Basboosa

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g gris
  • 3 linguri cu unt topit (se poate topi untul in cuptorul cu microunde) si unt pentru uns vasul termorezistent
  • 300 g zahar
  • 250 g iaurt
  • 50 g migdale decojite si maruntite
  • 8 migdale cu coaja
  • 1/2 lingurita cu drojdie uscata
  • Pentru siropul de lamaie:
  • 100 ml apa
  • zeama proaspat stoarsa a unei lamai mari
  • 100 g zahar (eu am folosit zahar brun)

Mod de preparare

* Se amesteca in bolul mixerului iaurtul si zaharul. Se adauga treptat (in 3-4 etape) grisul si se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
* Se adauga untul topit si apoi drojdia, mixand compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
* Se incorporeaza in compozitie migdalele maruntite.

* Amestecul obtinut se pune intr-un vas termorezistent de forma dreptunghiulara, uns in prealabil cu unt.
* Compozitia se portioneaza cu ajutorul unei spatule din plastic pentru bucatarie (eu am obtinut dupa portionare 8 portii) si se lasa se se odihneasa timp de 4 ore la temperatura camerei (eu am acoperit vasul cu un prosop pentru bucatarie)

* Se incinge cuptorul la 180 grade c. Basboosa se coace timp de aproximativ 30 de minute, pe nivelul intermediar al cuptorului, la foc moderat.

* Se scoate tava din cuptor, se taie din nou compozitia pe urmele taieturii initiale si se aseaza cate o migdala (cu coaja) pe fiecare portie. Se pune din nou preparatul in cuptor pana cand dobandeste la suprafata o crusta frumoasa, aurie.

* Se scoate preparatul din cuptor si se lasa sa se raceasca.

* Se serveste cu sirop de lamaie preparat astfel: se incalzeste apa si se dizolva zaharul in apa; amestecul de zahar si apa se fierbe la foc mic (timp de aproximativ 3 minute pana se ingroasa); se incorporeaza zeama de lamaie apoi se ia vasul de pe foc si se lasa siropul obtinut sa se raceasca. Siropul de lamaie se adauga peste prajitura inainte de servire.

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba de miel cu cartofi

Ciorba de miel cu cartofi
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute