Placinta rulata cu mere si gutui

Portii
8
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru foaie:
  • 500 g faina
  • 4 galbenusuri
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • 180 ml lapte putin caldut
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 2 pliculete cu zahar vanilinat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Pentru umplutura:
  • 2 gutui
  • 4-5 mere potrivite
  • 150 g zahar
  • scortisoara
  • 1 ou pentru uns placinta

Mod de preparare


Pregatim aluatul pentru foaia de placinta astfel: punem ingredientele in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine, in ordinea bine stiuta, intai ingredientele lichide, apoi cele solide, ultima fiind drojdia uscata care nu trebuie sa intre in contact cu primele. Pornim programul de framantare si, cand este gata, lasam aluatul la dospit o ora, in loc caldut.
Daca dorim sa framantam aluatul manual, procedam in felul urmator: din 2-3 linguri de lapte caldut (nu fierbinte), 1 lingura zahar si drojdie; facem o maia pe care o lasam la dospit 15-20 minute. Apoi, punem maiaua in castron, peste restul de ingrediente si incepem sa framantam pana obtinem un aluat neted, putin lipicios. Lasam, de asemenea , la dospit, o ora.
Intre timp, pregatim umplutura. Merele si gutuile curatate si taiate cubulete se calesc cu zaharul, pana se inmoaie si se evapora zeama lasata, adaugam scortisoara si le lasam la racit.
Dupa ce aluatul este gata, se rastoarna pe blatul uns cu ulei si cu sucitorul intindem o foaie dreptunghiulara, groasa de 1-1,5 cm. Deasupra acesteia, asezam merele, lasand o margine libera, pe care o taiem in fasii. Rulam, cat se poate de strans.
Asezam placinta in tava tapetata cu hartie de copt si o mai lasam la crescut aproximativ 20-30 minute.
Dupa aceea, o ungem cu ou batut si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 35-40 minute sau pana cand placinta capata o culoare aurie.
Rece, se pudreaza cu zahar pudra. Are un gust nemaipomenit, plin de arome imbietoare.

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tort Omul de Zapada, entremet cu ciocolata

Pentru acest tort m-am inspirat de la Simona Callas, doar am facut unele modificari, am folosit mousse de ciocolata neagra in...

Desert tort Omul de Zapada, entremet cu ciocolata
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti