Pagina 3 din 3

Re: Cozonac de post

Scris: 25/02/2010 01:07
de strumph
foarte bun, pufos, gustos, arata bine, nici nu zici ca e de post! imi place >:D<

Buna

Scris: 07/03/2012 07:25
de june
Buna. Dupa cum vad, reteta asta e geniala, pozele m au marcat :D :))
Dar am si eu o intrebare, as vrea sa fac mucenici (si din cate vad se foloseste aceasta reteta pentru aluat), dar pentru cineva care nu are voie anumite ingrediente, si ma gandeam daca ma puteti sfatui cumva sa le inlocuiesc sau sa ma lipsesc sau stiu eu

2 cani cu apa plata,
1 cana ulei vegetal, > Are voie cam 30 ml de grasimi, dar e posibil ca acestea sa se regaseasca in alte retete/mancaruri etc
1 cana zahar tos,
coaja si sucul unei lamai,
coaja si sucul unei jumatati de portocala,
25 gr drojdie de bere - proaspata, > nu are voie deloc alcool
un praf de sare,
1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar,
un varf de cutit de sofran,
50 gr pudra de cacao ,
un baton de vanilie - eu n-am avut dar il recomand deoarece completeaza aroma de cozonac,
faina aprox 1kg.

Multumesc

Scris: 07/03/2012 08:17
de antoniah
Alina, eu acum am vazut cozonacul tau (sunt in urma cu cititul postarilor pe site... dar ma straduiesc sa ajung ”la zi” :blushing: ). Ai obtinut un cozonac foarte frumos iar reteta este ”de retinut”.

:flower: :flower: :flower:

Re: Buna

Scris: 08/03/2012 08:05
de alina_i
june scrie:1 cana ulei vegetal - Are voie cam 30 ml de grasimi, dar e posibil ca acestea sa se regaseasca in alte retete/mancaruri etc

25 gr drojdie de bere - proaspata, > nu are voie deloc alcool

Multumesc


Buna June :)
Am sa rspund punctual la nelamuririle tale.
Intr-adevar acest aluat se foloseste si pentru mucenicii moldovenesti (copti)
http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... sori-4840/
tocmai pentru ca este de post iar ziua de 9 martie este de regula in post.

Daca ai fi mers cu cititul pana la capatul retetei ai fi vazut ca din aceste ingrediente ies doi cozonaci.
Persoana pentru care iti faci griji ar trebui sa manance tot acest aluat pe parcursul unei singure zile :!:
Tinand cont ca din acest aluat se pot face minim 30 de mucenici, cantitatea de ulei vegetal - care te ingrijoreaza - este de aprox. 8 ml/ mucenic (1 cana= 250ml) :!: :!: :!:

Trecem acum la drojdia de bere
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, drojdia de bere este o aglomerare de ciuperci microscopice unicelulare, care produc aminoacizi esentiali, vitamine din complexul B, enzime, minerale in forma asimilabila (calciu, magmeziu, fosfor), si oligoelemente indispensabile vietii (seleniu). Are rol in intretinerea vietii si se foloseste pentru dospirea aluaturilor :!:
Ea se mai numeste taic, taica (citeste te rog tzaic, tzaica) sau maia.
Drojdia de bere nu este alcool!
Si chiar daca ar fi alcool pur, acesta se evapora la aprox. 78 grade Celsius.
Temperatura din cuptor (aprox. 200 gr. C )ar face sa dispara orice urma de alcool din aluat.

In concluzie, temerile tale sunt nefondate!

Spor la bucatarit si felicitari pentru grija ce le-o porti celor de langa tine :flower:

Scris: 08/03/2012 08:14
de alina_i
antoniah scrie:Alina, eu acum am vazut cozonacul tau (sunt in urma cu cititul postarilor pe site... dar ma straduiesc sa ajung ”la zi” :blushing: ). Ai obtinut un cozonac foarte frumos iar reteta este ”de retinut”.

:flower: :flower: :flower:


Draga mea, Antonia - reteta e cam veche :P din vremurile cand bantuiam mai des forumul :wink:
Nu trebuie sa-ti ceri scuze :hug:
Sunt atat de multe retete in Cartea de Bucate a site-ului incat trebuie vreme multa alocata documentarii :P

Intr-adevar aceasta reteta este foarte buna - hai ca am inceput sa o laud singura :paguba: si mai ales in conditiile de-acum cand oul are un pret prohibitiv :bum:
Toti cei care au mancat astfel de cozonac nu au crezut ca nu contine fir de ou.
Ca sa fie ceva mai galben pune sofran in apa sau foloseste in loc de apa, zeama in care au fiert cativa morcovi - efectul va fi acelasi :wink:

:hug: :pup: :flower: