Ce am gatit azi ( 57)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 04/08/2015 11:37

Multumesc mult Crista! :hug:

Eu de supa (ca am mancat de nu-mi mai trebuie) parca nu mai vreau sa aud! Cat am fost insarcinata si dupa, o perioada destul de lunga, am servit doar supe si foarte rar un bors sanatos! Si mie imi plac borsurile acrite cu bors de putina (vorba vine, sora mea umple bors si il face in borcan de sticla), iar pe cel de fasole il ador!

Vacanta placuta!!!
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 05/08/2015 12:31

Buna fetelor!
Azi am mincat salata de paste (spirelli) din faina de alac (grauntele seamana cu cele de griu, in Germana ii spune Dinkel) cu macrou in sos de rosii, adaptata dupa o reteta de pasta "furata" acum citiva ani de la Crista: pasta fiarta + morcovi rasi caliti + ceapa CRUDA tocata + ketchup + stafide + macrouri conserva cu sos cu tot + nuci rumenite putin si tocate mare (nu ne plac semintele de pin!) + masline + mix de ierburi italiene uscate; facuta de duminica si azi numai buna. Si spre disperarea partii masculine, iarasi salata verde de la punga! La desert frukte si inghetata (sa-ti fie Crista cu "Malaga" ta, ca pe 15 plecam la mare si eu nu-mi pot stapini poftele! si mai vreau sa si slabesc!).

Miki, salata de vinete coapte la tara (deci probabil nu in cuptor si nu pe aragaz!), cu ulei si ceapa tocata! Immmmm! In copilarie imi placea cel mai mult pe piine neagra calda, adusa de vecinul bunicii, badea Ghita, (avea servici "in tirg", adica la oras) in cantitati industriale, in sac de hirtie, pentru porci!

Miki, Crista acum sint prea obosita, dar in week-end va scriu cum fac eu ciorba de sfecla cu fasole/naut.
De acrit, acresc cel mai des cu suc de rosii; citeodata chiar cu ketchup; la "soleanka" pun zeama de castraveti murati; la borsctch putin otet. Ui-te ca "borsul" clasic nu s-a lipit de mine (si de sotul meu nici atit), chiar daca aici il gasesc (produs in Romania!) la o anumita retea de magazine cu produse din Europa de Est (Mix Markt); nu stiu ce e Bors magic...

In privinta "Suppe-lor" (citeste "zupe") m-am aruncat mai mult spre partea saseasca si nemteasca, nu-mi plac prea acre.

Crista, eu gatesc mai mult retete cu influente moldovenesti si rusesti, apoi internationale, si la urma de tot sasesti si nemtesti (prea grele, grase, cu putine legume, multa carne/cirnati/Speck si multe calorii); ardelenesti nu prea stiu...
Nu-ti spun ce m-a amuzat faptul ca si Buni a ta a facut Scoala de menaj, cred ca era "moda" timpului pentru fetele din familii nu "bogate", dar "bune" si "onorabile"; eu am inca 2 gulerase albe brodate de uniforma, aduse de bunica in una din cele 4 valize cu care s-au refugiat de la Cernauti!

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 05/08/2015 01:14

Edit. Crista, oare "bagheta" nu era Dimbovita? de 3 lei?
La noi acasa se minca numai "intermediara" sau "graham" (mama facuse facultatea de "chimie alimentara", asa ca la noi acasa se minca in primul rind "sanatos"; bunatatile "grase si prajite", cu mult zahar, etc erau rasfaturi de vacanta, la bunici!) si bagheta se cumpara numai ptr petreceri si musafiri, pentru uns tartine... :)
Si piinea saseasca de cartofi imi placea. La Omma Hanna se minca felia unsa cu o pasta de jumari tocate in masina si frecate cu untura si presarata deasupra cu zahar, sau cu un fel de melasa din sfecla de zahar (fuiiiii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).
Dar cel mai mult imi placea "lipia" si inca si mai mult "impletita"! :) :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 05/08/2015 07:26

Na ca sunt in urma cu raspunsurile :-)))

Deci sa iti fie de bine Malaga :-)) eu azi la prinz in loc de mincare am bagat un tartuffo de la sammontana :-)) bun si asta, e buna sammontana desi e de fabrica .


Sa iti fie de bine si reteta cu dinkel , cu peste in sos tomat cred ca e si mai buna.. Parca nu am vazut insa asa conserve la italieni insa se poate face ..bag niste sos de rosii eu..

Miki ce bine ca are cine sa iti puna bors, la noi acasa cu bors se minca rar in general de Paste cind mama facea bors de pui/gaina pe aceeasi reteta cu borsul de miel , animal pe care ea nu il minca...mincam bors de miel in aceeasi perioada insa la rude , nasi si pe unde mai colindam ..in restul anului poate doar daca vreo vecina, cunostinta punea de bors, avea prea mult si umbla sa dea si altora de ajungea pina la noi :-))..in rest ciorbe acrite cu rosii, cu lamiie / sare de lamiie pe atunci mai des si in special ardelenesti cu smintina deci nu acre :-)) supe cu taitei sau galuste ..ciorba de salata cu zer sau lapte batut ...si iarna multe acrite cu zeama de varza ...

Dimbovita era franzela , aia scurta si usor lata spre mijloc, bucuresti era bagheta mai lunguta, stiu ca muream de dragul colturilor ei :-)) pe care le inghiteam pe drum de la magazin pina acasa .. Dar o sa intreb ca sa fiu sigura ..de intermediara si uitasem..asa era si cea impletita buna mmmm si lipia pe asra o luam in liceu si o taiam la mijloc apoi o umpleam cu salam prist, singurul care se gasea si o imparteam frateste in saptaminile de practica.. Piinea era o nebunie, de la cuptorul de aur. Am vazut ca originea ei e intr-o piine armeneasca, adica seamanav perfect inclusiv la marginea aia crestata ca un cerc si apoi romburile din centrul lui .
Grahamul nu imi placea si tirziu dupa revolutie cind se gaseau si chifle de graham cu o firma de covrig mai mult decit de chifla eu le zicea " caca de catei" :-)) insa am uitat de faimoasa piine fara sare care aparea ca o buba rea cind erai bolnav :-)) delic nu imi placea si culmea ca aici piinea toscana e asa fara sare si o cumpar .. Ce ti-e cu gusturile schimbatoare ...



Si ai mei mincau untura pe piine ia sa intreb dc cu zahar, eu in liceu mincam unt de casa facut de bunica colegei mele de banca pus in strat gros pe o felie la fel de groasa de piine de casa si pe care presara zahar ..o nebunie ... Imi aducea pachetelul facut special pt mine in zilele cind venea bunica la ea sau poate dupa ce mergeau ei la tara .. Nu stiu unde era tara lor insa.


Deci .. Eu am intrat doar sa ma laud, ca in bancul cu blonda nu vreau sa vind nimic doar ma laud .. Asa si eu nu am gatit nimic doar ma laud ..aseara calamari si creveti prajiti cu cartofi prajiti .. Cred ca incep sa ma satur de prajeli ;-))

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 05/08/2015 11:53

Ella, :hug: !

Crista, asa e in vacanta! Sunt optiuni si nu prea in ce priveste meniul! Grija mare si sanatate multa! :hug:

Abia astept varianta Ellei de supa acrita cu suc de rosii. Cred ca i-ar placea sotului din dotare! Dar sa nu uitati, borsul adevarat, cel umplut, e un adevarat elixir de sanatate!
"Borsul magic" e ambalat la plic si contine diverse ingrediente uscate dar si o adevarata chimie (sare, monoglutamat, acidifianti, zahar, amidon, nu specifica daca e modificat, in concluzie nimic natural etc.).
Cat despre lamai, nici nu stiu ce sa mai spun! Va las o poza postata de o mamica!
Fişiere ataşate
26255.jpg
26255.jpg (41.06 KiB) Vizualizat de 1605 ori
11160687_10153430755405406_1793901342148808425_n.jpg
11160687_10153430755405406_1793901342148808425_n.jpg (86.74 KiB) Vizualizat de 1605 ori
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 06/08/2015 12:39

Da Crista, ai dreptate, Bucuresti era bagheta! Iar cu Lipia faceam si noi la fel! Sa nu crezi ca-mi placea Grahamul (proaspat mai mergea, dar dupa o zi era :mrgreen: ), dar pe mine nu ma-ntreba nimeni; nici dupa Intermediara nu ma omoram, dar in comparatie cu Grahamul, era cozonac! Of si piinea fara sare, pe care mi-o mai si prajea pe aragaz, pe tabla de copt ardei, ca de, prajita (si amara, de la portiunile arse), era si mai dietetica (pe vremea aia inca nu "existau" acrylamide)!
Nu mai stiu nici moarta ce era salamul Prisc, dar noi mai gaseam (ca de, Dorobanti si Floreasca!) si Parizer, Lebar si chiar si Piept ardelenesc :buuun!
Noi, piine (neagra) cu untura (Griebenschmalz) si ceapa CRUDA mincam si acum citeodata, iarna. Si piine cu unt si zahar, sau si mai bun cu smintina fermentata si zahar iubesc din copilarie (ca tot ce-i gras si ingrasa!).

Deci tartuffo, si daca de la Sammontana, atunci sigur gelato :buuun: :buuun: :buuun: ! Si pe deasupra inca si calamari, creveti si cartofi pajiti :buuun: :buuun: (vai, vai, vai, macar daca ziceai scoici, ca pe alea nu pun gura!). Asta chiar ca-i destrabalare de vacanta!

Noi astazi (neplanificat) o Spinakopita maaaare (n-am "dovedit" decit un sfert!) si cam grasa, in forma de spirala si Bifteki (ambele in oferta de la Lidl, ca-i "saptamina greceasca"), coapte la cuptor (pe caldura asta!), plus salata mare greceasca cu Feta si masline Kalamata; la desert cirese - eu (am gasit iarasi, f bune, din Nordul Germaniei, immmm), pepene galben si afine de cultura - "partea barbateasca".

Apropos Crista, intrebare indiscreta: F e cumva persoana cu care "imparti casa si masa"? sau altfel spus, "jumatatea ta mai buna"? Daca da, a mea e W.

Draga Miki, ce s-a ales de vinetele si ardeii capia copti? Si tu cum faci salata de vinete? (hai, fa-mi si tu pofta!). Eu am pus in seara asta din nou de o tura de chisleag, ca prima mai e numai in amintire...

Va doresc si aici "Noapte buna" si spor la bucatarit si la mincat miine! :hug: :love:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 06/08/2015 01:36

Ella, multumesc de intrebare! Dupa cum am spus sau poate nu :? , socrii mei au o casuta la tara (de fapt e a cumnatilor mei care sunt plecati de ani buni in strainatate) si vara se retrag acolo unde lucreaza gradina, cresc pasari si mai fac cate ceva la casa!
Anul asta nu au avut parte de nici un fel de recolta, toata investitia s-a dus pe apa Sambetei, iar udatul cu apa potabila a fost strict interzis din cauza secetei.
Trecand peste, ardeii kapia (10 kg) si vinetele (10 kg) gata coapte si curatate, ambalate in casolete si pungute au fost puse direct in lada frigorifica (a lor, ca noi am renuntat la ea cand ne-am mutat).
Am oprit cate 2 portii (din care una am dat-o) si maine le pregatesc!

Salata de vinete o fac in mai multe feluri (numai cu ceapa tocata marunt si ulei, cu dovlecel, cu ardei copt sau cu branza proaspata, preferata fetelor). Cu maioneza fac destul de rar.

Salata de ardei o fac de regula cu sare, ulei, un pic de otet pe care le adaug doar in momentul servirii. Cand vreau ceva mai consistent, adaug paste, cascaval (tofu), ceapa tocata, usturoi, masline, verdeata si cam atat.

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... pti-11927/

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... ara-11947/



:hug:
MIKI

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 06/08/2015 10:34

Angela, imi place meniul tau... :buuun:

Spinakopita maaaare (n-am "dovedit" decit un sfert!) si cam grasa, in forma de spirala si Bifteki (ambele in oferta de la Lidl, ca-i "saptamina greceasca"), coapte la cuptor (pe caldura asta!), plus salata mare greceasca cu Feta si masline Kalamata; la desert cirese - eu (am gasit iarasi, f bune, din Nordul Germaniei, immmm), pepene galben si afine de cultura - "partea barbateasca".

Lipia o adoram si eu ...sa nu mai zic de batoanele cu mac :buuun:
Chiar daca in copilarie nu se obisnuia in familie sa mancam paine neagra , graham...se manca f. rar...eu o ador

...in ultimul timp imi iau biscuiti cu faina integrala pentru micul dejun...

Miki interesante variantele tale de salata de vinete...si cu dovlecel,ardei, branza....trebuiesc incercate :roll:

jur ca nu am facut special ... dar azi dimineata devreme, ca apoi vine prea cald, am pus niste vinete la copt...
...o parte le fac salata , clasica doar cu ulei si ceapa si o lingura de maioneza...si o parte din piureul de vinete fac chiftele.
Prima oara fac aceste chiftele ,reteta suna asa...vinetele coapte si scurse , tocate amestecate cu un ou ,branza grana/ parmigiano rasa , pesmet , usturoi ,sare piper ...se fac chiftele date prin pesmet si se frig ....
va zic cum au iesit si daca am timp fac si poze :D


am in plan sa fac pana sambata o inghetata de cocos cu frisca lichida si lapte condensat cu topping de zahar ars...fara masina de inghetata...care se pare iese buna cremoasa..sa vedem...
...este o reteta noua dar modificata ... in original este cu visine si topping de visine dar eu vreau cu cocos ...moartea mea... :roll:

dar voi face si cu visine :clipocit:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/08/2015 12:56

Ella am vrut sa scriu salam prost ;-)) adica ala care se gasea :-))

Asa e .. Aseara am schimbat crevetii prajiti cu somon la piastra adica gratarit pe tabla ...si un tiramisu care nu m-a dat pe spate, eu il fac mai bun, nu o sa mai iau desert ca nu merita.

F e jumatatea mea ..;-)

Am vrut sa pu poza de pe tel dar nu ma lasa .. O sa mai incerc

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 06/08/2015 05:22

Multumesc Nico! :hug: Abia astept sa vad ce inghetata buna pregatesti (emo) ! Nu mai zic de chiftelute de vinete!!!

Crista, ce aiurea, fara desert!!!!??? Bine ca ai reusit si ai gasit ceva altfel in meniu!

La noi fiind mare sarbatoare astazi (nu mai zic ca e si post) e dezlegare la peste!

Deci, astazi 6 august, e Schimbarea la fata a Domnului! Nu se fac treburi de nici un fel iar cearta este interzisa! Se merge la biserica, cu poame noi, pentru a fi binecuvantate si impartite mai apoi copiilor si saracilor!
In plus, aceasta zi este privita ca hotar intre vara-toamna! Din batrani se spune ca din aceasta zi incepe sa cada frunzele! :flower: :flower: :flower:
MIKI


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori