Prajitura cu Ness

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • 1 pahar cu ulei;
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt;
  • 5 linguri de faina
  • Mai departe
  • avem nevoie de alte 3 oua astfel:
  • Pentru bezea:
  • Cele 3 albusuri;
  • 4 linguri zahar Pentru crema de unt:
  • Cele 3 galbenusuri;
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g) ;
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
  • 2 linguri de cacao;
  • 1 lingurita ness (sau cafea solubila) ;
  • 1 lingurita cafea

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

Pandispanul:
Separam cele 5 oua. Batem cu mixerul albusurile cu zaharul, zaharul vanilat, iar cand spuma devine consistenta, adaugam rand pe rand galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina, amestecand continuu.
Turnam amestecul intr-o tava (in care am pus foaie de copt), apoi dam la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 15 minute. Intre timp, amestecam albusurile cu un praf de sare, turnam treptat zaharul si batem bine pana obtinem o bezea tare, apoi scoatem tava, turnam bezeaua si mai dam la cuptor inca 10-15 minute. Cand este gata, se lasa la racit.

Crema de unt:
Preparam un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa.
Se amesteca un pic cu mixerul galbenusurile, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.)
Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam din nou cu mixerul, sa redevina spuma, apoi adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin.
Adaugam si nessul, cafeaua si cacaoa si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaoa, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Nu exagerati cu nessul, pentru ca tinde sa dea o amaraciune cremei. Eu consider ca o lingurita de ness si una de cafea sunt suficiente.

Mai departe, se intinde crema peste bezea cu multa grija.
La final, se pudreaza prajitura cu ness sau cacao si se da la frigider. Se serveste rece.

Pofta Buna!

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.