Supa de ceapa

Portii
4
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr ceapa alba(se pune aproximativ 100 gr ceapa /portie)
  • 3 graunti de usturoi
  • 1,5 litri supa de vita
  • 200 ml vin demidulce
  • 50 gr unt
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingura zabar brut(sau zahar alb)
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 linguri faina alba(optional)
  • 4 felii de paine taraneasca cu seminte
  • Branza chedar si branza brie pentru gratin

Mod de preparare

Eu am inceput supa de ceapa cu supa de vita. Se poate folosi orice alta supa, de pui, oase sau legume. Am folosit un os de vita cu maduva, morcovi, radacina de patrunjel, telina. Am pus totul la fiert in oala sub presiune pentru o ora. Am strecurat si folosit doar zeama de supa.
In oala in care faceti supa de ceapa se pune untul si uleiul. Se lasa sa se incinga. Ceapa se curata si se taie pestisor. Se caleste ceapa la foc mic pana devine moale si translucida. Se adauga cate 1 polonic mic de supa si se continua calirea. Cand supa de pe ceapa scade se completeaza cu supa de vita. Se repeta procedeul de 2-3 ori, iar la final se adauga vinul. Se adauga zaharul brut(eu il folosesc pentru culoare si gust), usturoiul taiat feliute si se lasa sa se caramelizeze zaharul cateva minute. Se adauga cu aproximatie 1 litru supa de vita, se lasa sa fiarba 10-15 minute.
Smantana rece pentru gatit se amesteca cu faina cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se adauga 1-2 polonice de supa fierbinte, se amesteca si se adauga la restul de supa din oala. Se lasa sa dea un clocot. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit.
Feliile de paine se pun intr-o tava cu hartie de copt. Peste paine se pune branza chedar rasa si felii de branza brie. Se da la cuptor pana painea devine crocanta si branza s-a topit.
Se pregatesc vase termorezistente pentru supa. Se pune cate un polonic de supa in fiecare vas, se adauga cate o felie de paine gratinata si se completeaza cu supa de ceapa. Este bine sa nu umpleti vasul pana sus cu supa, sa lasati spatiu pentru ca in cuptor va incepe sa bolboroseasca. Se da la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute. Se serveste supa fierbinte.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Ciuperci prajite (Multicooker)

Cu poftele nu-i de gluma,,, da' asa bune ar fi fost niste ghebe!

Ciuperci prajite (Multicooker)
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj