Erau extraordinare aceste batoane ! Sigur va amintiti de ele, mai ales ca erau usor dulci. Cumparate in drum spre scoala sau facultate ne tineau de foame pana pe la orele pranzului.
Ingredientele acestor batoane sunt simple si ieftine, fara lapte sau oua, asadar sunt si de post.
Sunt foarte moi si pufoase, cum perfect le descrie titlul, asa ca va astept cu impresii!
Ingrediente pentru cca 10 buc
Aluat
-15 g drojdie proaspata / 5 g drojdie uscata
-125 ml + 125 ml apa, calduta
-200 g + 300 g faina alba, tip BL55
-50 g zahar
-Âź lingurita sare
-80 ml ulei, caldut
Decor
-20 g faina
-75 ml apa
-1 lingura mac
Sirop
-1 lingura zahar
-50 ml apa, calduta
Preparare
Aluat
Dizolvati drojdia in 125 ml apa calduta, apoi lasati-o 10 min intr-un loc cald, doar pana face la suprafata putina spuma.
Cerneti 200 g faina intr-un bol si faceti o gropita in mijloc..
Turnati drojdia.
Aduceti faina de pe margini in lichid, apoi framantati putin pana aveti un aluat omogen ( sa rezulte un aluat mediu ca textura- nici foarte ferm, dar nici moale).
Acoperiti bolul si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald.
Adaugati restul de faina cernuta ( 300 g) peste aluatul crescut si apa calduta ( 125 ml) in care ati dizolvat zaharul si sarea.
Framantati pana aveti un aluat omogen.
Continuati apoi sa framantati aluatul, ungandu-va constant mainile cu uleiul caldut. Faceti asta pana ati terminat tot uleiul.
Continuati sa framantati pana aluatul este foarte elastic si nu se mai simte uleios.
* Puteti framanta si o tura in masina de paine sau 5 min in robot.
Acoperiti aluatul si lasati-l la crescut in loc cald, ferit de curenti, inca 1 ora ( pana isi dubleaza volumul).
Rasturnati aluatul pe masa de lucru usor infainata.
Taiati aluatul in 10 bucati egale (cca 80 g / bucata).
Intindeti fiecare bucata sub forma de dreptunghi de aprox 20 x 10 cm.
Trageti usor de colturi sa fie cat mai dreptunghiulara foaia.
Rulati foaia pe lungime.
Asezati rulourile in tava tapetata cu hartie de copt.
* In tava, grupati cate doua batoane unele langa altele, dar fara a le inghesui si neaparat lasati cam 2 cm distanta intre fiecare grup de batoane, ca sa aiba loc sa creasca.
* Batoanele formate vor parea mici si subtiri, dar ele vor creste mult in urmatorii pasi si vor deveni nemaipomenit de pufoase.
Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati batoanele sa creasca in loc cald, timp de 30-40 min sau pana isi dubleaza volumul.
Decor
Intre timp, dizolvati faina in apa si formati amestecul pentru decor.
Ungeti batoanele cu acesta pasta.
Presarati mac pe fiecare baton.
Dati tava la cuptorul preancalzit la 240 grade si scadeti imediat temperatura la 200 grade.
Coaceti batoanele timp de 20-25 min sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.
Sirop
Dizolvati zaharul in apa calda pentru sirop.
Ungeti batoanele fierbinti cu sirop, imediat ce ati scos tava din cuptor, apoi lasati-le sa se raceasca complet ( batoanele se vor desface usor unele de altele).
Pastrati-le acoperite cu folie.
A doua zi raman la fel de super pufoase.
Batoane super pufoase, de post
Moderatori: Nally, adi, kia, adinush
Batoane super pufoase, de post
- Fişiere ataşate
-
- cimg4617_5359.jpg (107.38 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4618.jpg (64.6 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- c1_batoane_super_pufoase_de_post.jpg (71.87 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- c2_batoane_super_pufoase_de_post.jpg (84.76 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- c3_batoane_super_pufoase_de_post.jpg (98.82 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4619.jpg (60.96 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4620_2704.jpg (61.77 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4621.jpg (95.43 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4622.jpg (64.94 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4623.jpg (64.77 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4624.jpg (104.79 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4625.jpg (90.13 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4626.jpg (109.81 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4627.jpg (93.49 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4628.jpg (108.87 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4629.jpg (110.3 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4630.jpg (109.31 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4631.jpg (125.54 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4632_7946.jpg (44.77 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4633_8079.jpg (62.18 KiB) Vizualizat de 100588 ori
-
- cimg4634.jpg (95.86 KiB) Vizualizat de 100588 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
-
- Bucatar
- Mesaje: 983
- Membru din: 15/02/2011 12:06
- Localitate: M-Ciuc
- Contact:
- nicoleta64
- Bucatar de talie internationala
- Mesaje: 5421
- Membru din: 31/10/2006 07:16
- Localitate: Italia
- Contact:
cartederetete.ro scrie:Le-am facut si eu saptamana trecutaSunt chiar ca cele din copilarie. Frumoasa prezentare, bravo!
Multumesc











"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
nicoleta64 scrie:Delicioase sunt ....erau preferatele mele !!! Super au venit Lucia!![]()
Noua nu ne-au ajuns " nici pe o masea"


Intr-adevar sunt nemaipomenit de bune si pufoase








"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
Re: :)
micael scrie:Noroca nu prea gatesc ca daca as face toate retele astea as ajunge in timp record la 100 de kg
Inseamna ca-ti fac cu ochiul, dar mai ai nevoie de un imbold ca sa gatesti mai mult in casa




"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-
Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”
Cine este conectat
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 27 vizitatori