Foi cu Vanilie

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • -2 oua
  • -7 linguri zahar
  • -7 linguri ulei
  • -7 linguri lapte
  • -esenta de vanilie
  • -4 albusuri
  • -300 g biscuiti macinati sau fulgi de ovaz
  • Pentru crema:
  • -3 oua
  • -300 g zahar
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -4 linguri faina
  • -500 ml lapte
  • -sare
  • -3 linguri zahar praf vanilat
  • -1 borcan gem (dupa preferinta)
  • -50 g ciocolata menaj
  • -1/2 lingurita unt

Mod de preparare

Pentru foi:

Frecati bine galbenusurile cu zaharul, adaugati treptat uleiul, laptele, biscuitii macinati si esenta de vanilie. Eu am folosit fulgi de ovaz.

Impartiti amestecul in 4 si lasati-l sa se odihneasca 30 min.
Dupa timpul de asteptare, bateti spuma cele 6 albusuri si incorporati-le usor in compozitia de mai sus.

Tapetati cu hartie de copt o tava de tort (diametrul 26-28 cm), puneti 1 parte din amestec si dati-i o forma rotunda prin nivelare.
Dati la cuptorul incalzit, pentru 15-20 min, la foc potrivit, pana capata o tenta aurie.
Procedati identic si cu celelalte 3 parti din amestec.

Pentru crema:

Frecati spuma galbenusurile cu zaharul, apoi adaugati sarea, faina si pe rand din lapte, avand griza sa nu se formeze cocoloase. Pui la fiert, la bain-marie, amestecand continuu, cam 15-20 min, pana se leaga bine, apoi o lasi la racit.

Intre timp bati spuma (tare) albusurile, apoi adaugi zaharul praf vanilat, zaharul vanilat si rebati albusurile.
Dupa ce s-a racit crema, incorporezi albusurile, amestecand usor, de jos in sus.

Umpli foile cu gem, crema, punand crema peste ultima foaie.
Ornezi cu ciocolata topita la bain-marie in care ai pus si unt.


Se taie numai a doua zi.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.