Prajitura de Ciocolata cu Sos de Caramel

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blatul de ciocolată:
  • 175 g bază de făină de migdale (găsești rețeta în continuare)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 90 g Sos de ciocolată (găsești rețeta în continuare)
  • 1 lingură semințe de vanilie de Bourbon (am folosit 5 păstăi de vanilie)
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin presat la rece (sau ulei de cocos presat la rece)
  • Faina de migdale:
  • 150 g Migdale crude fără coajă
  • 150 g Migdale crude cu coajă
  • 600 ml Apa
  • Sos de caramel:
  • 100 ml Sirop de agave
  • 1 lingură lucuma
  • 1 lingură mesquite
  • 1 lingură rădăcină de maca măcinată
  • 1 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • ¼ linguriță sare roz de Himalaya
  • Sos de ciocolată:
  • 90 g Pudra de roșcove
  • 1 linguriță semințe de vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 20 ml Ulei de cocos
  • 100 ml Sirop de agave
  • ¼ linguriță sare roz de Himalaya
  • 100 ml Lapte de migdale (rezultat de la prepararea bazei de făină de migdale)
  • Crema de cocos:
  • 100 g Nucă de cocos
  • 300 ml Lapte de migdale (rezultat de la prepararea bazei de făină de migdale)
  • 50 ml sirop de agave

Mod de preparare

Bucătăria raw vegana are la bază o filozofie care este în egală măsură nutriționala și spirituală.
Departe de a conține numai salate plicticoase, bucătăria raw este alcătuită din feluri de mâncare cremoase sau uscate, toate la fel de delicioase, ca urmare a unor amestecuri inteligente de fructe, legume, nuci, semințe și cereale încolțite.
Principiul de bază al acestei bucătarii este temperatura de gătire, care nu trebuie să depășească 48 grade Celsius, pentru a păstra substantele nutritive ale ingredientelor folosite, cum ar fi: vitamine, minerale, enzime (pe care gătitul la tempetarura ridicată le distruge).

Baza de făină de migdale, poate fi folosită la tot felul de alte derturi raw vegane: batoane, prăjituri, fursecuri, plăcinte. Această bază poate fi făcută integral din migdale sau din nuci de Brazilia, nuci macademia, nuci pecan, alune, fistic, precum și din combinațiile dintre ele, în funcție de preferințe.

În rețeta de față, am combinat migdale crude fără coajă cu migdale crude cu coajă.

Spălam migdalele, le scurgem și le punem la înmuiat pentru 4 ore în 300 ml de apa. După ce s-au înmuiat, punem migdalele împreună cu apa în care au stat la înmuiat într-un blender si mai adăugăm 300 ml. de apa. Si măcinăm cu ajutorul blenderului. Scurgem laptele rezultat printr-un tifon sau strecurătoare (rezultă 400 ml lapte de migdale pe care îl vom folosi în continuare în rețetă). Întindem pe o tăviță de deshidratare pasta de migdale și o deshidratăm timp de 12 ore la o temperatură de 40C. măcinăm pasta de migdale deshidratată și obținem o făină de migdale.

Sos de ciocolată
Amestecăm toate ingredientele într-un blender până când amestecul devine cremos. Dacă facem o cantitate mai mare de sos de ciocolată putem să îl păstrăm la frigider, într-un recipient etanș până la 10 zile. Din ingredientele menționate rezultă 90 g. Sos de ciocolată.

După ce am pregătit și sosul de ciocolată, începem să pregătim blatul de ciocolată. Amestecăm toate ingredientele într-un robot de bucătărie până când se formează consistența unui aluat. Punem aluatul într-o formă de tort tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 25 cm si apoi îl păstrăm la congelator timp de 1 oră.

Cât timp stă blatul de ciocolată la congelator, pregătim crema de nucă de cocos. Punem toate ingredientele într-un blender și amestecăm până obținem o compozitie cremoasă. Adăugăm crema de nucă de cocos peste blatul de ciocolată și mai păstrăm la congelator timp de 1 oră.

Un desert cu adevărat bun include un sos delicios, așa că am ales pentru această rețetă sosul de caramel. Am ales sosul caramel nu numai datorită gustului delicios dar și datorită ingredientelor cum ar fi: lucuma, mesquite și maca, bogate în substanțe nutritive.

Lucuma este un fruct subtropical, originar din Peru. Este bogat în substanțe nutritive, fibre, carbohidrați, beta caroten, niacina, calciu și fier. Pudra de lucuma are un indice glicemic foarte scăzut, fiind un excelent înlocuitor al zahărului.

Pudra de mesquite este bogată în calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și proteine. Mesquite este un arbore originar din America de Sud, din semințele acestui arbore producându-se pudra de mesquite, o pudra foarte aromată care da o aroma puternica rețetelor raw, dar și celor tradiționale.

Rădăcină de maca, cunoscută încă din perioadă incasă, este apreciată pentru calitățile sale de a echilibra sistemul endocrin. Pudra de maca conține multe vitamine, minerale, aminoacizi și este bogată în fibre și proteine vegetale.

Pentru a prepara sosul caramel combinăm toate ingredientele într-un blender până când amestecul devine cremos.

Din ingredientele menționate rezultă o cantitate de 90 g. Putem prepara sosul într-o cantitate mai mare întrucât se păstrează la frigider timp de 10 zile.

Scoatem prăjitură din congelator, o stropim cu sosul de caramel și avem un desert raw vegan minunat.

Prajitura cu capsuni si bezea

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Bazlama - Painici turcesti cu iaurt grecesc

Pentru a mai diversifica putin meniul, am preparat aceste painici turcesti, bazlama, pe care le-am servit cu paparaie,...

Bazlama - Painici turcesti cu iaurt grecesc
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata