Pagina 19 din 76

Scris: 28/07/2015 10:36
de mikirafaela
Multumesc fetelor! :hug:

Nu pot sa ma compar cu voi, pregatiti bunatati de bunatati!

Ella, inca mai ai cirese, visine??? Eu am pofta de asa ceva, mai ales ca nu am reusit sa conserv mai nimic (doar dulceata, fata de alti ani cand puneam in congelator, la borcane pentru prajituri, compoturi... :( ).

Astazi nu am nimic in plan, dar trebuie sa fac ceva ca frigiderul e gol iar pe fete nu pot sa le tin in salate!

Spor la bucatarit! :hug:

Scris: 29/07/2015 12:50
de angela_de
Buna seara fetelor!

Eu azi nu aveam in plan sa gatesc (exceptie sandwich-urile cele din toate zilele de mers la munca), ci numai sa incalzesc ciorba din frunze de GULIE cu fasole.
Dar mi-a facut Crista asa o pofta cu tortellini-i ei, ca am intrat asta seara si am cumparat (cu "ricotta e spinaci" nu am gasit decit cappelletti!) si am fiert (2 - 3 min.!!!) si am dat prin unt si am ras Parmigiano si consortul meu si-a mai pus si citeva felii de sunca San Daniele deasupra si eu am feliat o rosie pentru mine; ei si am mincat in doi un pachet pentru 3-4 persoane, de sintem in prag de explosie, avem constiintele incarcate de sentimente de vinovatie, dar sintem totusi asa de satisfacuti ... (asta e chestia cu "satisfactia orala", provoaca eliberarea de Endorphine in creier si ne face fericiti!).
In alta ordine de idei... Da Crista, ciorbitele (sau zuppe-le) sint intr-adevar foarte asemanatoare; eu fac cam toate ciorbele dupa acest principiu: radacinoasele + ceapa intregi + evtl. ardei grasi taiati in 2 sau 4, calite putin in ulei, fierte, ceapa la gunoi, zarzavaturile tocate marunt (sau si mai des, zdrobite grosier cu furculita, caci nu ne plac bucati mari de radacinoase in farfurie, iar chef/timp de ras nu prea am), ardeii decojiti de pielita (merge f. usor cit sint calzi) si taiati bucatele; in zeama de zarzavat fiert cartofi, si/sau alte legume care dau apoi "denumirea" zuppei (foarte des iau o punga mica de mix de legume congelate de facut la abur: mazare + fasole verde + varza de bruxelles + brokoli), sau sfecla rosie gata prefiarta rasa + fasole boabe, sau linte/naut prefiert, sau varza tocata marunt, sau o punga de amestec de salate verzi etc , acrit cu rosii in suc, sau chiar numai cu suc de rosii, pus inapoi in oala radacinoasele, dres de sare/cilli/piper si adaugat la sfirsit verdeturile potrivite si o frunza de dafin. Paste sau graunte fierb intotdeauna pentru ciorbe separat si le adaug numai in portia de reincalzit (la supe clare le prefierb pe jumatate in apa, le clatesc si le termin de fiert direct in supa).
Pacat de chestia cu gelateria + chinezoaica, mai ales daca era un loc cu traditie... In zona in care stau eu, gelatieri-i sint inca italieni originali (marea majoritate din Dolomiti sau Sicilia), unii au deschis numai vara, prin noiembrie inchid pravaliile si pleaca la iernat in sud. Fac inghetata fff buna, dar totusi cea mai buna mi se pare cea mincata in vacanta, in bella Italia.!

Miki, ma tem ca ultimile cirese pe anul asta le-am cumparat simbata trecuta; dupa ce le termin, o dau pe pepeni: locul 2 la fructe preferate sint harbujii, cei galbeni sint asa si-asa.
Dezavantajul harbujilor e ca trebuie pastrati in frigider si cum eu gatesc intotdeauna in week end pentru toata saptamina, am frigiderul mai tot timpul ocupat de oale si ulcele (pe linga multe altele ce trebuie tinute in frigider). Visine aici nu se prea gasesc decit gata congelate sau facute compot, cu simburii gata scosi (ce comod si praktic!), dar nu cumpar decit rarisim pentru supa sau sos de visine, prajituri nu fac decit f.f. rar (nu oricine are silueta ta!). Am fost nevoita sa fac anul asta peltea de zmeura si de coacaze, desi mai am o graoza de anul trecut, caci s-a facut ff multa (si marunta!!!) si nu m-a lasat inima sa o arunc sau sa o las pe rug, asa cum am facut cu rubarber (nu stiu cum ii zice in Romana) si cum se va intimpla din nou si anul asta cu prunele; aici nu vrea sa ia nimeni produse comestibile cadou, asa ca tot ce nu consumi, dai la gunoi si mai ai si munca sa le aduni. Iar noi sintem in doi, nu avem nici copii, nici catel, nici purcel, deci nu putem consuma - cit de mincaciosi n-am fi - la nesfirsit.
In privinta bunatatilor gatite, nici tu nu stai mai prejos: brinzica aia de vaci (nu am facut niciodata acasa) immm; si ce mincarica e aia din poza cu paste (farfalle?)??

Hai ca m-am intins la scris ca o zi din postul mare... parca vad ca ma iau la ochi astia de la "Admin"!

Scris: 29/07/2015 09:30
de crista
asa e .. gelateria aia e intr-un loc cunoscut chiar in piata santa maria novella, poate nu e chiar asa cunoscuta ( geòateria , nu piata) dar pentru noi/mine avea o valoare sentimentala. De fiecare data cind ajungeam in Florenta mincam si acolo sau numai acolo o inghetata. Acolo am descoperit eu prima oara inghetata Malaga- Era asa un loc de bifat mereu, acum e la "acolo nu" ... Sa nu se inteleaga ca sunt impotriva globalizarii, emigrantilor etc dar exista lucruri si locuri care atunci cind nu isi pastreaza traditia nu numai ca se pierd ( poate era mai bine sa o inchida ca traiam mai bine cu amintirea ) dar ca in cazul asta niste persoane care urmaresc numai umplerea contului propriu si personal prin orice mijloace isi bat joc de ceilalti.


azi gatesc ceva cu dovlecei.. nu stiu ce =)) si mai am doua cotlete cu os de fapt le zice nodini nu stiu ce os/carne e asta in traducere romaneasca, semana cu tbone-ul de la americani

Scris: 29/07/2015 10:56
de mikirafaela
Iar ati gatit bunatati!!! =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Se pierd traditiile frumoase si sanatoase, vin altii cu dorinta de imbogatire peste noapte si de prostire a noastra! :( Eu sunt trista ca din tot ce este spre vanzare nu mai are nimic in comun cu originalul. Retetele sunt modificate, la fel si ingredientele.

Si noi am dat-o pe pepeni de vreo 3 saptamani (sau poate chiar mai mult), fetele mananca fara mofturi (cea mare il prefera pe cel rosu, cea mica pe cel galben). Norocul nostru este ca el (tati) stie sa-i aleaga foarte bine!

Astazi, o supita de pui cu galuste, un pilaf cu ceva carnita (din supa, ca am fiert suficienta), salate diverse. Desert, pauza, e prea cald!

Ella, branzica proaspata o fac numai in casa! Cumpar lapte proaspat gras, de vaca, de la tarani (are mama mea cateva cunostinte, care sunt studiate in ce priveste grija animalelor, curatenia personala...) si pun la prins. Acum, cu vremea asta calda se face de pe o zi pe alta (adica se prinde), fara zeama de lamaie sau otet! Simplu, lapte crud strecurat, pus in borcane de sticla, la intuneric si temperatura constanta, nu in bataia caldurii (soare, aragaz). Asta e chisleagul, cum se zice la noi! A doua zi, pun borcanele la cuptor (eventual smantanesc si amestec in ele), la temperatura foarte mica, las cat sa se infierbante, nu sa fiarba, ca se umfla si fac ravagii in cuptor si pun la strecurat. Iese o branzica atat de buna! Iaca, ma laud singura! :lol: 8) .

Crista, am si eu o sacosa de dovlecei si nu stiu ce sa fac cu ei! Poate ai cateva idei simple sa-i valorific si eu ca ar fi pacat sa-i arunc!

Spor fetelor! :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

Scris: 29/07/2015 11:40
de crista
Miki eu cred ca o sa ii fac ori felii taiate pe lungime, sarate si lasate sa mai iasa apa din ele, apoi sterse si gratarite pe tigaia de teflon fara ulei, pe ambele parti la foc mare .. se pun in farfurie si se toarna peste ulei crud si cine vrea niste otet balsamic dar la fel de bine se pot pune in castron si condimentate ca si ardeii copti cu ulei, sare, putin otet normal eventual cu putina miere sau zahar .. si lasat la rece in frigider putin inainte sa ii maninci.

sau mai am alta idee sa ii tai bastonase ca la cartofii prajiti si sa ii trag prin tigaie cu putina sare, ulei si vin .. merge si rozmarin dar nu am poate pun menta ca e buna si ea -.. asta e mai de oameni mari si merge garnitura la carne

in ambele retete merge si usturoi

apoi alte idei :
- chiftelute de dovlecel ras cu sau fara brinza la cuptor sau in toigaie
- barcute de dovlecel umplute cu ce vrei de preferat cu brinzica amestecata cu ou sau in varianta cu peste din conserva sau file de peste inabusit/oparit , poti sa infigi si o scobitoare in ele si sa pui o pinza din o frunza de salata sau chiar din o felie de dovlecel :-)
- rulouri de dovlecel din felii taiate pe lung , sarate, lasate sa scoata apa , umplute cu ce vrei ulate, infipte pe frigarui si coapte in cuptor .. merge si niste pesmet pe ele ssa fie asa si crocante si moi
- cu paste , fierbi pastele in apa separat dupa ce scrie pe punga, separat pui in tigaie dovlecei ori taiati cuburi , ori rasi pe razatoare, ori felii discuri, ori bastonase ca la cartofii prajti, pui un catel de usturoi sau nu , putin ulei si le inabusi bine.. cind pastele sunt gata le scurgi si versi peste , amesteci si pui si brinza daca vrei ( ceva ras )
- cu orez, ras sau taiat ovleceul inabusit putin cu orezul apoi turnata supa/apa si fiert ca risotto sau ca pilaful.. pentru adulti pus intii bere si apoi completat cu apa :-)

Scris: 29/07/2015 11:43
de crista
edit mai merge sa faci si drob din dovlecei sau mai era o reteta de dovlecei invizibili un fel de placinta .. astea la cuptor si mai lungi

daca ai dovlecei mari ca diametru tai felii , le pui cu sare, apoi lka cupotor pui pe ele mozzarella sau cascaval si niste sunculita sau salam si putin suc de rosii si bagi la cuptor ies ca mini pizza .. sau poti sa prajesti feliile in tigaia fara ulei pe ambele parti , cind esti la a doua parte pui brinza, sunca rosii si capacul pe tigaie sa faca efect cuptor si gata ...

