Borlenghi

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Borlenghi

Mesajde crista » 07/05/2012 08:55

deocamdata fara poze si mai ales fara sa ii fac eu in casa dar cind gasesc slanina care imi trebuie o sa fac o proba .. pina atunci scriu aici reteta ca sa nu se piarda si cine are chef sa incerce poate sa o faca ... adaug si video si discutii ( in italiana ca dehh e specialitate locala nu mincare internationala ) unde puteti vedea poze cu prepararea lor in circiumioare specializate



aluatul se numeste COLLA ( care s-ar traduce cu lipici ) si umplutura , condiemntul se numeste CUNZA

RETETA are originile pe la 1200 cum puteti citii pe paginile de mai jos caci in 1985 Washington Post a publicAt in revista Saveur povestea Borlengului




Imagine





reteta traditionala / originala

ingrediente

faina alba
apa la temperatura camerei

condiment :

150-200 gr slanina ( in original lardo venato, cautati pe google ca sa vedeti cum arata si sa stiti cu ce sa inlocuiti )
1 catel de usturoi
1-2 crengute de rozmarin proaspat ( cca 1 lingura de rozmarin numai prtea verde tocat )


parmezan ras



Se amesteca foarte bine faina cu apa pina devine un aluat foarte lichid , aproaope ca o apa albicioasa . si se lasa la odihnit

Se prepara condimentul : se toaca cu semiluna extrem de fin slanina si separat usturoiul cu rozmarinul ... apoi se amesteca si se mai toaca pina cind se amesteca bine gusturile si totul devine aproape o pasta

Se incinge tigaia bine de tot si se unde cu o bucata de slanina ( soriciul cu slanina pe el , cruda evident .. in niciun caz slanina afumata sau sarata ) . Se toarna extrem de putin aluat si se invirte tigaia ca sa obtinem o peliculacit mai fina si intinsa pe toiata suprafata ..

Se coace pe jar sau pe resoul special , de preferat pe o flacara sau o tabla incinsa bine si de aceeasi dimensiune cu fundul tigaii ca temperatura sa fie egala pe toata suprafata . Se coace cca 6-7 minute pe o parte.. Se intoarce cu mare grija si se mai lasa citeva secunde

Se trage tigaia de pe sursa de caldura si se condimenteaza cu foarte putin condiment ..

Se presara parmezan ras si se impacheteaza in 4

se servesc calde , adica unul munceste si altul maninca =))




reteta moderna
gasite pe forumuri de bucatarie

vezi mai ales pentru poze

http://www.coquinaria.it/forum/showthre ... e-racconto

si

http://www.cookaround.com/yabbse1/entry.php?b=6730

aluat

1 ou
0.9 litri apa
-200 grame faina
1/2 lingura cu ulei
sare

condiment

150 gr slanina
1 catel de usturoi
rozmarin
cirnat ( crud si fara multe condimente , deci nu ca cel romanesc ... ar acoperi cu gustul lui toata reteta ) - facultativ


se toaca cu semiluna toate ingredientele inclusiv putian carne cruda de cirnat fara pielita / matz ...

se face clatita ca si cea de mai sus si se condimenteaza ..


aici un video cum se fac
http://www.youtube.com/watch?v=xdhlVUZAz6k
Fişiere ataşate
borlenghi 1.jpg
borlenghi 1.jpg (47.47 KiB) Vizualizat de 3233 ori
borlenghi 2.jpg
borlenghi 2.jpg (46.36 KiB) Vizualizat de 3233 ori
Ultima oară modificat 17/05/2012 04:07 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 07/05/2012 02:57

=D> =D> =D> interesanta si simpla in acelasi timp :peace:

Deocamdata am doar slanina afumata :badday: :mrgreen: prin urmare nu pot decat sa

:vis: :vis: :vis: ...

Imi place produsul finit :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/05/2012 03:37

=)) iti iese borlenghi romanesc =)) poti sa incerci, de ce nu .. asta de aici e numai sarat si condimentat si apoi pus la pastrat in pivnitele lor unde bate alizeul

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 07/05/2012 05:27

Retetele astea regionale, facute cu putine ingrediente par asa de simple dar va asigur ca simple nu sunt!! Si in cazul asta este un intreg ritual pentru a obtine un rezultat satisfacator!
Eu inca n-am mancat, dar sper sa ajung curand sa gust un borlenghi original si apoi ma apuc sa improvizez!!! Sunt sigura ca e pe gustul meu!!!

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/05/2012 05:43

Interesanta reteta =D> =D> =D> =D> =D>
...si simpla :peace:
=D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/05/2012 06:54

cu umplutura asta se umplu si tigelle http://it.wikipedia.org/wiki/Crescentina_modenese
niste piinici care seamana la forma cu turtele facute azi de Lucia , calde se taie in 2 si se ung cu putina umplutura dasta apoi se inchisĂŹd si musti din ele .. eu d'astea n-am mai mincat ieri ca nu mai aveam loc in burta dar o sa imi fac singura acasa ca asta e mai usor

Adry ai dreptate .. :hug: oricum fara unealta speciala tigaia si focul ala al lor greu sa iasa ca la carte dar ne multumim si cu improvizatii cind bine pofta .. al meu acum cauta slanina ( nici la noi nu se gaseste mereu si nu peste tot )

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 07/05/2012 07:00

Ce bun(i) trebuie sa fie... :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup: :hug:
Ultima oară modificat 07/05/2012 09:40 de către Danieluta, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 07/05/2012 09:30

Crista, ma bucur mult ca ai postat reteta si materialele. Iti multumesc. :flower:

Eu sunt interesata de pregatirea acestor clatite insa ... nu reusesc deocamdata sa indeplinesc ”criteriile” necesare: primul si cel mai important lucru - modul lor de coacere. Daca pentru preparare & tigaie mai am o speranta (desi o tigaie atat de mare nu este chiar usor de gasit) pentru modul de coacere nu am nici o solutie... :(

Ce zi frumoasa ati avut. :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/05/2012 08:16

Antonia o tigaie cu fundul mai gros si un aragaz cu plita ar fi ideal sau daca nu cu o tabla pusa peste flacara , sa coaca uniform . Cred ca si tigaia ar fi mai buna una de aluminiu ca se incalzeste uniform / repartizeaza caldura bine .


O sa le incerc si eu cind gasesc ingredientele ... pentru slanina merge de exemplu si partea grasa ( fara carnea de deasupra ) de la orice piept ardelenesc cu conditia sa nu fie afumat.

eu sigur voi face cu ou ca e mult mai sigur rezultatul , 1 ou la multa faina si la si mai multa apa ... cit mai multa cu atit mai bine

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 08/05/2012 04:55

Crista, dar cu lardo di Colonnata nu crezi ca merge ca nu e afumat!!! Are doar aroma de rosmarin, salvia si usturoi!!! Parca imi aduc aminte ca voi nu mancati cu usturoi dar nu in cazul asta usturoiul nu este protagonist!!! Se simte foarte putin!!


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori