Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 pachet foi de placinta
  • -100 ml ulei
  • Sirop
  • -150 ml apa
  • -150 g zahar
  • -sucul si coaja rasa de la ½ lamaie
  • Umplutura
  • -200 g orez cu bobul rotund (Arborio)
  • -70 g nuca de cocos
  • -200 ml lapte de soia
  • cald/apa
  • calda
  • -150 g zahar
  • -1-2 plicuri zahar vanilat
  • - stafide inmuiate in rom/coniac si scurse, dupa gust (optional)
  • - scortisoara, dupa gust (optional)
  • Altele
  • - scortisoara pudra
  • dupa gust (optional)
  • - zahar brun, macinat fin, dupa gust (optional)
  • - pentru decor, nuca de cocos (optional)

Mod de preparare

Puneti la dezghetat foile de placinta.

Sirop
Fierbeti apa cu zaharul pana ce acesta s-a topit, adaugati sucul si coaja rasa de lamaie si fierbeti inca 3- 4 min, la foc mare sau pana ce siropul ajunge de consistenta mierii.
Dati deoparte.

Umplutura
Puneti la fiert orezul cu 1 ½ cana apa, doar pana se inmoaie bobul de orez, iar interiorul ramane putin tare (apa este suficienta pentru orezul Arborio si ea ar trebui sa fie absorbita).
Adaugati nuca de cocos si laptele de soia cald/apa calda in care ati dizolvat zaharul si zaharul vanilat.
Aduceti la punctual de fierbere si mai lasati pe foc inca 2 min, amestecand continuu.
Inglobati stafidele scurse si scortisoara, optional.
Lasati la racit.

Pe masa de lucru, puneti o foaie de placinta si ungeti-o cu ulei.
Optional, puteti sa presarati peste foaia unsa scortisoara pudra si zahar brun, fin macinat, dupa gust.
Suprapuneti apoi inca o foaie si ungeti-o cu ulei.
Taiati foaia in 4 bucati dreptunghiulare.
Asezati 2 lingurite de umplutura pe latura mica a fiecarui dreptunghi si ridicati marginile de pe lateral, peste umplutura.
Rulati dinspre partea cu orez formand un rulou.
Repetati pana se epuizeaza foile de placinta si umplutura.
Asezati-le intr-un vas termorezistent uns cu ulei si pensulati rulourile pe deasupra cu ulei.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 45 min, la 190- 200 grade sau pana ce sunt facute si frumos rumenite.
Scoateti din cuptor si turnati imediat peste fiecare rulou cate 1 lingura de sirop fierbinte sau ungeti-le cu sirop, cu ajutorul unei pensule, de mai multe ori.
Optional, dupa ce au fost insiropate, puteti sa le presarati cu nuca de cocos.

Lasati la racit in tava, apoi serviti, stropite cu sirop.
Foile de placinta, unse cu ulei si suprapuse, apoi unse din nou inainte de a fi date la cuptor, vor conferi produsului final un exterior crocant si auriu si interiorul moale si delicios care ispiteste orice pofticios.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.