Turtite de Gris

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru 12 turtite:
  • - 100 g zahar tos
  • - 1 lingura cu zeama de lamaie (eu am pus doua linguri cu zeama de lamaie)
  • - 150 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 150 g gris
  • - coaja rasa a unei lamai mari
  • - 1 lingurita cu scortisoara pulbere
  • - 750 ml apa

Mod de preparare

- Zaharul si apa se pun la fiert intr-un vas. Amestecul se lasa la fiert timp de 8 minute (se socotesc 8 minute incepand din momentul in care apa incepe sa fiarba). Dupa 8 minute se adauga zeama de lamaie si se lasa amestecul la fiert inca 3 minute.

- Se mixeaza untul si grisul intr-un alt vas (folosind paletele spiralate).
- Compozitia se pune intr-un vas, la foc mic, amestecand continuu, pana cand dobandeste o culoare maronie (aproximativ 20 - 25 de minute).

- Se amesteca cele doua compozitii (amestecul fierbinte realizat din apa, zahar si zeama de lamaie se adauga amestecului format din unt si gris). Se adauga coaja rasa a unei lamai si se lasa amestecul la foc mic timp de aproximativ 30 de secunde, amestecand usor.

- Se toarna compozitia in formele pregatite (eu am folosit forme mici cu 16 onduleuri), clatite in prealabil cu apa rece. Se lasa compozitia sa se raceasca in forme, timp de o ora, la temperatura camerei.
- Se intorc formele pe farfurii. Se presara la suprafata scortisoara pulbere si se orneaza cu migdale dupa preferinta.
Am gasit aceasta reteta in cartea ”Bucataria greceasca” a Aphroditei Kaipi.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.