Placintele rasucite cu mere si afine

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 100 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 250 ml iaurt
  • 2 oua
  • 7 g drojdie uscata
  • zahar vanilinat
  • Pentru umplutura:
  • 4 mere medii
  • 150 g afine
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 1 ou si 2-3 lingurite cu lapte pentru uns placintelele

Mod de preparare

Din ingredientele pentru aluat, framantam o coca care nu se lipeste de maini, apoi o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, aproximativ o ora.
Merele, curatate si taiate cubulete, se calesc cu zaharul, se adauga afinele si, cand isi lasa zeama, se ia vasul de pe foc si se presara amidonul. Amestecam pana se ingroasa, ceea ce se va intampla imediat si le lasam la racit. Eu am cam exagerat cu umplutura, dar asa ne place.
Pe blatul de lucru, uns cu ulei, rasturnam aluatul si intindem o foaie dreptunghiulara, cam de 0,5 cm grosime.
Repartizam umplutura racita pe toata suprafata foii, pe care o pliem in trei, pe lungime, obtinand astfel, un sul.
Sulul se taie in felii de 2-3 cm, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, fara a apasa, iar fiecare felie se rasuceste si se asaza in tava, tapetata cu hartie de copt.
Se pensuleaza cu galbenus amestecat cu putin lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit, la 200 grade C. Dupa zece minute, reducem temperatura la 180 grade C si le lasam pana se rumenesc frumos.


Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...