Scris: 30/07/2015 12:01
de angela_de
Buna fetelor,
noi astazi ciorbita de frunze cu fasole (barbatul casei a vrut neaparat si 2 cirnaciori in portia lui), inainte - cite o felie de piine prajita cu pastrav afumat, dupa - eu cirese, consortul - inghetata.
Miki merci de reteta de brinzica, cind am citit-o mi-am amintit ca exact asa o facea si "mamuca" de la Suceava; totusi nu cred ca voi fi in stare sa o fac in viitorul apropiat (timpul, timpul si iar timpul....). Dar ce m-a pus cu adevarat pe foc a fost cuvintul magic "chisleag", pe care nu l-am mai auzit de zeci de ani, nu mai vorbesc de cind n-am mai gustat bunatatea asta: parca vad cum il scotea cu "linguroiul" mic din ulcica de lut in care era pus la prins (inainte, neaparat, smintinit!), si mi-l dadea in strachina tot de lut, cu mamaliguta calda! Si era asa racoros, si acrisor (dar nu prea-prea), si gros sa-l tai cu cutitul! Problema e ca aici nu prea am sanse sa gasesc lapte direct de la producatori, dar am sa ma uit ce feluri de lapte se gasesc in comert si am sa incerc neaparat sa-l fac! Sa nu va cruciti, dar eu nu cumpar lapte dulce niciodata, pentru mine e mai rau ca ceapa gatita (la aia ma deranjeaza numai consistenta si aspectul, nu si gustul), iar sotul meu are intoleranta la lactoza.
Nu mai spun de pilaful cu carnita: intra pentru mine in categoria "maninc pina golesc oala"; de aceea fac, in ultimii ani, pilaf numai din orez natur sau din alte cereale mai putin "atractive" organoleptic.
In privinta dovleceilor, daca inca nu i-ai "rezolvat", poti, pe linga minunatiile recomandate de Crista incerca si:
- mincarica de cartofi cu dovlecei cu smintina: ceapa verde , sau alba si usturoi tocat se calesc cu putin ulei, se pun deasupra cartofi noi taiati in cuburi nu prea mari cu putina apa (nici macar cit sa-i acopere), se fierb 5 minute, apoi se pun deasupra dovleceii taiati in cuburi, se fierbe totul inabusit pina-s toate moi; separat se amesteca smintina cu putina faina sau amidon, se toarna peste legume, se amesteca repede si bine (cocoloase!), se da citeva clocote, pina se leaga, se adauga marar si patrunjel, sare, piper
- zacusca de vara cu dovlecei: ceapa mai multa tocata calita bine in ulei, adaugati dovleceii taiati in cuburi chiar mai mari si morcovi taiati felii (1 parte morcovi la 3 parti dovlecei), o foaie de dafin, 1-2 cuisoare, 1 boaba enibahar; se sareaza de la inceput (sa-si lase dovleceii apa), si se inabusa totul pina se rasfierbe, se adauga bulion de rosii dupa gust (se poate si rosii proaspete, dar trebuie fiert mai mult) si se mai dau citeva clocote fara capac, ca sa nu mai ramina zeama; se zdrobeste totul cu unealata de zdrobit cartofi (nu cu mixerul, caci trebuie sa mai ramina si bucatele), se pune usturoi pisat, marar si patrunjel, se potriveste de sare, piper. In cel mult o ora e gata si e f buna pe piine, dar si amestecata cu orez fiert (ca un pilaf bulgaresc)! Daca o pui fierbinte in borcane f curate, si le inchizi imediat etans tine cca 2 saptamini in frigider; eu pun si portii in pungi de plastic si congelez pentru situatii cind nu am timp sa gatesc
- dovlecei murati ptr iarna (vezi reteta pe www.lalena.ro )

Crista, nodini di vitello, sau di maiale? ambele, oricum la fel de iimmm! Am si eu de gind sa fac in week end, adica sa faca barbatul casei, la gratar afara. Tu le marinezi cumva inainte sau le preferi natur?

Scris: 30/07/2015 07:50
de crista
Miki ce ai facut pina la urma ???

eu am facut carnea , era de porc dar nu e taiata gros , asa de maxim un deget d'ala mic grosime deci fara marinare , pe tigaia incinsa la maxim cu capacul in cap la inceput, apoi scot capacul , mai las, intorc si ania acum la final de totdec dupa ce e facuta pe toate patile pun sare din aia groasa ca de muraturi si ce mai gasesc cimbru sau mirt uscat , ieri nu am pus nimic de ex.

