Pagina 1 din 2

CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Scris: 10/03/2007 12:18
de adriana stoica
o oala de 6 kg
apa
1 kg burta de vita(prefiarta si proaspata)
4 oua
150g smantana
1 bucata hrean
2 bucati morcov
1/2 telina
1/2 pastarnac
10 "catei"de usturoi
sare
1 bucata ceapa
boabe de piper
otet
1/2 oase de vita(proaspete)cu putina grasime pe ele
leustean verde

preparare:
se pune burta de vita la fiert
dupa 1 ora si jumatate se pun si oasele
la ora a 2 se pune zarzavatul(hreanul,morcovii,telina,pastarnacul,ceapa,boabele de piper,usturoiul tot zarzavatul sa fie intreg)
la ora a 2 si jumatate se scoate burta si se taie fasii subtiri
apoi se scoate zarzavatul si osul de vita la ora a 3
se pune burta taiata fasii in oala
si se mai lasa o jumatate de ora
la sfarsit se pune smantana(100g), oulele batute "bine" si otetul(dupa gust)
se presara leustean verde deasupra. :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:

Re: CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Scris: 10/03/2007 03:28
de soothe
adriana stoica scrie:o oala de 6 kg
apa
1 kg burta de vita(proaspata)
4 oua
150g smantana
1 bucata hrean
2 bucati morcov
1/2 telina
1/2 pastarnac
10 "catei"de usturoi
sare
1 bucata ceapa
boabe de piper
otet
1/2 oase de vita(proaspete)cu putina grasime pe ele
leustean verde

preparare:
se pune burta de vita la fiert
dupa 1 ora si jumatate se pun si oasele
la ora a 2 se pune zarzavatul(hreanul,morcovii,telina,pastarnacul,ceapa,boabele de piper,usturoiul tot zarzavatul sa fie intreg)
la ora a 2 si jumatate se scoate burta si se taie fasii subtiri
apoi se scoate zarzavatul si osul de vita la ora a 3
se pune burta taiata fasii in oala
si se mai lasa o jumatate de ora
la sfarsit se pune smantana(100g), oulele batute "bine" si otetul(dupa gust)
se presara leustean verde deasupra. :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:


pai de ce se pun oasele dupa o ora? de ce nu invers ca sa mai iasa calciul din ele? nu se strecoara supa? daca ramane vreun osisor? o frunzulita de dafin nu se pune? smanatana nu se pune mai bine la servire ca sa nu se acreasca?
cum se spala burta? daca burta este "prefiarta" adica fierbe mai repede ce facem? se incearca sa vedem daca este facuta? se serveste cu mujdei?

Re: CIORBA DE BURTA(timp de fierbere 3 ore si jumatate)

Scris: 10/03/2007 03:52
de adriana stoica
soothe scrie:
adriana stoica scrie:o oala de 6 kg
apa
1 kg burta de vita(proaspata)
4 oua
150g smantana
1 bucata hrean
2 bucati morcov
1/2 telina
1/2 pastarnac
10 "catei"de usturoi
sare
1 bucata ceapa
boabe de piper
otet
1/2 oase de vita(proaspete)cu putina grasime pe ele
leustean verde

preparare:
se pune burta de vita la fiert
dupa 1 ora si jumatate se pun si oasele
la ora a 2 se pune zarzavatul(hreanul,morcovii,telina,pastarnacul,ceapa,boabele de piper,usturoiul tot zarzavatul sa fie intreg)
la ora a 2 si jumatate se scoate burta si se taie fasii subtiri
apoi se scoate zarzavatul si osul de vita la ora a 3
se pune burta taiata fasii in oala
si se mai lasa o jumatate de ora
la sfarsit se pune smantana(100g), oulele batute "bine" si otetul(dupa gust)
se presara leustean verde deasupra. :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower:


pai de ce se pun oasele dupa o ora? :evil: de ce nu invers ca sa mai iasa calciul din ele? :x nu se strecoara supa? =D> daca ramane vreun osisor? :rusine: o frunzulita de dafin nu se pune? :shock: smanatana nu se pune mai bine la servire ca sa nu se acreasca? :peace:
cum se spala burta? :mincinos: daca burta este "prefiarta" adica fierbe mai repede ce facem? :vis: se incearca sa vedem daca este facuta? :idea: se serveste cu mujdei?
:shock: =)) =)) =))
:hug: :flower: :flower: :flower:

Scris: 11/03/2007 12:16
de Leila
Aooooleo :shock: Pai burta de vita proaspata nu fierbe nici in juma de zi daca nu o pui in oala cu presiune .
Eu si burta prefiarta o pun la fiert cel putin 2 ceasuri , si schimb trei ape dupa ea. :D De fiecare data cand o pun din nou la fiert adaug in apa sare, piper boabe, foaie dafin,usturoi,otet si dupa ce e fiert ca lumea o scot si o mai spal in apa ,o mai degresez , si apoi ma apuc sa o tai fasii.
In acest timp deja in alta oala pun sa fiarba oasele (caut pe cele care au maduva ) .Cand carnea de pe oase e fiert adaug si burta ,le las sa mai fiarba vreo 40 min impreuna,si in acest timp calesc legumele pe putin unt si asa le adaug la ciorba(sa vezi ce culoare faina ii da la ciorbita :wink: ) Se fierb si legumele adaug otetul,ardei iute si dreg ciorba in felul urmator : la o oala de 15 kg ma refer(cand se face ciorba de burta se aduna familia :D ) 5 galbenusuri amestecate cu 1 kg smantana (nu pun niciodata albusurile de la ou caci se incheaga si in cele din urma am gatit ciorba de burta, nu ciorba de zdrente).
Nu vreau sa te supar dar pe la noi asa se prepara cu mici modificari de la familie la familie. Stiati ca in Ungaria nu se prepara ciorba de burta? Stiati ca ei pregatesc tocanita de burta cu creier sau maduva?

Scris: 11/03/2007 09:26
de crista
Nu stiam de tocanita ungureasca de burta dar eu una sunt curioasa ...Si italienii au mare traditie la mincarurile cu burta ( nu ciorba ).
Exista un subiect plin de mincaruri cu burta ( nu ciorbe )
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... _din_burta

Scris: 11/03/2007 10:30
de adriana stoica
leila,burta la punga este deja prefiarta?nu am stiut ,mie mi sa spus ca este proaspata chiar mam mirat la un moment dat de ce se face asa de repede;reteta aceasta se numeste "ciorba de burta ca la babadag"si nu se pun galbenusuri ci oulele intregi si nici nu se face zdrente este testata pe propia "burta";mersi ca mi-ai spus ca sa pot modifica:pup:
:flower: :flower: :flower:

Scris: 11/03/2007 10:55
de Leila
Pai asta e ! aseara ai uitat sa treci ca e burta de vita prefiarta. Din experinta vorbesc,o data am luat burta prospata caci nu am gasit prefiarta, imi veneau musafiri si isi doreau ciorba de burta, dar am crezut ca imi dau duhul langa oala :shock: , miros, timp indelungat de fierbere chiar si in oala cu presiune.
Concluzie eu si burta prefiarta o pregatesc inainte sa o pun in oala cu oase asa cum am scris. :flower: :flower: :flower: :pup:

Scris: 11/03/2007 11:29
de adriana stoica
leila :flower: ,am inteles cum faci tu,eu am aceste retete dintr-o carte veche cum se facea pe vremea boierilor tot felul de mancaruri etc; daca vrei iti mai spun o reteta de ciorba de burta moldoveneasca cu orez(eu nu am incercat-o niciodata sincer nu stiu cum este) :pup:
:flower: :flower: :flower:

Scris: 11/03/2007 11:50
de maria MIHULESCU
Si eu am facut zilele astea ciorba de burta. Am gasit prefiarta si sincer nu stiu sa va spun de ce, dar s-a fiert intr-o jumatate de ora (era de vita), :?: am pus legume ca si voi, o mana buna de orez, oul intreg batut bine cu un praf de sare si iaurt, iar la final, leustean uscat (ca nu am avut verde). S-a mancat toata la o singura masa pana la ultima lingura. :buuun:

Cand am fiert burta, nu am pus sare. :? Din cate stiu eu, sarea intareste la fiert. :?:

Spaniolii mei nu prea mananca ei organe, dar ii pacalesc mereu si nu le spun ce mananca decat dupa ce au terminat, daca e cazul :roll: Mananca de toate, numai sa nu le spun cand e ceva ce stiu eu ca nu au obisnuit sa manance( ei mi-au cerut asta). La fel am procedat de exemplu cu creierul panĂŠ. Si au mancat pe rupte. :P

Scris: 11/03/2007 12:11
de adriana stoica
maria :flower: ,este buna cu orez?, sincer nu am facut
ai facut-o asa:
burta 1,000kg
rasol de vaca 0,500
ceapa 0,120
morcovii 0,040
telina 0,040
patrunjel( radacina) 0,040
oua 3buc
otet 0,100l
piper 0,003
sare 0,015
orez 0,030
leustean 0,020

mod de pregatire:
se curata burta,se spala in cateva ape calde
si apoi in apa rece,frecand-o cu sare si malai.
se pune la fiert impreuna cu rasolul si sarea cuvenita
in 2 litri de apa rece.
dupa ce sa spumuit,se adauga zarzavatul intreg,lasand-o
sa clocoteasca la foc moale 3-4 ore.
odata zarzavatul inmuiat se scoate precum si burta(fiarta) care se taie
in fileuri subtirii.
daca zeama nu-i destul de limpede se aduga doua albusuri batute"zapada"
care se culeg apoi cu lingura de spumuit.
se pune in castron orezul fiert separat,burta,zeama dreasa cu galbenusurile batute cu telul impreuna cu otetul,sarea si piperul alb
si se impodobeste cu patrunjel si leustean tocate fin.

copiata motamo din carte
pofta buna :roll: :roll: :roll:
:flower: :flower: :flower: