Castane coapte si pireu

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Castane coapte si pireu

Mesajde pupi » 03/12/2010 11:58

Cum sezonul friguros deja s-a instalat si cum castanele sant , in multe tari, asociate cu Craciunul si iarna, am decis sa postez niste castane coapte si modul lor de coacere...poate multe fete nu stiu cum se procedeaza , sau nu au facut cunostinta cu castanele pana acuma....eu le ador, gustul este putin ciudat pentru cine nu le cunoaste.
Noua ne plac coapte , langa un pahar de vin bun, de calitate, sau glasate in zahar caramel....uneori le fac pireu si le consumam cu frisca . Deci:

castane


In primul rand, atunci cand se coc, castanele nu trebuie sa fie in cantitate mare...coaja lor se intareste destul de repede si devin foarte greu de curatat..
Castanele se spala, apoi se cresteaza cu un cutit ( de regula se face o taietura la baza lor( partea mai tesita) avand grija sa nu ne taiem , pentru ca au coaja tare. Crestaturile se fac pentru a permite aburului care se formeaza sub coaja, sa iasa afara...in caz contrar ele "explodeaza" in cuptor si nu vreti asa o experienta in bucataria voastra....este o munca titanica sa cureti un cuptor de aragaz dupa o explozie de castane :wink: . Parol :peace:
Deci, crestam castanele, apoi le tinem in apa ( cu sau fara sare) pentru o jumatate de ora ( se poate si o ora). Se aseaza apoi in tava in care le vom coace. Preancalzim cuptorul la temperatura de 200C . Punem castanele in cuptor si ne mai uitam din cand in cand la ele. Le mai intoarcem pe o parte si pe alta , pentru a se praji uniform. Timpul de coacere este de aproximativ jumate de ora, poate ceva mai mult sau mai putin, depinde de cuptor.
Se scot cand sant gata, se acopera imediat cu un prosop ud , ( umezeala prosopului si caldura castanelor creaza abur care inmoaie coaja ) . Se lasa 2 minute asa , apoi se trece la decojirea lor.
Se servesc simple langa un pahar de vin de calitate superioara sau o cupa de sampanie.
Ele se pot glasa in zahar caramel, si se servesc ca atare sau se pot fierbe pentru cateva minute intr-un sirop foarte dulce de apa+ zahar si rom, dupa care se tavalesc prin zahar tos si se lasa la uscat.
La noi nu au mai apucat sa ajunga la faza de glasare
Daca doriti sa faceti pireu de castane, ele se coc sau se fierb in apa putin sarata, se decojesc , se trec de doua ori prin masina de carne cu sita fina. Dupa ce ati obtinut pireul necesar se adauga vanilina, zahar dupa gust si aroma ( esenta) de rom( neaparat rom) . Se pastreaza la congelator foarte bine .
La servire se trece pireul prin presa de cartofi sau printr-o sita, se decoreaza cu frisca
Fişiere ataşate
009 pireu castane.jpg
009 pireu castane.jpg (31.85 KiB) Vizualizat de 7021 ori
007 pireu castane.jpg
007 pireu castane.jpg (33.07 KiB) Vizualizat de 7021 ori
006 pireu castane.jpg
006 pireu castane.jpg (31.69 KiB) Vizualizat de 7021 ori
004 castane coapte.jpg
004 castane coapte.jpg (39.38 KiB) Vizualizat de 7021 ori
003 castane coapte.jpg
003 castane coapte.jpg (29.68 KiB) Vizualizat de 7021 ori
002 castane coapte.jpg
002 castane coapte.jpg (24.77 KiB) Vizualizat de 7021 ori
062 castane coapte.jpg
062 castane coapte.jpg (34.82 KiB) Vizualizat de 7021 ori
061 castane coapte.jpg
061 castane coapte.jpg (49.36 KiB) Vizualizat de 7021 ori
060 castane coapte.jpg
060 castane coapte.jpg (51.49 KiB) Vizualizat de 7021 ori
055 castane coapte.jpg
055 castane coapte.jpg (32.43 KiB) Vizualizat de 7021 ori
054 castane coapte.jpg
054 castane coapte.jpg (35.52 KiB) Vizualizat de 7021 ori
053 castane coapte.jpg
053 castane coapte.jpg (18.44 KiB) Vizualizat de 7021 ori
052 castane coapte.jpg
052 castane coapte.jpg (27.34 KiB) Vizualizat de 7021 ori
006 pireu castane.jpg
006 pireu castane.jpg (31.69 KiB) Vizualizat de 7021 ori
Ultima oară modificat 13/01/2011 08:59 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
aquarius
Bucatar in devenire
Mesaje: 380
Membru din: 20/04/2009 08:17

Mesajde aquarius » 04/12/2010 05:32

mmm... demult n-am mai mancat nici pireu nici coapte.Mi-ai facut pofta.Cand eram copil,ai mei faceau tot des pe timpul asta.Oricum eu le terminam de mancat inainte sa le termine ei de copt.Mi-ai amintit de copilarie,Pupi! :wink: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/12/2010 02:41

Multumesc pentru precizarile facute in reteta- am mai scris la curcanul umplut cu castane.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/12/2010 12:57

aquarius, sa stii ca si mie castanele imi amintesc de copilarie...nu exista sa treaca o iarna, un Craciun, fara castane coapte, o sticla buna de vin, colinzi si muuuuulte amintiri frumoase.... Readucem bucuria, dragostea , daruirea in viata noastra, o impartim cu toti cei care vor sa o primeasca, ii pomenim pe toti, cei vii precum si pe cei dragi noua , care acuma sant doar o amintire .....Iarna, Craciunul, bradul , castanele coapte , pentru noi sant prilej de bucurie.....uneori imi e asa de dor de copilarie :vis: :vis: :vis: :hug: :pup: :pup:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori