Ciorba de fasole cu ciolan

Portii
15
Timp pregatire
540 minute
Timp coacere
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente necesare pentru o porţie (pentru aproximativ 15 de persoane):
  • • un kilogram de fasole uscată
  • • 1,5 kg de carne de porc, ciolan afumat
  • • 1,5 kg de carne de vită
  • • 100 ml de ulei
  • • trei cepe mari
  • • patru morcovi
  • • două bucăţi de păstârnac
  • • două bucăţi de pătrunjel
  • • o ţelină
  • • doi ardei graşi
  • • doi ardei iuţi
  • • 500 ml de bulion
  • • o lingură de boia de ardei dulce
  • • o legătură de pătrunjel
  • • trei-patru rămurele de cimbru
  • • patru frunze de dafin
  • • o linguriţă de sare
  • • o linguriţă de piper

Mod de preparare

Puneţi fasolea în apă caldă, la înmuiat, pentru 8 ore.
Puneţi carnea afumată, de porc, în apă rece, pentru 8 ore, mai ales dacă folosiţi afumătură de casă. Dacă afumătura dumneavoastră e şi sărată, o fierbeți 20 de minute.
Spălaţi, curăţaţi și tocați legumele.
Când focul duduie sub ceaun, adăugați uleiul iar, când acesta e încins, adăugați ceapa tocată. Căliți ceapa 2 minute și apoi adăugați restul legumelor tocate: morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, ţelina, ardeii graşi, ardeii iuţi și le căliți 3 minute, apoi adăugați boiaua de ardei, carnea de porc și de vită, tăiată bucățele. Rumeniți toate ingredintele pentru încă 2 minute. Adăugați 6 litri de apă, puneți capacul pe ceaun, lăsați focul să meargă domol, 20 de minute. Ridicați capacul și adăugați fasolea în ceaun. Adăugați sarea, puneți capacul și lăsați ingredientele să fiarbă, la foc mic, de lemne, timp de două ore. Dacă ciolanul afumat e de casă și e sărat, nu adăugați sarea, o lăsați pentru sfârșit și adăugați dacă ciorba o cere.
Verificați periodic fiertura, adăugați apă dacă mai necesită, iar, când este gata fiertă, adăugați bulionul, frunzele de dafin și mai fierbeți 5 minute. Adăugați piperul, apoi cimbrul și pătrunjelul și luați ciorba de pe foc.

Poftă bună!

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura

Weekendul trecut pornisem sa fac o tarta cu capsuni ca tot e sezonul lor, dar am mancat fructele inainte cu o seara si nu am...

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti