Sarmalute in Foi de Vita cu Orez, Stafide si Seminte de Pin

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 20 de sarmalute:
  • 22-24 frunze de vita (dintre care 2-4 frunze se vor folosi pentru a tapeta fundul cratitei, asa nu se lipesc de cratita la fiert sau ca sa punem intre straturile de sarmale in caz ca ies mai multe straturi in cratita)
  • frunzele vor fi fierte / oparite in apa sau in bors daca sunt proaspete sau congelate, iar daca folositi frunze in saramura, din borcan atunci pe tineti in apa rece citeva minute ca sa mai piarda din sare si din gutul de borcan / conserva
  • pentru umplutura:
  • 1/2 ceapa tocata sau rasa
  • 20-30 gr seminte de pin
  • un pumn de stafide
  • 20 linguri rase de orez
  • zeama de la 1 lamiie si inca o lamiie taiata felii pentru ornat cind le serviti
  • menta proaspata sau uscata
  • marar proaspat sau uscat
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare

Inabusiti ceapa cu putin ulei, adaugati orezul si un pahar cu apa, lasati sa fiarba la foc mic amestecind pina cind scade toata apa. Apoi adaugati semintele de pin pe care le-ati pus intii intr-o tigaie fara ulei sa se prajeasca putin, apoi stafidele, sare, menta si marar

Puneti pe fiecare frunza cite o lingura de umplutura si rasuciti ca in poze sau cum vreti voi

Formati sarmalutele in forma de cilindri destul de subtiri

Puneti sarmalutele in cratita tapetata cu frunze de vita, formati chiar si straturi dar e bine sa puneti intre straturi cite o frunza de vita sau chiar frunze proaspete de menta

Varsati peste sarmalute zeama de lamiie si ulei de masline ca un fir, intr-o spirala de la marginea cratitei spre centru si apoi completati cu apa cit este nevoie ca sa acoperiti sarmalele

Puneti o farfurie mai mica decit diametru cratitei sau chiar un capac si el mai mai mic decit diametrul cratitei peste sarmale ca sa nu le lase sa se ridice la suprafata la fiert

Fierbeti la foc mic, fiti atenti sa nu scada de tot apa**, fierbeti cca 1 ora sau 1 ora si jumatate, se poate coace si la cuptor

Lasati sa se raceasca bine inainte de a le scoate din cratita , le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus
* daca nu gasiti seminte de pin (pinoli / pine nuts) puteti sa va lipsiti de ele in reteta

** desi am fiert pe focul cel mai mic posibil apa a scazut si a trebuit sa mai adaug in timpul fierberii

le serviti reci cu felii de lamiie sau daca vreti chiar puteti varsa ulei de masline crud deasupra si zeama de lamiie in plus

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Chec aperitiv cu pui si bacon

Chec aperitiv cu pui si bacon
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti