Reteta gogosi cu gem

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 3 galbenusuri
  • 1 plic drojdie uscata (10 g) un praf de sare
  • 1 fiola esenta vanilie
  • zahar pudra
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

Gogosile acestea imi aduc aminte de bunica. Ni le facea in serile de iarna, cand casa era plina de unchi, matusi, nepoti, vecini... Ce amintiri frumoase! Sa revenim...
Intr-un castron, amestecam drojdia cu 100 ml lapte caldut si cu 2 linguri de faina, apoi o lasam la dospit.
Galbenusurile le presaram cu un praf de sare si le mixam cu zaharul pana se topeste.
Intr-un vas incapator, se pune faina, se maiaua si galbenusurile si incepem sa framantam, adaugand treptat si laptele caldut.
Cand aluatul se desprinde de mana si de vas, incepem sa incorporam untul topit si uleiul, alternativ.
Punem si esenta de vanilie si framantam bine, apoi lasam la dospit o ora, acoperit, in loc cald.
Dupa ce aluatul a crescut, infainam blatul de lucru si intindem o foaie nu foarte subtire. Intr-o parte a acesteia, asezam ordonat gramajoare de gem pe care le acoperim cu cealalta parte a foii de aluat. Apasam usor si taiem gogosile cu un pahar. Procedam la fel pana terminam tot aluatul.
Asezam gogosile intr-o tava si le mai lasam la crescut cam 15 minute.
Le prajim in ulei incins si le scoatem pe un servet absorbant.
Se pudreaza cu zahar.
Sa aveti pofta!
Se pot umple si cu ciocolata, dar la fel de bune sunt si simple.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Farfalle cu hribi si smantana

Am cules hribi de toamna si m-am gandit ca ar fi foarte buni cu paste , smantana si parmesan razuit mare.

Farfalle cu hribi si smantana
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj