Gratin de Cartofi (Dauphinoise )

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Cartofi
  • 300 ml lapte
  • 50 gr unt + unt pentru uns tava
  • 150 gr cascaval
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • usturoi (facultativ)

Mod de preparare

- cu un catel de usturoi strivit si amestecat cu putin unt ungeti tava si apoi adaugati cartofii (eu nu am pus usturoi)
- am curatat cartofii si i-am ras pe mandolina cit de subtiri posibil
- am uns tava (26x18 cm) cu unt si am pus cartofii presarind intre straturi sare si piper

- am incalzit laptele cu untul (* ca sa inlocuiesc lptele gras si smintina nefermentata din reteta frantuzeasca) si am pus un praf de nucsoara

- cind untul era topit am turnat laptele pe marginea tavii pina cind am ajuns la nivelul crtofilor fara sa ii acopar (not: dc puneti smintina si lpte atuni mai intii varsati 200 ml smintina nefermentata si apoi completati cu lapte).

- am pus cascavalul (** eu am folosit brinza Gouda taiata cuburi, este mai estetic ins ao radeti, puteti folosi Emmenthal sau orice alt cascaval)
- am copt la 200°c tava acoperita cu folie de aluminiu primele 30 minute, am adaugat brinza si am continuat coacerea in tava descoperita pina cind se gratineaza..
Lasati sa se raceasca inainte sa taiati portiile ... (nu ca mine)

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...