Cozonac pufos

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

nadynady
Incepator
Mesaje: 87
Membru din: 29/11/2015 03:07

Cozonac pufos

Mesajde nadynady » 04/04/2016 07:03

Aluat:

1 kg faina(bine ar fi daca aveti faina Manitoba)
8 galbenusuri+1 galbenus pentru uns
300-350 g zahar
200 g unt gras, moale, taiat cubulete
2 pliculete drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
1 varf lingurita sare
2 pliculete zahar vanilinat
coaja de lamaie si portocala

Umplutura:

1/2 pahar cu lapte
50 g unt
1 pliculet zahar vanilat
150-200 g zahar
250 g nuca macinata
cacao
1-2 linguri cu pesmet(optional)
rahat
Nutella
<br/><br/>
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara.
Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut maiaua, cam 20 minute.
Intr-un castron, punem 4-5 linguri cu faina(din cantitatea de 1 kg, nu in plus), peste care turnam 150 ml lapte clocotit. Amestecam energic, pana obtinem o pasta pe care o lasam la racit.
In vasul robotului de bucatarie, punem faina ramasa, facem o gaura in mijloc si adaugam restul de ingrediente(cu exceptia laptelui, pe care il turnam treptat in timpul framantarii), inclusiv maiaua si faina oparita racita.
Pornim robotul si framantam pana obtinem un aluat neted.
Transferam aluatul intr-un vas incapator uns cu ulei si-l lasam, acoperit, la dospit, in loc caldut, 1h-1h30'.
Intre timp, ne ocupam de umplutura(care poate varia in functie de preferintele fiecaruia).
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1 lingura cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, luam jumatate din el si o impartim in doua.
Pe blatul de lucru uns usor cu ulei, aplatizam cu palma fiecare bucata intr-o foaie nu foarte subtire, dandu-i forma dreptunghiulara, peste care punem un strat de nuca si bucatele de rahat sau doar Nutella, apoi rulam. Impletim cele doua rulouri, strangem capetele dedesubt si asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei/unt.
Mai lasam cozonacii la crescut in tava cam 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus diluat cu putin lapte.
Dam la cuptor, preincalzit, la 180 grade pentru 40-45 minute sau pana cand trec testul scobitorii si sunt rumeniti frumos.
Sunt moi, pufosi si se pastreaza asa mai mult timp, de vina fiind aluatul oparit.
Sa aveti pofta!

<br/><br/>
Fişiere ataşate
20160429_005157.jpg
20160429_005157.jpg (60.57 KiB) Vizualizat de 47991 ori
20160429_075239_1.jpg
20160429_075239_1.jpg (68.27 KiB) Vizualizat de 47991 ori
20160429_075958_1.jpg
20160429_075958_1.jpg (59.31 KiB) Vizualizat de 47991 ori
20160429_075519.jpg
20160429_075519.jpg (55.08 KiB) Vizualizat de 47991 ori
20160326_170810.jpg
20160326_170810.jpg (46.44 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20160326_162656.jpg
20160326_162656.jpg (39.79 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20160326_161742.jpg
20160326_161742.jpg (28.37 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20160326_161431.jpg
20160326_161431.jpg (31.77 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20160326_182314.jpg
20160326_182314.jpg (61.69 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20160326_182254.jpg
20160326_182254.jpg (66.12 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20160326_182218.jpg
20160326_182218.jpg (64.83 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20151223_162646_1.jpg
20151223_162646_1.jpg (87.88 KiB) Vizualizat de 48137 ori
20151223_161432_1.jpg
20151223_161432_1.jpg (70.76 KiB) Vizualizat de 48137 ori

Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori