Pagina 1 din 1

Pasta de naut

Scris: 11/04/2019 03:56
de Monica Marton
• 250 grame de năut
• un ardei iute uscat, mic sau o jumătate de linguriţă de chili
• jumătate de linguriţă de chimen
• jumătate de linguriţă de cimbru
• un căţel de usturoi
• 2 linguri de pastă de tahini sau îl înlocuiţi cu 2 linguri de susan şi 2 linguri de ulei de susan presat la rece
• 4 linguri de ulei de măsline
• sucul de la o jumătate de lămâie
• 4 seminţe de coriandru
• 5 boabe de piper roşu
• 2 boabe de piper negru
• o linguriţă de sare
Spălaţi năutul şi îl lăsaţi în apă caldă să se înmoaie 8 ore pentru a se fierbe mai repede, apoi îl puneţi la fiert pentru o oră şi jumătate în apă cu un vârf de cuţit de sare, spumând periodic. Dacă nu folosiţi tahini, spălaţi şi fierbeţi pentru jumătate de oră susanul şi îl scurgeţi de apă..
Când năutul e fiert, scurgeţi apa de pe el fără să o aruncaţi şi îl lăsaţi să se răcească apoi îl puneţi în blender.
Puneţi în mojar ardeiul iute, chimenul, cimbrul, coriandrul, sarea rămasă şi piperul şi le pisaţi.
Tocaţi usturoiul curăţat şi spălat şi îl puneţi în blender împreună cu compoziţia pisată, din mojar. Dacă nu aţi folosit tahini, puneţi în blender şi susanul fiert şi uleiul de susan presat la rece. Adăugaţi în blender uleiul de măsline şi sucul de lămâie. Pentru a avea o consistenţă tartinabilă, adăugaţi compoziţiei cîteva linguri din apa în care aţi fiert năutul, în funcţie de cât vreţi să fie de subţire.
Puteţi să îl consumaţi cu pâine prajită sau cu lipie caldă.
Poftă bună!