Darurile Mosului

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • -1 lingurița esenta de vanilie
  • Pentru cca 25-30 buc
  • Sirop
  • -miere
  • -apa de flori de portocale, dupa gust
  • Umplutura
  • -200 g migdale, macinate fin
  • -100 g zahar
  • -2 lingurite coaja rasa de lamaie
  • -1 sau 2 oua
  • Aluat
  • -420 g faina
  • -115 g unt moale, taiat cubulete
  • -1 varf de cuțit sare
  • -1 lingurița esenta de vanilie
  • -50 ml apa de flori de portocale
  • -apa
  • Pentru colorare aluat
  • - suc de sfecla rosie/pasta de tomate/colorant alimentar rosu
  • Pentru decor
  • -bilute argintii, pentru decor

Mod de preparare

Sirop
Intr-un bol, combinati mierea cu apa de flori de portocale, dupa gust. Lasati in asteptare.

Umplutura
Amestecati migdalele macinate cu zaharul, vanilia, coaja rasa de lamaie si 1 ou.
• Daca nu obtineti o pasta modelabila, adaugati si celalalt ou.
Din pasta obtinuta formati bile.

Aluat
Intr-un castron, puneti faina, untul, esenta de vanilie, sarea, apa de flori de portocale si amestecati.
Adaugati tot cate putina apa pentru a se lega ingredientele, apoi framantati pana cand obtineti un aluat nelipicios, omogen si neted.
Inveliti-l intr-o folie alimentara si lasati 20 min la temperatura camerei.
Impartiti aluatul in doua parti egale.
Adaugati la una din parti, tot cate putin de suc de sfecla rosie/pasta de tomate/picaturi de colorant alimentar rosu si omogenizati bine, prin framantare, pana obtineti intensitatea culorii dorite.
• Daca prin colorare, coca obtinuta devine usor lipicioasa, adaugati putina faina.

Pentru a modela prajiturelele, lucrati doar cu cantitati mici de aluat, iar restul pastrati-l invelit in folie alimentara, la temperatura camerei.

Luati o bucata mica de aluat alb si intindeti-l intr-o foaie dreptunghiulara, cu facaletul.
Treceti de cateva ori foaia prin masina de paste reglata la nr. 6 ( sau intindeti cu facaletul o foaia de aluat cu o grosime de 7 mm).
Taiati apoi tagliatelle cu ajutorul masinii de paste ( sau cu un cutit bine ascutit/rola de patiserie, in fasii/benzi, late de circa 0, 5 cm si lungi 15 cm).
Procedati identic cu o bucata de aluat rosu.

Puneti pe masa de lucru 5 benzi albe unele langa altele, apoi la jumatatea lor, transversal ( in cruce), 5 benzi rosii.
Asezati la mijloc umplutura modelata sub forma de bila. Aplatizati-o putin.
Ridicati intinse, deasupra umpluturii si tineti cu mana toate capetele fasiilor de aluat albe.
Alaturati-le apoi pe cele rosii.
Strangeti-le deasupra umpluturii si rasuciti-le usor.
Lasati sa cada libere capetele si taiati excesul de aluat din lungimea fasiilor, astfel ca acestea sa ajunga doar pana la baza pachetelelor.
Aranjati pe cat posibil ordinea fasiile, astfel incat sa alterneze culorile: una alba, una rosie.
Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Repetati identic formarea prajiturelelor.

Dupa dorinta, puteti realiza pachetele si cu alte feluri de impletituri, astfel:

1/ Impletitura sub forma de sah
Puneti pe masa de lucru 5 benzi albe unele langa altele, pe orizontala, apoi la jumatatea lor, pe verticala ( in cruce), 5 benzi rosii.
Asezati la mijloc umplutura modelata sub forma de patrat care trebuie sa aiba dimensiunea egala cu partea suprapusa a fasiilor.
Aduceti fasiile rosii impare ( 1, 3 si 5) de deasupra, peste umplutura.
Asezati o fasie alba ( 1) peste umplutura, aducand-o din partea stanga spre dreapta.
Readuceti in pozitia initiala fasiile rosii impare si aduceti peste umplutura fasiile rosii pare ( 2 si 4).
Puneti urmatoarea fasie alba ( 2) peste umplutura, aducand-o din partea stanga spre dreapta, readuceti fasiile rosii pare la pozitia initiala, iar pe cele impare ( 1,3,5) aduceti-le peste umplutura.
Puneti urmatoarea fasie alba (3) din partea stanga spre dreapta peste umplutura si continuati in acelasi mod pana ce impletitura sub forma de sah acopera in intregime suprafata umpluturii.
Taiati din lungimea fasiilor si puneti dedesupt capetele.
Transferati in tava captusita cu hartie de copt.
Repetati identic formarea pachetelelor.

2/ Impletitura in diagonala
Puneti pe masa de lucru 5 benzi rosii, unele langa altele, pe orizontala, apoi la jumatatea lor, pe verticala ( in cruce), 5 benzi albe.
Asezati la mijloc umplutura modelata sub forma de patrat care trebuie sa aiba dimensiunea egala cu partea suprapusa a fasiilor.
Aduceti prima fasie alba ( 1) de deasupra, peste umplutura.
Aduceti prima fasie rosie ( 1) din partea stanga spre dreapta, peste umplutura.
Coborati urmatoarea fasie alba ( 2) de deasupra, peste umplutura.
Aduceti urmatoarea fasie rosie ( 2) din stanga spre dreapta, peste umplutura.
Continuati in acelasi fel cu fasiile pana ce impletitura acopera in intregime suprafata umpluturii.
Taiati din lungimea fasiilor si puneti dedesupt capetele.
Transferati in tava captusita cu hartie de copt.
Repetati identic formarea pachetelelor.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 20-25 min, la 180 grade C.
Scoateti tava, transferati pachetelele pe un gratar metalic pus deasupra unei tavi/platou/farfurii si asa fierbinti, ungeti-le de mai multe ori cu siropul parfumat de miere.
Decorati cu margele ( bilute) de argint, dupa preferinta si lasati la racit.

Pastrati in cutii de hartie cu capac.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

De cele mai multe ori, cand prepar fasole( boabe), fac intai ciorba, iar a doua zi, dupa ce mancam zeama, transform ce ramane...

Ciorba de fasole cu afumatura de porc
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj