Ce am gatit azi ( 57)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 08/08/2015 04:24

Deci, am primit o ladiţă cu caise, am mâncat pe săturate, am pus câteva şi la congelator, mai am câteva mai cruduţe. Si mai am în plan oţet!

Mare lucru nu am gătit, doar ce v-am mai spus!
Fişiere ataşate
dscf0156_9601.jpg
dscf0156_9601.jpg (81.24 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0158_5780.jpg
dscf0158_5780.jpg (77.24 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0160_7464.jpg
dscf0160_7464.jpg (81.24 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0168.jpg
dscf0168.jpg (171.81 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0170.jpg
dscf0170.jpg (168.26 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0172_3520.jpg
dscf0172_3520.jpg (117.71 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0140.jpg
dscf0140.jpg (68.44 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0142.jpg
dscf0142.jpg (77.73 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0146_8159.jpg
dscf0146_8159.jpg (70.34 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0151_7453.jpg
dscf0151_7453.jpg (72.78 KiB) Vizualizat de 2340 ori
dscf0152_7612.jpg
dscf0152_7612.jpg (79.49 KiB) Vizualizat de 2340 ori
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 08/08/2015 04:29

Crista, sandwich-ul gen piadina? sau panino? Si ui-te ce idee grozva cu piine fara sare si gust propriu nu prea pronuntat, ca sa nu "fure" din savoarea "umpluturii" :wink:
Eu am crezut ani de zile ca mezeluri mai bune si mai variate ca Nemtii si brinzeturi mai bune si mai multe ca Francezii nu are nimeni in lume... pina am inceput sa facem vacante individuale in Italia! Acum stiu ca Italienii au si alte muuuulte bunatati in afara de pizza & pasta!

Eu azi nu gatesc nimic, mincam saptmina asta numai "racituri", salate, mezelri, brinzeturi; mai am ciorba de naut cu sfecla, salata de sfecla. Noi oricum nu mincam niciodata de prinz: Nemtii sint cu micul dejun - "FrĂźhstĂźck" - copios, nu-ti mai trebuie mare lucru pina seara!

:hug: :hug:

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 08/08/2015 04:45

Mikiiiii! am postat simultan!
Si eu gatesc ca si tine, mai ales necomplicat si sanatos!
De, educatia si obiceiurile din copilarie isi spun cuvintul! Exact asa gatea si Buni de la Suceava (Bunicul avea ulcer gastric si pe vreamea aia inca nu se descoperise Helicobacter pylori, asa ca "tratamentul" de baza era "regimul"!) si mai ales si mama, desi parintii mei erau complet sanatosi, dar la ea era, probabi si "deformatie profesionala".
Ce sa mai zic de poze? numai bunatati! Tu salata de vinete (daca asta e in ultimile poze?) o faci cu mixerul? sa iasa fina?
Asa imi placea si mie in copilarie, dar acum imi place tocata nu prea fin, adica asa cum faceau bunicele pe vremuri.
Si prajiturica aia pufoaaaasa, ornata cu nuci si cioco (neagra? immm) :buuun: :buuun: :buuun:.

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 08/08/2015 05:15

Da Ella, să le iau pe rând!

Mă bucur că îţi plac pozele! De gătit, gătesc simplu, nu îmi place să mă complic (bine, fac cam din toate, dar dacă nu e musai nu fac). Prefer fructele şi legumele proaspete, compoturi făcute în casă, dar şi cărniţă (exclus miel), mămăligă, peşte şi muuuuuuuuuuuuuulte dulciuri!

Mama face mâncare gustoasă, dar acum o consider (mâncarea) mult prea grasă, mult prea fiartă, mult prea prăjită etc. M-am obişnuit aşa, mai de dietă, mai sănătoasă, mai pe gustul fetelor! Iubesc condimentele, verdeaţa, fac foarte multe la cuptor (peşte, chifteluţe, orez, cartofi, dovlecei....)!

Salata de vinete o fac cu mixerul vertical (tot pentru fete), câteodată, recunosc, nici mie nu-mi place, mama le face cu un tocător de lemn, ies foarte bune (recunosc)!

Pentru "Negresă" folosesc cea mai simplă reţetă! Am să o refac (cu gramaje) pentru că o fac din ochi şi printre multe alte treburi!

Va :hug: ! O zi frumoasă!
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/08/2015 08:33

Asa cu italienii au o groaza de bunatati ....si s-au inspirat sau au fost obligati la inspiratie pentru ca au fost cotropiti si dominati de multi, asa ca au multe in comun cu spaniolii care au guvernat Sardinia dar cica in numele Papei si nordul italiei pina la Bologna inclusiv ... De la nemti, austrieci , francezi si popoarele balcanice in functie de granite iar in sud grecii si arabii ..si uite asa si-au imbogatit bucataria la fel cum au facut-o si romanii cu duferenta ca in Italia impartita bucatele in ducate si regateau pastrat mult regionalitatea .. Cica numai francezii mai au tot asa o bucatarie regionala bogata si diversa... Eu stiu foarte putin despre bucataria germana din pacate ..dar stiu ce e frushtuck ..nu am literele corecte dar stiu nu doar sa il pronunt ci si minunatul cintecel cu f.fur mamma , f. Fur pappa ca ma culcam si ma trezeam in el cind copilasii prietnei mele erau mici...

Piinea era normala, franzela fara sare, e alba ca laptele ...a taiat-o vinzatoarea sa faca sandvisurile... Musai tb sa imi cumpar de aici inainte sa plec sa avem si noi acasa cind ajungem ca la satescul meu desi sunt ff aproape de toscana si se vibde soiul asta de piune nu e asa buna..asta e de brutar


Miki salata aia de vinete m-a terminat mmmmmmmm dar la cita munca e pt ea nu stiu daca o sa imi potolesc pofta :-)))

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 09/08/2015 09:57

Multumesc Crista! :hug:

Adevarul e ca fiecare bucatarie a lumii are ceva propriu, ceva cu care se identifica, poate mai putin a noastra. Noi avem mamaliga, dar in trecut nu se facea din faina de porumb (nici nu era descoperit) ci din miei; sarmalele, chiftelutele, raciturile, borsurile, salatele, cozonacul, painea....toate sunt preluate din bucatariile altor popoare!
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 09/08/2015 03:11

Nu, Miki, sa nu spui asa ceva...
De fapt radacinile marii majoritati a produselor/tehnicilor culinanare de baza sint in marile, foarte vechile civilizatii din Asia:
- chineza : paste fainoase umplute, sau nu (cea mai veche reteta scrisa are peste 4000 ani), diferite umpluturi rulate in foi de aluat (spring rolls), sau frunze (varza chinezeasca sau pak choi etc), orez ca fel de mincare
- indiana : piine gen turte (roti, naaan) din diferite faini, la fel, orezul
- persa: dulceturi (frukte conservate initial in miere, sau fierte pina la deshidratare) etc
Dar si o mare parte a plantelor noastre "europene" de cultura (de la caisa/piersica si orez, pina la trandafir, sau de la cartofi, rosii, porumb pina la ardei si vinete) vin din Asia sau America...
Nu mai vorbim de mirodenii, mare parte din ierburile aromatice, samd
Apoi au fost raspindite in toata lumea de popoarele "cuceritoare" (machedoni, romani, greci, arabi/turci), popoarele migratoare, marii navigatori descoperitori ai "Lumilor noi", colonizarea ei etc
Ei, si oamenii din toate timpurile au fost dintotdeauna interesati de lucruri noi si deosebite si au incercat sa le preia si sa le reproduca, adaptindu-le binenteles la posibilitatile geografice si tehnice locale, ca si la gusturile tipice regiunilor respective.
Si in principiu, ce a fost praktik si bine adaptabil conditiilor si gusturilor locale, a ramas si a devenit traditie.
Iar pe de alta parte, ceea ce epateaza numai pe moment si se dovedeste nepraktik si putin adaptabil este numai o "moda" si dispare dupa un timp in uitare...
Ui-te, ia sarmalele -cuvint de origine turceasca-, desi in Moldova de Nord (la voi, nu?) li se spune Galuste, au fost f probabil raspindite din Orient de catre Turci si partial si Greci, in toata Europa "otomanizata" si exista de aceea si in bucataria popoarelor balcanice, a Austriei, a Moldovei si de aici mai departe, prin Imperiul Au-Ung in Cehia, Polonia, Slovacia etc Ce e foarte specific sarmalei romanesti, e foaia de varza murata, in rest am intilnit mai ales numai dulce..
Sau chifteaua: carne tocata fripta sub forma de turta exista de milenii; pe timpurile acelea majoritatea animalelor de casa se sacrificau "la batrinete", cind carnea era tare ca talpa; sau se vinau animale cit mai mari, cu mai multa carne, dar implicit si mai batrine. Pe de alta parte, danturile erau cum erau si proteze nu existau, deci iata ce solutie practika!
Aici fac o paranteza: chiftea/chifteluta sau piftea/pifteluta?
Chifteaua vine de la kĂśfte (turca) care vine de la kufteh (persisch): deci in zonele otomanizate in care au fost mai ales turcii majoritari, a ramas chiftea :idea:
Piftea vine de la bifteki (greaka), care vine, ca si Befsteck (germ., citeste befshtek), de la beefsteak, si se gaseste mai mult in zonele unde au fost mai multi greci, sau in unele zone din Transilvania (nemti, austrieci...).
Deci, in ziua de azi, bucatariile sint foarte amestecate, exista foarte multe preparate cu origine comuna, dar devenite traditionale si nationale prin "culoarea locala". Iar "renumele lor mondial" depinde de multi alti factori (numar de imigranti ai unui popor si afinitatea lor pentru propria bucatarie, considerente comerciale, spiritul de afacere local, interesul si impactul turistic in lume pentru o anumita regiune/tara etc)

Hai ca iar m-am bagat in polemici, dar ma intristeaza grozav opinii din acestea aratind modestie si chiar complexe de inferioritate nejustificate!
Imi cer scuze daca am plictisit :cascat: sau ofensat pe cineva :blushing: .
Ma duc, ca am la treaba!!!!!

Va :hug: pe toate!

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 09/08/2015 04:23

Salutare, salutare!!!

Va e foame???

Masa este servita!

Imediat aduc si limonada (facuta de altii) !!!

Mai am ceva treaba! Poate ma intorc mai pe seara, mai pe racoare ca e jale!

PS. Si sa citesc ce ai scris in amanunt Ella! :hug:
Fişiere ataşate
bql69bziaaeim_x_7830.jpg
bql69bziaaeim_x_7830.jpg (56.98 KiB) Vizualizat de 2233 ori
dscf0035_1728.jpg
dscf0035_1728.jpg (91.37 KiB) Vizualizat de 2249 ori
dscf0044_8185.jpg
dscf0044_8185.jpg (88.09 KiB) Vizualizat de 2249 ori
dscf0047_1787.jpg
dscf0047_1787.jpg (88.84 KiB) Vizualizat de 2249 ori
Ultima oară modificat 09/08/2015 05:40 de către mikirafaela, modificat de 2 ori în total.
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/08/2015 04:23

Si eu vroiam sa zic dar mi-a luat Ella cuvintul din tastatura :-)) la prima impresie asa pare ca nu avem nimic al nostru pt ca am fost lenesi si nu am schimbat numele retetelor ci doar le-am romanizat ingredientele si gustul :-))

eu am alte exemple, de ex tot ce a strins radu anton roman sunt retete cit se poate de romanesti. Bucataria adevarata traditionala in toata lumea este cea taraneasca, cum se imbogatea si taranul putin cum se "frantzuzea" vezi coana chirita :-))) ...si lua de la altii insa de multe ori modifica dupa gustul propriu . cind eram mica bunica mea zicea ca tarancile din copilaria ei nu stiau sa gateasca, faceau maxim o ciorba cu de toate sau o mamaliga cu lapte, o tocana de cartofi sau un pui gaina prajit sau fiert..cele care apucau sa lucreze pina sa secmarite in casele bogatilor ca servitoare insa deja cind se maritau stau sa faca multe, nu aveau ingredientele bogatilor dar improvizau .
Retetele ciobanesti sunt cele mai romanesti, chiar daca pe baza de mamaliga sa zicem moderna abia dupa columb dar restul sunt ale noastre si oarecum comune cu ale altor ciobani din lume dar nu prin copiere ci pentru ca doua minti destepte gindesc mereu la fel si cine a inventat bulzul la noi a fost un geniu la fel cu stramosul italianului din nordul italiei care si el facea niste bile de polenta umplute cu brinza.. Dar nu aceeasi brinza si de aici vine "unicitatea" .. O bucatarie adevarata traditionala are musai ingrediente locale care sunt unice... Degeaba face si neamtul si francezul emmenthal ca se simte diferenta de la o posta, la fel si brinza noastra nu seamana nici batuta nici cu brinza bulgareasca, greceasca sau ce numesc tot brinza ( scris altfel, cu lIterele lor ) prin alte tari.

Toti s-au inspirat si in final plecind de la ingrediente diferite ca gust au ajuns la rezultate total diferite. Evident ca nationalistii cu ciocul mare trag spuza pe turta tarii lor mereu dar si noi am putea sa o facem daca ne-am vinde mai bine ..dar nu vrem ..:-(( si am avea cu ce ... Borsh cum facem noi nu mai face nimeni chiar dc se numeste borsh ca la ucrainieni nu are legatura, brinza de burduf, telemeaua copilariei mele de braila.. Chiar si amaritul de drob sau pasca asa cum se face la noi ... Fasolea cu ciolan ..fasole fac multi dar nu ca noi, in italia singura reteta care uneste absolut toate regiunile e fasolea (pasta e fagioli) dar nu o fac doua la fel si chiar suntbcite doua trei retete in aceeasi regiune..

Unii au plecat cu cartea de bucate dupa ei cum a fost caterina de medici si uite asa din minunatiile bucatariei renasterii italiene s-a nascut mareata si moderna bucatarie frantuzeasca chiar daca francezii nu recunosc nici morti ... Altii au dus ingredientele cu ei in general neamurile de negustori ( turci, armeni si greci ) .. Si in ultimii ani pina si cei din insulele din sudul pacificului unde se maninca cocos cu cocos pina si ei s-au inspirat desi ii desparteau oceane de la chinezi, indieni si in ultimii ani de la americani :-)) napoleon i-a obligat pe soldati sa manince cartofi ca altfel mureau de foame si acum juma de europa urmasii veteranilor maninca cartofi cu orice :-))

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/08/2015 04:31

AolEooob Miki ce bunatati faci... Noric ca am mincat ca alfel veneam ... Eu vreau sa zic ca azi la prinz am recidivat la sendvis cu salam bun ... Aseara am mincat ca porcu ' intii crostini adica piinecprajita, aia fara sare ..cu pateu de ficat si cu rosii si ulei toscan... Pateul lor e diferit, nu are decut ficatul in comun :-)) si nici ala ca asta parca e de iepure e tocat mai gros, are rozmarin si salvie deci gustul total diferit .. Si apoi pizza calzone o bunatate .. Am descoperit ca astia fac aici si sucul de rosii din rosii peoaspete d'aia am nimetit eu dara trecuta unul mai nefiert, e o mare nebunie in circiuma asta nu au suficient personal pt citi clienti au , nu numai la mese cu si aia_din camping care vin doar sa ia pizza si sa o manince la cortul/rulota_lor.

In seara asta mai lejer, va zic miine.

Omul din dotare s-a destrabalat cu fructe de mare prajite ... Bine face ca eu asa ceva acasa nu fac, sa isi sciata pirleala la mare ...


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 18 vizitatori