Blat:
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, nuca macinata, praf de copt si sare.
Peste ingredientele uscate, adaugam doar 250 ml cafea (50 ml pastram pentru a insiropa negresa), uleiul si esenta de rom.
Tapetam tava cu hartie de copt si turnam compozitia. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit, aprox. 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea, apoi o lasam la racit.
Sos de caramel:
Caramelizam zaharul intr-un vas pus la foc mic, apoi turnam doar 200 ml apa rece (aici aveti grija la aburi si sa nu va speriati pentru ca zaharul se va intari instant). In restul de 50 ml de apa, vom dizolva amidonul. Lasam sa fiarba pana cand zaharul se topeste complet. Din acest sirop eu am pus deoparte 50 ml si am amestecat cu cafeaua pastrata (adica tot 50ml). In total vom avea 100 ml sirop.
Peste restul de sirop fierbinte din oala, turnam amidonul dizolvat si amestecam cu un tel pana cand compozitia se leaga. Se lasa la racit.
Punem pe un platou negresa racita si o insiropam cu siropul rece. Deasupra turnam sosul de caramel si nucile maruntite.
O pastram la rece.
Din categoria "Retete inspirate de toamna" un delicios chec cu arome si culori de toamnă, preparat cu...
Desert chec cu arome si culori de toamnaEste pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj