Prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Portii
10
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat
  • -8 oua
  • -8 linguri de zahar
  • -2 linguri ulei
  • -4 linguri faina
  • -10 linguri de mac macinat
  • -1 plic zahar vanilat
  • -praf de sare
  • -1 plic praf de copt
  • Crema :
  • -3 galbenusuri
  • -4 linguri zahar
  • -1 pastaie vanilie
  • -3 linguri faina
  • -500 ml lapte
  • -200 ml frisca lichida
  • -370 ml gem de caise
  • Glazura
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -2 linguri de lapte
  • -50 gr unt
  • Sirop
  • -100 ml apa
  • -3 linguri de zahar

Mod de preparare

Blatul

Am folosit o tava de 30 x 35 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt.

Albusurile impreuna cu un praf de sare le-am batut pana au devenit spumoase. Am adaugat apoi zaharul si zaharul vanilat si am batut in continuare pana cand s-a topit tot zaharul.
Galbenusurile le-am batut putin cu o furculita.
In albusurile batute spuma tare, am pus galbenusurile.
Am incorporat bine galbenusurile in albus si apoi am pus uleiul, faina amestecata cu praful de copt si macul macinat, cu o lingura, nu toata cantitatea o data.
Omogenizam bine, amestecand de jos in sus usor.
Turnam in tava, nivelam si dam la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 20-30 minute. Verificati blatul inainte de a opri cuptorul.
Lasam blatul sa se raceasca.

Crema
Galbenusurile le-am pus intr-o craticioara, impreuna cu zaharul si semintele de vanilie. Am amestecat in ele cu un tel si am adaugat pe rand faina si laptele, amestecand foarte bine. Trebuie sa fim atenti sa nu se faca cocoloase.
Punem vasul pe foc , la flacara mica si stam langa crema pana se leaga si se ingroasa ca o budinca.
Am racit crema rapid in apa rece. Se poate lasa sa se raceasca, daca nu va grabiti, dar trebuie acoperit vasul in care este.

Cand crema a fost rece bine, am batut in vasul unui mixer frisca si cu o lingura, am adaugat crema.
Am batut pana cand am avut o crema pufoasa.

Punem la frigider pana cand avem nevoie de ea.

Siropul:
Pe foc mic, am caramelizat zaharul si cand a avut o culoare galben aramie, am pus apa si am lasat sa fiarba pana cand s-a topit tot. Aici se pot adauga esente sau cafea.

Blatul l-am taiat in jumate si prima jumate am asezat-o pe un platou. Am insiropat cu jumate din sirop, apoi am intins gemul de caise si crema. Peste crema nivelata, punem cealalta parte de blat si insiropam cu siropul ramas.

Acum pregatim glazura.
Ciocolata se poate topi pe aburi sau in microunde, dar mie imi place sa o fac pe ochiul mic al plitei, la foc mic.
In vasul in care topesc ciocolata, pun 2 linguri de lapte si 50 gr unt si ciocolata rupta in bucati cat mai mici. Pe foc mic, amestec tot timpul pana se topeste, dureaza cam 2 minute.
Am turnat glazura calda peste blatul umplut si am nivelat cat mai uniform.
Am pus prajitura la rece si am asteptat, cu greu, sa se raceasca.

Socată reţeta bunicii

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Parteneri
Bucataras.RO

Desert Tort cu crema de ciocolata si crema de afine

Astazi vin cu o alta reteta de tort, pentru ca mereu este interesanta o reteta noua, nu? Mie imi place sa vad mereu retete...

Desert Tort cu crema de ciocolata si crema de afine
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri