Ce am gatit azi ( 57)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/08/2015 06:06

Pai nu e musai cu desert, mai bine o inghetata la prinz, o fructa sau o centrifuga pe plaja ( azi am luat pepene galben si piersuci mixate in blender cu gheata ...si F mere cu pere asa ca asta ne e desertul.. Macar sa mai scada suncile ) .

Eu de cearta nu stiam, dar stiam ca de azi frunzele de ingalbenesc si ca dac faci treaba o sa te uritesti, schimbi la fata, faci riduri in cel mai fericit caz :-))

Am deja in mknte ce vreau azi sa maninc .. Va zic miine :-))

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 07/08/2015 12:06

Buna seara fetele!
A trecut si ziua de joi, cea mai lunga si grea din saptamina!

Miki, am uitat sa scriu ieri: ai dreptate cu borsul de putina, sanatate curata!
Dar la noi nu s-a prea obisnuit, nici macar la Bunica de la Suceava; ea gatea bucoveneste, dar cu influente polonezo-austriaco-ukraino-evreiesko-unguresti, adica conform amestecaturii de popoare de la Cernauti. Singurele borsuri care se gateau la noi erau: de primavara (cu urzici + orez, sau de loboda+fidea+cartofi noi+marar+ceapa verde, sau de miel, de Paste) si de peste. Dupa toate eram la fel de innebunita (exceptie miel!!!) si am incercat acum citiva ani, dupa ce s-a deschis magazinul cu produse Est-Europene la noi si am gasit bors romanesc, sa fac de peste (era pe locul 1!)... si a fost dezastru total! Eu urasc sa arunc produse alimentare, iar mincare gatita (deci care a costat si munca, nu numai bani) practic nu intra in discutie; dar acela nu s-a mincat, s-a stricat, deci n-am avut alta solutie...
Ce noroc ai cu socrii ca-ti coc si-ti congeleaza! Si la noi anul asta arata gradina mizerabil (ca niciodata, de 11 ani!), gazonul e complet ars, iar florile sint pipernicite si infloresc tare sarac....
Retetele de salate sint immmm; acum e prea cald, dar cind s-o mai racori, musai sa le incerc si eu si va povestesc.

Nico, mersi de apreciere. Chiftelute de vinete, immmm...
Eiiii... oare cum de-am uitat de batoanele cu lapte si mac, de 1 leu!!! La noi se vindeau la scoala in pauza mare, dar numai dimineata (10:00-10:20), erau de multe ori inca, calde, cu coaja crocanta si miezul pufos! Iar eu ma luptam cu sandwich-uri cu intermediara/graham + cascaval Dalia sau Olanda....
O sa va vina sa rideti: ca in toate scolile si clasele, erau si la noi colegi care nu primeau pachetel la scoala, si se milogeau in pauza cu "da-mi si mie o gura"; ei, numai de la mine nu cerea nimeni, mai ales in zilele cu graham...
Iar acum mincam NUMAI piine neagra, sau de secara, sau gen graham, sau macar cu muuulte seminte si tarite :P :P :P

Crista, bun somonul, dar cartofii prajiti de ieri...

Azi am mincat ce-am mincat si ieri, dar rece, si in loc de salata greceasca am avut salata de sfecla rosie cu hrean (facuta duminica); placinta mi s-a parut azi chiar mai buna, caci
s-a mai inmuiat si ultimile bucati le-am mincat cu chisleag! :). La desert am terminat resturile din cutiile de inghetata, cirese, pepene.

6 August, "Probajele": Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, Împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au avut o revelatie: În timp ce Iisus se ruga, au vazut ca fata Sa stralucea ca Soarele, in timp ce hainele Sale devenisere orbitor de albe, ca o lumina; si o Voce din Ceruri a proclamat ca El este Fiul lui Dumnezeu.... "

De Probaje era Hram intr-unul din satele vecine la bunicii de la Suceava si se facea "bilci" mare, cu scrinciob, roata de lemn, "scamatori" (care faceau sa dispara batista si-ti scoteau 1 leu de dupa ureche), carusel invirtit cu cal, vata de zahar, cucosei (floricele) si "high-light"-ul: inghetata "artizanala" la cornet, scoasa cu lingurita din bidoane mari pentru lapte (din aluminiu), tinute reci in ciubere mari de lemn, umplute cu gheata cu sare :vis: :vis: :vis:

Noapte buna :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/08/2015 11:18

Aseara pizza dar desi fac blatul bun fff subtire deci nu manjnci piine goala cred ca au o problema cu timpul pt sos, aseara parea ca au varsat din stcla dd suc de rosii direct, fara sa il coaca.. Nu mai iau pizza de la ei....


Asa era, existau si colegi fara pachetel, sau din ei care faceau schimb... Eu nu imi amjntesc ce primeam i cl 1 cred ca tot piine cu cascaval sau brinza in periiada aia inca se gasea de toate dar stiu ca aveam o colega care primea numai salam dd sibiu de ii iesise pe nas si facea schimb cu toata lumea din jur ;-) si de bine te saturi :-)))

Eu imi amintesc de telemeaua ds braila care avea chimen in ea si eu strinbam din nas iar bunicul care era fffglumet si se distra vazind reactiile mele dupa ce il asasinam cu jntrebarile " ce e negru jn ea" zicea ca a facut oaia caca :-))) nu mai puneam gura si ma uitam mirata cum de ii place, maia se supara si il certa ca nu lasa fata sa .manjnce dar nu mai conta de it ce spunea el pt mjne, tirziu cind facea salturi mortale si o mai gasea doar prin anumite magazine am i eput si eu sa maninc..prea tirziu :-)))

Batoa ele dar si cirnurile alea de 40 de bani -)) cind eram mi a alea imj aceau mai mult ca aveau coaja mai cricanta si 2 colturi mai coltzoase ca batonul :-)) apoi erau civrigii...era u magazi n pe drumul de acSa str uranus cca, spre gradinita antim , vindea covrigi calzi si bere de la fabrica rahova care era tot pe acolo...noi luam covrigi :-)) mai uni ca aia nu am mai gasit desi erau buni si in akte locuri, cred ca era vustul copilariei, tristetea unor locuri sterse de pe fata pamj tului de cretinul de ceasca si shleahta lui de lingai :-(
La brutaria de pe uranus se gaseau si grisine, lungi intr-o cutie de carton ceva cu rosu... Vi le amintiti..? Eu si fratele meu ne faceam ca fumam cu ele :-))) si briose care aveau firma de muffjn dar gustul nu stiu cum era dar nu ff dulci.

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 07/08/2015 11:30

:hug:

Eu nici nu-mi mai aduc aminte de cand nu am mai mancat cartofi prajiti! Ma gandesc si nu prea la sanatate, asta spunand-o in contextul ca imi plac dulciurile si greu ma abtin de la ele!

Nu am nici ferma, nici plantatie sau alte variante, asa ca sunt nevoita sa cumpar de la magazine sau din piata unde nu toate sunt perfect naturale! Deci, as manca cartofi prajiti (facuti de altii)!

Ella, bors de peste am facut o singura data, la inceputul carierei mele de sotie! A iesit comestibil, dar fara un gust pronuntat de peste. Am folosit cod alb (care are o carnita buna) dar gustul lui nu a compensat gustul legumelor si a zarzavaturilor. Varianta socrilor este cu macrou sau crap! De regula, pestele se adauga la final (cu putin inainte de a adauga verdeata), el se face foarte repede, iar daca este fiert in exces borsul/supa devin amare! Borsul de miel si tot ce inseamna miel, de altfel, nu pot sa servesc!!!!

Multumim si pentru descrierea semnificatiei sarbatorii! :) Inca se mai fac balciuri (nu sunt amatoare de asa ceva, prea mult zgomot, lume si lume, tiganaraie, hoti....), dar tot am mai vazut la noi in oras cu diverse ocazii!

Despre paine, cumpar doar neagra/graham/cu seminte/ secara, interzis cea alba! Ai mei nu inteleg cum putem manca asa ceva, iar eu nu-i inteleg cum o pot manca pe cea alba! Despre toate variante se vorbeste pro si contra si mai mult contra!

Sa va fie de bine toate! Nico, asteptam pozele, poate ne mai racorim nitel!

Si azi e sarbatoare (Sf. Teodora de la Sihla), nu spal, nu calc, dar ceva de papa trebuie sa fac! Va :hug: !

O zi frumoasa! :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

Va las cateva poze din meniurile anterioare!
Fişiere ataşate
p_8272.jpg
p_8272.jpg (56.5 KiB) Vizualizat de 2098 ori
p_116.jpg
p_116.jpg (52.77 KiB) Vizualizat de 2098 ori
dscf0106.jpg
dscf0106.jpg (116.77 KiB) Vizualizat de 2098 ori
dscf0093.jpg
dscf0093.jpg (110.79 KiB) Vizualizat de 2098 ori
dscf0110_8721.jpg
dscf0110_8721.jpg (90.89 KiB) Vizualizat de 2098 ori
dscf0051_5496.jpg
dscf0051_5496.jpg (86.82 KiB) Vizualizat de 2098 ori
Ultima oară modificat 07/08/2015 04:52 de către mikirafaela, modificat 1 dată în total.
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/08/2015 03:10

Eu mai scap in cartofi prajiti si acasa dar numai vara, iarna totul la cuptor inclusiv chiftele, snitele, nici nu se cunoadte diferenta daca nu uiti de ele in cuotir sa ias talpa :-))

Am mincat un sandvis acum, facut de vinzatoare .. Ddci o bucata de piine alba cu mai mupta coaja dd ig miez si fara sare ...asa se face piinea in regiu ea asta, musai fara sare ca za o poti minca cu mezelurile sau brin,egurile lor care sunt foarte aromate, alaturi de piinea searbada gustul lor ieze la inaintare :-)) si noua ne-a pus o bunatate de salam in piine, se numeste salame alle erbe ( salam u ierburi, adica plante aromati e, e un salam stil cel de sibiu dar mult mai gros, care a fost rulat in aceste plnte aromate to ate ffmarunt, cred ca e si sare si piper si atit, el se usuca in coaja asta care ii da gust si aroma.. Nu mai mincasem, dar e minunat ...

Imi place ciorba din poze mmmmm

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 07/08/2015 05:04

Crista, e o ciorbita cu legume multe si acrita cu suc de rosii (facuta de proba)! Bunaaaa! Hai la noi! :buuun: :hug: :flower:

Nu am mai facut cartofi prajiti (interzisi in sarcina, alaptare, ma rog, fiecare manaca de fapt ce-i prieste si ce are, eu prima sarcina am dus-o tare greu, nu mi-a placut nimic, toate erau groaznice si de atunci mi-am cam dat peste cap alimentatia si gusturile). Acum mi-e frica sa nu le scap pe fete spre tigaie (sunt dornice si ele de gusturi noi, de mirosuri si le feresc cat pot si cat mai pot).

Sa va fie de bine toate! Nu am mai mancat paine fara sare de ani de zile (nu se mai comercializeaza, cica nu se vinde)! Mi-ar fi dor si mie de un sandvich cu un salam bun (ca cel de altadata pe care il huleam, acum e o amintire placuta fata de ce gasim pe raft)....
Relaxare placuta!
MIKI

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 07/08/2015 06:05

Angela...chiar azi am luat de la paine chifle cu 5 cereale si seminte de floarea soarele deasupra ..vai cat imi plac!!! :roll:
Acum cu toti turistii (multi nemti) la mare, nu prea se gaseste dupa o anumita ora.

Miki mie imi face cu ochiul salata de pasta ... :roll:

Chiftele facute sunt minunate, chiar si reci. Inghetata inca nu am reusit sa o fac ..,sa vad daca reusesc acum pana diseara .Se face rapid dar mai anumite treburi cu prioritate. Of, nu prea am spor azi... :D

Cris, sa va fie de bine! Cred ca era bun salamul ala cu ierburi. Pai iesiti la un alt rest. pentru o pizza , daca acolo la camping nu o face buna. :lol:

Azi am facut niste icre de crap. :roll:
Fişiere ataşate
chiftele_de_vinete.jpg
chiftele_de_vinete.jpg (130.3 KiB) Vizualizat de 2065 ori

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 08/08/2015 03:01

Crista, eu tot la batoane ramin... si la "Crochetele cu cascaval", pachete de 4 buc. in ambalaj de celofan :buuun: . Grisinele nu-mi placeau, cum nu-mi plac nici acum, dar cind aveam, ma faceam si eu ca le fumez :P .
De dor de covrigi (pe care ii ador), nu pot sa ma pling, ca vorba aia, stau in tara "Brezel"-lui. Eu nu am cunoscut, din pacate, de loc zona de care scrii, in general partea aceia a Bucurestiului... Am aflat despre ea mai mult, mult mai tirziu, fiind deja in Germania, cind am citit "Jurnalul" lui Mihail Sebastian.
Nu pot sa cred ca exista pizza ne-gustoasa in Italia!!!
Si asa-i ca in telemeaua Braila era chimen din ala negru, nu din cel obisnuit, ca pentru supa de chimen. Nu-mi placea nici mie, cum nu-mi placeau nici un fel de lactate de oaie (ex cascavalul "Dobrogea"). Acum le ador!

Nico, de nota 10 arata chiftelutele de vinete; daca zici ca-s bune si reci, poate fac si eu cind s-o mai racori; crezi ca ar merge si la cuptor?

Miki eu fac macar 1 data pe an ciorba de peste pe care o inacresc cu rosii, sau chiar cu putin otet; fac chiar supa clara de peste cu galuste de peste, neinacrita. Dar esecul de care am scris s-a datorat efectiv borsului, care nu ne-a placut la gust (vorba stramosilor romani: "de gustibus non est disputandum") :blushing:.
In rest, tot ce-ai scris despre cartofi prajiti si piine alba ar fi putut fi spus de mama mea (Mutti), acum 30 de ani. Nici eu nu fac de loc cartofi prajiti (ei, dac-as avea silueta ta, poate c-ar fi altceva...), cum nu fac nici snitzele pane, chiftele prajite, gogosi etc, adica buna parte din lucrurile care-mi plac cel mai mult. Iar daca chiar ne loveste un dor turbat, de obicei in vacante, ne destrabalam o data si atit!
Ciorbita aia cu suc de rosii e immm :buuun: . Si mincarica de cartofi (noi?) cu carnita (de pui?, de porc?) arata de parca ar fi fost facuta de mine!
Dar si mie mi-au ramas, ca si lui Nico, ochii la salata aia de paste, cu bucatele de salam uscat: am recunoscut si rosii, ceapa, brinza, masline, dar oare si castravete si ardei copti? :buuun:

Noi azi am mincat numai rece: salata de rosii+castraveti+ceapa+masline pe care am dres-o cu tzatziki; sardele in ulei, sunca gen Praga (prosciutto cotto), etc; frukte la desert.... de atita caldura, nici foame nu ne e (macar si o parte positiva! :wink: ).
Nu o sa mai prea gatesc saptamina viitoare, inainte de a pleca, trebuie sa terminam resturile...

Va :hug:
Ultima oară modificat 08/08/2015 11:36 de către angela_de, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 08/08/2015 10:05

Da Ella, mâncărică de cartofi noi cu carne de pui, supiţa (multe legume şi suc de roşii) şi salată de paste cu legume proaspete...ceapă, ardei, castraveţi, roşii...măsline, caş...merge şi mozzarela...salam uscat afumat...ulei, sare, fulgi de ardei)! Ai ochiul format! E o salată, gen pizza, cu de toate sau cu ce ai prin frigider şi trebuie musai consumat! =D> =D> =D>

Deci, vina borşului! Am păţit-o şi eu, nu l-am gustat, era depăşit şi am aruncat supa (din legume, dar sincer, şi eu urăsc să arunc măncare). Eram mai pe la început, nu ştiam multe (nici acum nu ştiu) despre mâncare (mama mea gătea zilnic dar nu am învăţat mare lucru de la ea, mereu mă alunga din bucătărie, considerându-mă stângace)! Aşa, am învăţat să gătesc în ritmul meu, doar ce ne place, mai dietetic, sănătos şi simplu.

După ce descrieri faci abia aştept să înveţi să pui poze! :buuun: :buuun: :buuun:

Zi frumoasă şi spornică!

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/08/2015 03:14

Chiar si crochetele cu brinza.. Ia uite cite amintiri.. Ce nu imi placea era napolitana mai ales aia "la metru" aveau niste cutii mari si scoteau foi dr napolitane umplute asa in mici rulouri nu straturi, in general ..in fine aveau o crema de lamiie sau ceva roz ..oribile dupa mine..din pacate cind eram cm dd generala imi bagau mereh pe git porcariold alea pe motiv ca nu au rest :-)) incercam sa merg la pijne cu banii exacti :-)) daca nu le minca tata ajungeau in punga cu piine uscata de dus la gaini ( nu ale noastre dar mereu sd gadea ckneva care sa aiba gaini :-))).

Cred ca astia au dat rasol cu pizza mea, f nu s-a plins, am vazut ca lumea vumpara in disperare ...azi ii mai dau o sansa :-) .. Aseara am mincat un peste la gratar in doi, spigola ii zice lup de mare pe ro , l-au adus intreg pe platou ..bun dr tot ... O sa il mai luam o data pina plecam.

Azi sarim.prinzul ca ieri ne-am cam dat in barci :-)

Nico sa vedem ch iesitul ar fi si alte locuri dar stii ca asta al csmpinvului e pe tripad si in general trecut la ff bun ...chiar super recomandat..eu m mir ca sunt 2 chelneri ff tineri o fata si un bsiat si knca o fetita care ii ajuta sa debaraseze, aducd bautura si uneori chiar faffurie..deci la o circijmz cu doua terase fiecate ci vreo 16 mese la care aseaza cite 2 persoane ..plus un loc unde se vinde pizza, pui rotisat, cartofi si bauturi bere suc ..aici vin comandda, astepta sau se intorc maj jncolo cei care vor sa manknce la rulota , cort etc.. Di astia iau cite 4 pizze o data :-)) minim.. Eu cred ca m-au rasolit :-))) deci o sa mai iau ...

Salam cred ca imi iau pt acasa sau sa am pe drum spre casa ca o sa plecam cam la ora prinzului si o bucata de strada o facem pe aurelia care e ca o aitostrada dat fara autogriluri .

Mi..faci bine ca tii fetele departe de tigaie, oricum nu o sa mai poti sa o faci in curind dar macar citiva ani au cistigat..

Eu vreau ciorba de vara, de rosii ...


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori