rosu
  • Sare

Mod de preparare

Cine stie de mancarea asta, sa nu citeasca mai departe!

Este "Tocana de cartofi" a copilariei mele - la noi se facea aceasta mancare - pana sa plec de-acasa nu am stiut de varianta regateneasca a tocanei de cartofi, acum o stiu si pe aceea - asadar varianta mea este pur ardeleneasca...

Asta e: cartofi, ceapa, bibilite cu nelipsita smantana :)).

Calim ceapa intr-o lingura de ulei (pe vremuri era lingura de untura...) cand devine sticloasa punem faina si-o calim iute, stingem cu apa rece si amestecam pana se ingroasa oarecum, fara cocoloase; in acest moment azvarlim inauntru cartofii taiati rondele decente ca grosime (0, 75 mm - 0, 75834210 mm, haha) 2 foi de dafin si acoperim vasul pana incepe sa clocoteasca. Din acest moment, se face focul micusor de tot, se leagana din cand in cand, se scutura strasnic din vreme in vreme etc. Dar nu se prea amesteca - rondelele ar trebui sa ramana intregi pana la capat - la modul ideal - dar fiind un aproximativ rantas la baza, pericolul este sa se lipeasca de fundul vasului; daca nu aveti un vas cu fund gros si sigur pe sine, amestecati - pentru siguranta voastra - dar numai cu dosul lingurii (rondelele de cartof sa intampine concavitatea lingurii si nu convexitatea ei... vai de exprimarea mea...)

Dupa vreo ora, cartofii se vor fi fiert si venim peste ei cu o lingura de otet, 3-4 linguri de smantana, potrivim de sare si mai fierbem inca 5-10 minute.

Frunzele de patrunjel se pun cand mancarica este racorita nitel - sau mai bine alaturi, pentru a nu se vesteji in kakiul unora!

La noi, era o mancare in sine dar iarna, bunicii mei o serveau alaturi de tochitura sau "pomana porcului"... in loc de mamaliguta.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.