Tort Felie de lapte cu afine

Portii
14
Timp pregatire
135 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta migdale
  • 50 ml cafea expresso
  • 50 ml lapte
  • 100 gr unt gras topit
  • 270 gr faina
  • 1 lingura praf de copt
  • 2 linguri cacao neagra olandeza
  • Pentru crema:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 300 ml lapte condensat
  • 6 foi de gelatina(10 gr total)
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta de migdale
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri miere
  • Pentru sirop:
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • In plus:
  • 200 gr afine congelate
  • Pentru decor:
  • 150 gr ciocolata 40% cacao
  • 100 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare

Pentru foi: de fapt, este o singura foaie coapta in tava mare a aragazului, taiata in trei bucati egale.
Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul, pana devin spumoase si se aseamana cu o crema. Se adauga untul topit si racit, se mixeaza pana la incorporare. Urmeaza sa se adauge laptele si lichiorul, se mixeaza usor, pana la incorporarea completa. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua. Se adauga ingredientele uscate la cele umede. Se mixeaza la viteza mica, pana se incorporeaza toate ingredientele. La final, se adauga cafeaua fierbinte si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune aluatul in tava mare a aragazului, in care am pus hartie de copt dinainte si coacem blatul la cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca, se indeparteaza hartia de copt, se taie capetele si se indreata blatul, apoi cu un liniar curat se masoara si se taie in trei parti egale.
Pentru crema: se mixeaza frisca cu zaharul pana capata consistenta. Foile de gelatina se pun la inmuiat, in apa rece, pentru 10 minute. Se incalzeste bine 100 ml lapte condensat, se pun in lapte, foile de gelatina inmuiate. Se amesteca pana foile s-au dizolvat, se adauga mierea, lichiorul si se amesteca pana mierea s-a dizolvat si ea. Se lasa sa se raceasca amestecul, apoi se adauga la frisca batuta. Se mixeaza si se adauga si restul de lapte condensat. Se da la frigider crema pentru jumatate de ora, pana a inceput usor sa se intareasca.
Pentru sirop: se caramelizeaza zaharul, se adauga apa, se lasa sa fiarba pana zaharul s-a topit, se lasa sa se raceasca.
Pentru asamblare: daca aveti o tava dreptunghilara care sa se potriveasca cu marimea foilor, ar fi minunat, daca nu…intr-o tava mai mare, am pus o bucata mare de folie de aluminiu. Am pus prima foaie de blat in mijloc, am ridicat marginile, iar de o parte si de alta am pus cateva carti pentru a sprijini marginile (puneti drept margini ce credeti ca se potriveste). Se insiropeaza usor prima foaie, se pun jumatate de afine, peste afine jumatate de crema, urmatoarea foaie de blat, se insiropeaza, se pun restul de afine, restul de crema si ultima foaie insiropata. Se aduna marginile foii de aluminiu peste prajitura si se da la frigider pentru 3 ore, pana crema s-a intarit. Se indeparteaza marginile, foile de aluminiu si se decoreaza prajitura cu ciocolata topita pe baie de aburi si amesteca cu smantana pentru frisca. Se portioneaza si se serveste cu mare pofta! Sa va fie de bine!!

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.