O dulceata de mure simpla si aromata, usor de facut, care aduce parfumul verii in borcan si iti indulceste clatitele, prajiturile sau diminetile de iarna.
Cand eram copil, verile aveau gust de fructe culese direct din tufis si de borcane aburinde aliniate pe masa din bucatarie. Printre ele, dulceata de mure era mereu o favorita, parfumata, intensa, cu un echilibru perfect intre dulce si acrisor. Si astazi, cand gasesc mure negre si lucioase, ma apuca dorul sa pregatesc cateva borcane, sa le pastrez pentru diminetile reci de toamna sau pentru clatitele de duminica.
Haideti sa va povestesc cum pregatesc eu aceasta dulceata de mure:
Spal murele cu grija si le las la scurs intr-o strecuratoare. Le pun intr-o oala larga, adaug zaharul si apoi le las cateva ore (sau peste noapte) sa-si lase siropul. Pun oala la foc mediu si las dulceata sa fiarba, spumand din cand in cand. Observ cum lichidul se ingroasa si fructele isi pastreaza forma. Adaug zeama de lamaie spre final, pentru a pastra culoarea si pentru a echilibra gustul. Testez consistenta punand o picatura pe o farfurie rece: daca ramane intreaga si nu curge, e gata.Torn dulceata fierbinte in borcane sterilizate, le inchid ermetic si le las acoperite cu un prosop pana se racesc.