Mucenici

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 250 grame faina
  • 100-120 ml apa caldutza
  • sare (un praf de sare) pentru zeama:
  • sare (un varf de lingurita) coaja de la o lamaie (rasa) zahar (dupa gust)

Mod de preparare

In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.

Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare. e important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.

Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).

Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Parteneri
Bucataras.RO

Mixt de peste prajit in tuci

Am zis sa facem o mica pauza de ''porcarii'' si-am dat-o pe-un mixt de peste, niste mamaliga si mujdei.....

Mixt de peste prajit in tuci
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.