Tort cu Fructe (fara Foc)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 100 g fulgi de grau
  • 100 g fulgi de porumb
  • 150 g stafide
  • 200 g miez de nuca macinat
  • 100 g capsuni
  • 100 g cirese
  • 2 piersici (din compot)
  • 300 ml sirop din compot
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 1 pachet de unt (80% grasime)
  • 1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie (se poate inlocui zaharul cu miere, dar aceasta trebuie sa fie curata ca sa nu se taie cand se amesteca cu untul)
  • 150 g miez de nuca macinat
  • 1/4 lamaie
  • Pentru decor: fructe proaspete

Mod de preparare

Stafidele se aleg, se spala in cateva ape, se sterg de apa
apoi se pun intr-un borcan impreuna cu esenta de rom.

Miezul de nuca se alege de impuritati, se spala in cateva ape caldute, se scurge bine de apa si se lasa pe un blat de lemn sa se zvante foarte bine, dupa care se macina.

Capsunile se spala sub jet de apa rece, se curata de codite si se taie cubulete de aprox. 0,5 cmc.

Ciresele se spala sub jet de apa rece, se curata de codite
si de samburi si se taie in sferturi.

Piersicile se taie cubulete de 0,5 cmc.

Se amesteca fulgii de grau cu fulgii de porumb, stafidele,
fructele taiate cubulete si miezul de nuca macinat. Peste acest amestec se toarna siropul de la compot si se amesteca lejer. Se acopera cu folie alimentara si se tine la frigider cateva ore.

Untul rece se preseaza de peretii unui castron - cu ajutorul unei linguri de lemn - pana cand se elimina excesul de apa. Apoi se freaca impreuna cu zaharul pana cand devine cremos si creste in volum.

Lamaia se spala si se macina in blender - impreuna cu coaja - si se incorporeaza in crema de unt, apoi se adauga miezul de nuca macinat.

Asamblarea tortului:
Presarati miez de nuca macinat pe platou - ca sa se desprinda usor felia de tort. Compozitia pentru foi se imparte in doua. Din jumatate, se aranjeaza (pe platou) un strat, care se repartizeaza uniform si se preseaza usor. Se intinde deasupra jumatate din crema de unt, apoi a 2-a jumatate de compozitie pentru foaie, apoi se imbraca tortul cu restul cremei de unt.

Se decoreaza dupa inspiratie, cu fructe proaspete aranjate cat mai estetic.

Se tine tortul la rece cateva ore, ca sa se combine aromele, iar crema de unt sa se intareasca.

Din aceste cantitati ies aproximativ 12 felii.

Spor la lucru si pofta buna!

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.