dovleceii la tigaie si apoi cu balsamic tot in tigaie si lasat pret de vreo 20 -30 secunde sa se evapore putin alcoolul din otet si sa se imprieteneasca cu dovleceii . Data vitoare fac si eu cu smintina, buna idee :buuun: :buuun: :buuun:


azi am niste felii subtiri de pulpa de curcan ( ca de snitele ) si vreau sa le fac taiate fisii cu sos de rosii si mozzarella ( asta pusa la sfirsit) .. reteta de la Mara

Scris: 31/07/2015 01:05
de angela_de
Crista, numai bunatati!
Intrebare: "mozzarella" se pune in sos, sau se gratineaza totul cu ea pusa deasupra? Mi-a ramas cam mult din pieptul de pui fript (a fost cam sec, desi l-am marinat) si parca m-ar tenta si pe mine reteta.

Noi azi: friptura de muschiulet de porc rumenita/reincalzita la teflon + salata de fasole verde cu usturoi si tarhon + pilaf de orz cu ciuperci + tzatziki (cumparat :blushing: ); la desert pepene galben - eu, rote GrĂźtze + inghetata de vanilie - barbatul casei. Si din pacate, pe la 21:30, o portie maaaare de inghetata + sos caramel + frisca de la spray - eu :blushing: :badday: (asa mi se intimpla in zile f obositoare sau stressante, psyhicul (din creier) isi cere portia de "fericire" si "recompensa"!).

Deci, eu fac o salata de dovlecei asemanatoare ca principiu cu a ta: zucchini f mici (diametrul cel mult 2 cm) cu tot cu coaja taiati in bucati de cca 2-3 cm; se incing 5-6 linguri de ulei intr-o cratita mai adinca, ideal de teflon, se pune o ceapa intreaga si 2-3 catei intregi de usturoi si se calesc citeva minute bune, pina la rumeneala, se scot si se arunca; se pun dovleceii in uleiul incins si se rumenesc binisor pe toate partile; ideea e sa se rumeneasca bine, fara sa se inmoaie de tot; se scot cu o lingura de spumuit si se pun intr-o strecuratoare, sa se scurga si mai bine de ulei; cit sint inca fierbinti se pune otet balsamic (dupa gust, ca pentru salata), sare, fulgi cilli, marar uscat (sau alte "ierburi", dar uscate), evtl. mai mult usturoi, se amesteca bine; se lasa descoperiti sa se mai evapore otetul; se pun calzi in borcan cu capac etans si se maninca abea dupa 1 zi; tin la frigider cel putin o saptamina si devin tot mai buni. Uleiul verzui si aromat ramas il folosesc la paste, la salate, chiar si la ciorbe.

Noapte buna!

Scris: 31/07/2015 08:58
de crista
Daaa e mai buna reteta de dovlecei daca sta putin in frigider.


Mozzarella taiata cuburi se pune in sos la sfirsit, in tigaie,nu gratinezi, se inmoaie de la caldura doar. Eu in final nu am mai facut asa :-)) am gasit mozza de bivolita ff buna, era pacat sa o stric in sos, o maninc azi intr-o salata caprese .

Deci, ieri am pus fisii de carne date prin faina si apoi scuturate in sita ,puse cu putin usturoi si ulei, cind s-au rumenit am adaugat suc de rosii ca aveam o sticla desfacuta( un suc gros,pulpa ) si niste mazare din congelator ( mai aveam un pumn ramas) .
Reteta e asta http://blog.giallozafferano.it/ricetted ... ozzarella/
nu scrie exact cind se pune mozza, au mincat cuvintul care explica daca la jumatatea timpului sau la sfirsit dar din experienta mea se pune la sfirsit, cind dupa ce ai pus-o stingi flacara si tragi tigaia de pe foc, altfel devine gumoasa rau


azi :
taitei in bianco ( adica numai cu unt si parmezan)
snitele de pulpa de curcan si salata caprese ( rosii si mozzarella )
fructe pentru cina ( piersici de doua feluri unele care se numesc percocche si sunt portocalii si parfumate si unele care aici se numasc tabachera si in romania cica saturnine , sunt plate, strivite )