Ingrediente
- 700 g conserva de rosii decojite (este important sa fie de o calitate superioara)
- 600 ml apa + 1/2 cub organic de pui /legume sau 600 ml supa de pui/legume
- 40 g unt
- 2-3 ceape taiate marunt
- 2 bete telina verde taiata bucati
- 2 morcovi mari taiati bucati
- 1/2 lingurita cimbru
- 1 catel de usturoi taiat marunt
- 1 1/2 lingurita busuioc uscat sau 3 linguri busuioc verde
- 125 ml suc de portocala proaspat stors (de la aproximativ 2 portocale zemoase)
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- 3 linguri zahar brun
- 100 ml smantana (20% sau puneti 130 daca are un procentaj mai mic de grasime)
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Caliti ceapa, telina si morcovul in unt la foc mic 10 minute. Adaugati usturoiul, cimbrul, busuiocul caliti inca un minut, apoi puneti apa si rosiile.
Aduceti la fierbere lenta acoperiti si lasati pana cand morcovul este fiert. Adaugati sucul de portocale, bicarbonatul de sodiu, zaharul si mai lasati 5 minute.
Luati de pe foc, puneti smantana si mixati cu blenderul fin. Gustati si asezonati dupa plac.
Optional serviti cu extra smantana si crutoane sau paine prajita.