Prajiturica `adunata`

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 6 albusuri
  • 3 linguri cu varf faina
  • 5 linguri ColaCao/nesquick
  • 1/2 praf de copt
  • praf sare
  • sirop insiropat blat
  • frisca lichida 250-300 ml
  • sirop caramel
  • nuci pisate sau migdale

Mod de preparare

De multe oi se intampla sa ai cate ceva prin frigider si e pacat sa arunci, chiar daca e bun. Si stai si te gandesti ce ai putea incropi, sa fie bun si sa placa la toata lumea.
Deocamdata ce-a iesit imi place numai mie, mai tarziu va zic ce nota am primit. De fapt, cred ca am sifonierul virtual plin de sorturi de la prieteni.

Bun. Aveam in frigider niste albusuri de ou ramase dupa dresul ciorbei de burta, cam 6 la numar. Si mai aveam glazura caramelizata de la tortul pentru Revelion. De fapt am facut Boema in tava de tort.

Asa ca am batut spuma cele 6 albusuri cu 4 linguri de zahar. Dupa ce le-am facut bezea am pus cam 3 linguri de ulei, de floarea soarelui bineinteles. Le-am mai dat o data cu mixerul, dupa care am cernut deauspra tot odata 3 linguri cu varf de faina, 5 linguri de cacao tip Nesquick/ColaCao si jumate de praf de copt.

Le-am amestecat bine, de jos in sus ca sa nu mi se lase albusurile si le-am dat la copt. Eu am pus in tava de la aragaz o chestie pentru separat, autoreglabila, se faca de 42/42 cm, plus partea despartitoare din mijloc, vedeti in poze. Hartie de copt sau tapetati cu grasime si faina/pesmet, cum vreti si aveti.

Am lasat la cam 180º timp de 15 min, cu cuptorul preincalzit in prealabil. Stiti povestea cu siropul pt insiropat: zahar, apa, etc, doar ca eu am pus 2 picaturi de esenta de migdale, pt ca ce am e foarte uleioasa si e din tara!

Crema! cum v-am zis, pt Rev am facut Boema si cam am ars glazura sau am fiert-o prea mult, a iesit buna, dar a avut mai mult gust de caramel ca de ciocolata. Nu stiu sa va zic proportiile pt glazura din cazul de fata, vi le zic pe cele folosite atunci si reduceti voi. Sau puteti folosi un sos caramel gata preparat!

Glazura mea pt Boema:
-150 ml apa
-300 gr zahar, 3 linguri miere
-50 gr ciocolata menaj sau cacao amara

Se pun la fiert apa si zaharul; din momentul in care a dat primul clocot reduceti focul si lasati sa fiarba 15'. Dupa ce a fiert adaugati 2-3 linguri de miere si mai lasati max 5' pe foc. Trageti de pe foc s si incepeti sa mestecati/mixati repede pana se albeste.

Cu grija caci stropii sunt ft fierbinti si ard:!: !!! Adaugati ciocolata si amestecati, si e gata pt decorat. In caz de racire se poate reincalzi pe aragaz direct sau bain-marie.

Sa zic ca mi-a ramas un sfert din acest fondant, care mi s-a intarit in cratita =)) l-am tinut la frigider pana ieri, cand am pus peste cam 250 ml frisca lichida neindulcita. Am incalzit un pic pe foc si am mestecat pana cand s-a topit caramelul-fondant. l-am bagat la rece si azi am batut amestecul cu mexerul pana s-a umflat si montat.

Deci, blatul gata copt l-am insiropat, am pus crema de mai sus la mijloc si un pic deauspra. Si acum am avut o mare surpriza! v-am zis ca am pus esenta de migdale? Credeam ca am fulgi de migdale, de obicei am, pt dulciuri sau pui cu migdale. Dar lui Silvius ii plac si asa, deci nu am mai gasit!

Atunci am razuit niste miez de nuca peste si a iesit frumos si asa. Si gata! Am gustat prajitura imediat:) si mie mi-a placut: d
Sper sa va placa si voua.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Lava cake

Un desert rapid, pe care il puteti pregati pe caldurile astea ca nu trebuie sa stati mult timp pe langa aragaz sau cand aveti...

Lava cake
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj