Branza Iute la Putina

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Branza 10 kg
  • sare 1,2 kg
  • 500 gr seu de oaie

Mod de preparare

La pregatirea branzei am asistat la una din retetele trecute, asa ca acum v-om insista asupra uscarii ei. Pentru 10kg de branza este de ajuns un cas mai mare. Asezat pe o masa il taiem felii de 10 cm pe 10cm.

Toata branza o punem pe leasa la culme si o lasam la uscat 5-6 zile, pana se ingalbeneste si da mucegaiul pe ea.
Dupa sase zile dam jos branza de pe leasa si o impartim in doua parti.
Prima parte va fi formata din bucatile cele mai mari si uniforme ca volum.

Adoua parte va fi cea din bucatileneregulate pe care, fara a indeparta mucegaiulsi coaja galbena de la suprafata o framantam intr-o covata de lemn. De la prima cantitate indepartam coaja galbena si mucegaiul si-l adaugam la branza framantata, plus toata cantitatea de sare.

Asadar ne-a rezultat doua feluri de branza, una framantata si una felii de 10 pe 10 cu 3 cm grosime.
Luam 150 de gr de seu de oaie fierbintesi-l turnam la fundul putinei, si cu o pensula il distribuim uniform pe fundul putinei.

Branza pregatita, putina pregatita, trecem la asezat. Primul strat de 5 cm cu branza framantata dupadare un strat de felii. Asa procedam pana terminam toata branza cea mai mare grija este a nu lasa la asezare goluri de aer.

Deasupra presam tare si turnam 350 de grme distribuit uniform de seu fierbinte, peste seu venim cu doua randuri de frunze de nuc, la care mai adaugam un strat de pamant de gradina bine presat.
Durata de macerare sau dospire a acestei branze este de peste 6 luni de zile. Se poate depozita in camari sau in zamnic.
Aici intervine spiritul profetic al celui ce pregateste in continuare felurile de bucate

Prajitura cu iaurt si caise

Bors de dovlecei cu stevie

Prajitura turnata cu branza si visine

Parteneri
Bucataras.RO

Desert bomboane Raffaello

Reteta pentru un picnic reusit

Desert bomboane Raffaello
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura