Pagina 1 din 1

Curcanul- cum il preparam?

Scris: 18/12/2005 01:57
de MucCelMic
Salutare, Bucatari!:)

Iata o reteta de curcan a la Jamie Oliver ( TVR2- duminca- 14:25)

Un curcan de vreo 5 Kg
1 legatura de cimbru
1 legatura de salvie
2 cepe rosii taiate in sferturi
ulei de masline
6 buc praz
2 linguri de ciuperci ( el zice porcini)
1 sticla vin rosu
cateva frunze de dafin
4 catei de usturoi
2 linguri de unt
10 felii de bacon afumat sau pancetta

Preincalziti cuptorul la 180C.
Curcanul- taiati-i copanele si taiati-le in doua ( ciocanel si...cum i-o zice celeilalte parti). Indepartati pielea in exces si n-o aruncati ( se va folosi la sos ( gravy))

Jumatate din ierburi bagati-le in curcan.
Bucatile de copane plus pielea taiata puneti-le in tava in care planuiti sa gatiti curcanul, stropiti-le cu putin ulei de masline, adaugati sare si piper si bagati-le la cuptor pentru 30 min.

Prazul- curatati-l, taiati-l pe jumatate si apoi sectionati-l pe lungime ( aveti grija sa fie foarte bine uscat dupa ce l-ati spalat).
Ciupercile opariti-le. ( daca sunt din cele la conserva, spalati-le bine si aveti grija sa le stoarceti)
Dupa 30 min scoatetitava din cuptor si aranjati bucatile de carne intr-o parte a tavii.

Puneti prazul in tava si treceti-l prin sosul format acolo. Adaugati si ciupercile, vinul ( cam 2 pahare), si restul de ierburi si usturoiul taiat jumatati. Frecati curcanul cu unt ( practic pana este acoperit- mai ales pieptul- cu un strat de f'un milimetru cu unt) si adaugati peste unt mirodeniile ce va plac dvs . Acoperiti curcanul cu feliile de bacon afumat sau pancetta. Asezati curcanul peste prazul si bucatile de copane din tava.

Acoperiti vasul (lejer) cu folie de aluminiu.
Lasati-l la cuptor pret de vreo 2 ore. ( pt a verifica daca e facut, intepati partea cea mai groasa a pieptului cu varful unui cutit sau-u e folosesc o tepusa pt frigarui. daca sucul este incolor, curcanul e facut, daca insa e colorat- mai lasati-l la cuptor pret de vreo 30-40 min). Cand considerati ca este gata, scoateti folia de aluminiu si mai lasati-l cam 20 min pt a prinde culoarea aceea maronie.

Cand considerati ca e gata- lasati curcanul sa "stea", sa se "odihneasca" pret de vreo 15 min. inainte sa-l serviti.
Puneti curcanul pe platou si acum va puteti ocupa de sos (gravy)
Ceea ce a ramas in tava ( prazul, ciupercile, usturoiul, sosul) incercati sa le pasati in tava, pana devine un sos mai gros Puneti tava pe foc mic la aragaz, mai adaugati, daca e nevoie, mirodenii si amestecati pana sosul se mai ingroasa.

Eu l-am facut anul trecut pe post de experiment. Anul asta deja sunt profi. Carnea va fi frageda si suculenta din cauza de vin si ciuperci; va avea un gust usor dulceag din cauza de praz..iar sosul...sosul este minunat!.

Aaaa! Evident...inainte de a-l servi...scoateti ierburile din curcan :)) ..eu le-am folosit la sos caci atunci am pus la vin in tava cu duiumul!!!

Spor! :wink:

Scris: 18/12/2005 02:11
de Ioana
Am notat-o. Am incercat o gramada de retete de la Jamie si f. bune, exceptand Cartofii Bombay care au fost un dezastru dar asta numai din cauza ca am descoperit ca nu ne place ghimbirul in cantitati mari.

Si acum astept emisiunea lui, incepe in juma de ora :wink:

Re: Curcanul- cum il preparam?

Scris: 19/12/2005 12:17
de nicoleta jara
MucCelMic scrie:Salutare, Bucatari!:)

Iata o reteta de curcan a la Jamie Oliver ( TVR2- duminca- 14:25)

Un curcan de vreo 5 Kg
1 legatura de cimbru
1 legatura de salvie
2 cepe rosii taiate in sferturi
ulei de masline
6 buc praz
2 linguri de ciuperci ( el zice porcini)
1 sticla vin rosu
cateva frunze de dafin
4 catei de usturoi
2 linguri de unt
10 felii de bacon afumat sau pancetta

Preincalziti cuptorul la 180C.
Curcanul- taiati-i copanele si taiati-le in doua ( ciocanel si...cum i-o zice celeilalte parti). Indepartati pielea in exces si n-o aruncati ( se va folosi la sos ( gravy))

Jumatate din ierburi bagati-le in curcan.
Bucatile de copane plus pielea taiata puneti-le in tava in care planuiti sa gatiti curcanul, stropiti-le cu putin ulei de masline, adaugati sare si piper si bagati-le la cuptor pentru 30 min.

Prazul- curatati-l, taiati-l pe jumatate si apoi sectionati-l pe lungime ( aveti grija sa fie foarte bine uscat dupa ce l-ati spalat).
Ciupercile opariti-le. ( daca sunt din cele la conserva, spalati-le bine si aveti grija sa le stoarceti)
Dupa 30 min scoatetitava din cuptor si aranjati bucatile de carne intr-o parte a tavii.

Puneti prazul in tava si treceti-l prin sosul format acolo. Adaugati si ciupercile, vinul ( cam 2 pahare), si restul de ierburi si usturoiul taiat jumatati. Frecati curcanul cu unt ( practic pana este acoperit- mai ales pieptul- cu un strat de f'un milimetru cu unt) si adaugati peste unt mirodeniile ce va plac dvs . Acoperiti curcanul cu feliile de bacon afumat sau pancetta. Asezati curcanul peste prazul si bucatile de copane din tava.

Acoperiti vasul (lejer) cu folie de aluminiu.
Lasati-l la cuptor pret de vreo 2 ore. ( pt a verifica daca e facut, intepati partea cea mai groasa a pieptului cu varful unui cutit sau-u e folosesc o tepusa pt frigarui. daca sucul este incolor, curcanul e facut, daca insa e colorat- mai lasati-l la cuptor pret de vreo 30-40 min). Cand considerati ca este gata, scoateti folia de aluminiu si mai lasati-l cam 20 min pt a prinde culoarea aceea maronie.

Cand considerati ca e gata- lasati curcanul sa "stea", sa se "odihneasca" pret de vreo 15 min. inainte sa-l serviti.
Puneti curcanul pe platou si acum va puteti ocupa de sos (gravy)
Ceea ce a ramas in tava ( prazul, ciupercile, usturoiul, sosul) incercati sa le pasati in tava, pana devine un sos mai gros Puneti tava pe foc mic la aragaz, mai adaugati, daca e nevoie, mirodenii si amestecati pana sosul se mai ingroasa.

Eu l-am facut anul trecut pe post de experiment. Anul asta deja sunt profi. Carnea va fi frageda si suculenta din cauza de vin si ciuperci; va avea un gust usor dulceag din cauza de praz..iar sosul...sosul este minunat!.

Aaaa! Evident...inainte de a-l servi...scoateti ierburile din curcan :)) ..eu le-am folosit la sos caci atunci am pus la vin in tava cu duiumul!!!

Spor! :wink:
:(

Scris: 19/12/2005 01:19
de Nally
Nicoleta de ce esti trista? Prea multa munca la prepararea curcanului? :D

Scris: 19/12/2005 08:44
de miha1950
anul trecut pentru Revelion am facut curcan umplut.L-am spalat, l-am sarat interior-exterior.Am fiert in apa cu sare maruntaiele si dupa ce s-au racit le-am tocat, impreuna cu o felie de franzela muiata in lapte. Am amestecat cu o ceapa mica tocata si calita intr-o lingura de ulei, sare, piper, patrunjel tocat(frunze, desigur) , doua oua fierte taiate sferturi si un ou crud Am pus acest amestec in interiorul curcanului, l-am cusut temeinic, l-am uns cu untura(se obtine cea mai frumoasa rumenire) l-am piperat si presarat cu putina boia dulce, l-am acoperit cu folie de aluminiu si am pus in tava o cana de supa , doua boabe de ienibahar(pisate) ,o foaie de dafin si l-am pus pentru 2 ore la cuptor. I-am luat folia si am pus in tava un pahar de vin rosu, l-am stropit bine cu sosul format si l-am mai lasat cam 1/2 ora, interval in care l-am mai stropit cu sos..Garnitura:salata mexicana.
Am facut intr-un an umplut cu mere, dar nu mi-a placut.Chestie de gust. Mie nu-mi place nici sosul de mere.
Este bine sa puneti doua betisoare sub curcan(sau orice pasare). Nu se lipeste de loc de tava.
Anul acesta am alte intentii ,dar n-as vrea sa va plictisesc.

Scris: 19/12/2005 09:32
de Nally
Hai Miha spune ca nu plictisesti! :) Poate ne dai idei! :wink:

Scris: 19/12/2005 11:26
de miha1950
Atunci hai sa lasam imaginatia sa zburde.
O fericita intamplare a facut sa fiu "proprietara" unui curcan urias(hibrid).L-am taiat, l-am transat si mi-am propus sa fac piept de curcan umplut si gusa umpluta.pentru Revelion.
Bucata de piept pt. umplut am pregatit-o inca de la transare. Ma asteapta in congelator pt. doua rulade.Cred ca voi face o pasta din carne condimentata bine, care o voi intinde peste pieptul sarat, piperat si uns cu mustar. Peste pasta voi pune fasii de castraveti acri(in saramura), fasii de gogosari(in otet indulcit cu miere), sferturi de ou fiert, fasii de morcov fiert, masline fara samburi si de-a lungul ruladei carnaciori picantii.Voi rula si voi lega fedeles. Tot pe betisoare le voi pune in tava, unse, pudrate cu sare, piper si boia,supa in tava, asa, cam o cana, condimente(ienibahar, foi de dafin) si spre sfarsit un strop de vin.
Am oprit si gusa, am spalat-o bine,bine.Am oprit maruntaiele toate si le-am pus la congelator. Dar pentru ca mi se pare cam mica gusa("recipientul")pt. umplutura care se va inmulti cu un pic de paine, cateva oua fierte si cine mai stie ce-mi trece prin minte atunci(poate ceva muratura) s-ar putea s-o pun in foitaj.O tava de chec tapetata cu hartia pt. copt,si imbracata in foaia de foitaj, pe care o voi petrece peste umplutura si o voi unge cu ou.
Merge?
Dupa sarbatori intentionez sa-mi cumpar un aparat foto cu camera ca sa pot sa trimit imagini .Va fi ceva mai greu la inceput, dar trebuie sa mearga!

Scris: 20/12/2005 09:11
de andrei
Am auzit ca se serveste si cu sirop de artar. Eu am mancat sirop de artar dar pe niste clatite cu banane si ciocolata dar nicidecum nu-l vad pe un curcan. Ati incercat vreodata ?

Scris: 20/12/2005 09:34
de Nally
Adndrei nu am mancat sirop de artar.... dar la ce spune miha acoloooo :buuun: abia astept sa isi ia aparatul digital... 8)