Tartiflette- specialitate Savoyarda

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Mesajde lucia_bp » 09/12/2016 07:44

- 1,5-2 kg cartofi
- 450-500 g bacon/piept de porc afumat /kaizer/costita afumata, taiat bastonase
- 50 g unt
- 3-4 cepe, feliate pestisor
- 1-2 catei de usturoi tocati + 1 catel de usturoi, intreg
- 150 ml vin alb, optional
- 1 Reblochon (+/-500 g)- sau Camembert si/sau Brie
- 250 ml smantana/crème fraîche
- sare
- piper proaspat macinat
- condimente la alegere si dupa preferinte:
- cimbru (facultativ)
- ierburi de Provence
- maghiran
- oregano, etc.

Curatati cartofii de coaja si feliati-i in rondele cu o grosime de 1 cm.
Puneti-i la fiert in apa sarata, doar pana se inmoaie un pic (cca. 5 min din momentul in care apa a inceput sa fiarba).
Scurgeti si lasati in asteptare.
• La fel de bine, puteti sa fierbeti cartofii in coaja, sa-i scurgeti, curatati si apoi sa-i feliati rondele sau sa-i fierbeti 20 min la aburi- cat sa ramana al dente.
Intre timp, prajiti baconul pana se rumeneste frumos. Scoateti-l intr-un bol si dati deoparte.
• Optional, in grasimea lasata de bacon, puteti sota rondelele de cartofi bine scurse, doar cat sa se aureasca. Scoateti-i din grasime si lasati-i la racit.
Separat, fie in grasimea ramasa de la prajirea baconului ( daca nu sotati cartofii) sau in cca. 30 g unt incins, caliti ceapa taiata pestisor pana se inmoaie, adaugand la sfarsit, in ultimele 2 min si usturoiul tocat.
• Facultativ, turnati vinul peste ceapa inmuiata si lasati descoperit pana se evapora vinul si ceapa se caramelizeaza frumos. In acest caz, adaugati usturoiul tocat, tot in ultimele 2 min de a opri focul. Dati deoparte.
Frecati cu catelul de usturoi intreg, un vas termorezistent, atat fundul, cat si peretii, apoi ungeti-l cu unt, inclusive peretii laterali.
Formati un prim strat de cartofi, asezand feliile una langa alta, eventual usor suprapuse, imbracand si marginile.
Presarati cu sare, piper si alte condimente preferate (am folosit ierburi de Provence).
Distribuiti apoi uniform, in straturi succesive, ceapa cu usturoiul si baconul prajit.
Stropiti cu smantana/crème fraîche si acoperiti cu un alt strat de cartofi pe care il condimentati.
Continuati in acest fel cu asezarea straturilor, avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi condimentati.
Reblochon-ul/Camembert si/sau Brie il curatati usor de coaja, cu lama unui cutit.
Taiati rotita in doua pe orizontala, apoi, functie de grosimea acestora, il puteti si felia.
Puneti bucatile de Reblochon cu coaja in sus, peste cartofi, stropiti totul cu smantana/ crème fraîche si presarati cu restul de unt taiat bucatele.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade C sau pana ce cartofii sunt facuti, frumos rumeniti si cascavalul este topit.
• Daca se rumeneste prea repede cascavalul, acoperiti vasul termorezistent cu o hartie de copt/folie de aluminiu.

Serviti cat este cald, alaturand o salata de sezon sau muraturile preferate (am servit cu o muratura de ardei iute, umplut cu stafide).


Fişiere ataşate
cimg4905.jpg
cimg4905.jpg (336.5 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4904.jpg
cimg4904.jpg (349.63 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4903.jpg
cimg4903.jpg (349.86 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4902.jpg
cimg4902.jpg (354.01 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4901.jpg
cimg4901.jpg (340.68 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4900.jpg
cimg4900.jpg (355.17 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4899.jpg
cimg4899.jpg (351.42 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4898.jpg
cimg4898.jpg (250.42 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4897.jpg
cimg4897.jpg (367.02 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4896.jpg
cimg4896.jpg (314.42 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4895.jpg
cimg4895.jpg (338.46 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4894.jpg
cimg4894.jpg (264.89 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4893.jpg
cimg4893.jpg (289.2 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4892.jpg
cimg4892.jpg (343.68 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4891.jpg
cimg4891.jpg (385.24 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4890.jpg
cimg4890.jpg (262.14 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4889.jpg
cimg4889.jpg (310.92 KiB) Vizualizat de 1444 ori
cimg4888.jpg
cimg4888.jpg (334.61 KiB) Vizualizat de 1444 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori