Tort `Ben Affleck` sau tort de ciocolata si alune

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 165 gr unt nesarat (3/4 cup)
  • 150 gr zahar (3/4 cup)
  • 5 galbenuse
  • 160 gr alune macinate (1 1/4 cup)
  • 280 gr ciocolata amaruie de cea mai buna calitate (10 oz)
  • zahar praf pentru decor

Mod de preparare

Se incalzeste cuptorul la 300 f (150 c), se unge si se faineaza o tava rotunda de tort cu pereti detasabili. (23 cm marimea).

Intr-un mixer electric pregatit cu paleta din dotare se amesteca impreuna, untul si zaharul. Se adauga galbenusurile dupa ce untul este moale si zaharul topit si se bate in continuare pana amestecul devine de culoare foarte deschisa. Se amesteca alunele in compozitia obtinuta, apoi se amesteca si ciocolata topita pe abur.

Se toarna in tava pregatita din timp si se coace pentru aproximativ 40 de minute sau poate 45, Se scoate din cuptor, se lasa la racit.

Se scoate inelul tavii dupa ce prajitura e complet rece, se aseaza pe un platou si se pudreaza cu zahar praf.
Se pastreaza bine in frigider iar la servire se aduce inainte la temperatura camerei.

se poate tine, feliata gata si la congelator, iar in momentul servirii doar se incalzeste pentru cateva secunde.
Din propria experienta va spun .... am facut tortul asta si cu ciocolata de calitate foarte buna, si cu ciocolata de calitate ceva mai inferioara si cu ciocolata cu lapte ..... singura care merge bine si care da un gust demential prajiturii este ciocolata amaruie cu 70%cacao si sa fie de la firma recunoscuta. Orice alta ciocolata schimba complet gustul deosebit si fin al tortului.

Acuma poate o sa ma intrebati, are e ciocolata aia asa de buna si firma asa de recunoscuta??? Cred ca fiecare stie exact ciocolata care ii place si gustul pe care il da ea in tr-o prajitura .


Nota - alunele trebuie sa fie macinate fin de tot altfel prajitura se lasa la mijloc ..... eu am macinat in food processor impreuna cu zaharul si nu a fost bine .... se vede mijlocul putin lasat ..... deci, la o macinare corecta a alunelor prajitura iese pufoasa si la fel de inalta peste tot.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tort Sumegi

Stiu ca n-am postat de-o gramada de timp, dar am o scuza, am avut cuptorul defect. In al doilea rand, timpul nu-mi permite,...

Desert tort Sumegi
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj