Guias de Vita la Ceaun

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
demigod
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 06/05/2010 08:28
Localitate: Baia Mare
Contact:

Guias de Vita la Ceaun

Mesajde demigod » 24/05/2010 12:52

Ingrediente:

500 g Carne Vita
4 Cepe medii
5 cartofi medii
4 morcovi medii
1 patrunjel/pastarnac
1 catel usturoi (romanesc)
1 ardei iute (tare) sau Eresz Pista la borcan
2 Ardei Rosii Grasi
2 rosii
300 ml Ulei

• Condimente: Sare, Piper, Patrunjel, marar, chimen, Condiment Guias la tub.

Pregatirea:

Se face focul, se alimenteaza si lasa sa arda, pana cand incepe sa faca jar. Se monteaza ceaunul pe trepied, sa fie stabil, si apoi se mai pun ceva lemne, cat flacarile sa muste baza ceaunului.

Inainte de a aprinde focul, e bine sa preparam carnea. Carnea de vita trebuie taiata cuburi (nu e neaparat sa fie cuburi mici), si curatata de cartilaje. Se adauga sare, piper, boia (dulce sau iute, dupa preferinte) si eventual condimente pentru carne de vita. Se amesteca bine sa se omogenizeze condimentele, si se lasa 1 ora sa se impregneze/absoarba in carne.

Faza 1: Legumele

Se toarna uleiul, si peste se pune ceapa si usturoiul taiate marunt. Se amesteca cu lingura de lemn, sau cu un lemn de padure improvizat curatat de coaja la varf, ca sa nu se lipeasca ceapa de ceaun si sa se omogenizeze.

Intre timp, se taie cubulete ardeii, si se adauga peste ceapa, pe cand ceapa incepe sa se caleasca.

Se curata si se taie cuburi sau felii morcovii si patrunjelul, si se adauga odata cu carnea de vita condimentata pe cand ceapa si ardeiul incep sa se caleasca si lasa un miros placut.

Se amesteca din cand in cand continutul din ceaun, si se are in vedere focul cu lemne uscate pregatite in prealabil, ca sa nu scada prea tare, si totodata sa nu fie prea mare.Daca amestecul se lipeste de ceaun atat de fund cat si pe lateral, ori e focul prea mare, ori uleiul este insuficient. Intr-un tarziu se adauga rosiile curatate de coaja, si taiate bucati, cu ardeiul iute taiat felii marunte. Se amesteca si se lasa la calit pana cand continutul e cuprins de pasta care fierbe molcom si cu bulbuci mari.
In total au trecut 45m-1h de la prima faza, in care s-a pus ceapa si uleiul.

Faza 2: Fierberea

Se ia apa de izvor, sau dintr-o vale curata (nu va faceti probleme, deoarece bacteriile vor fi distruse prin fierbere), si se adauga peste amestec. Se adauga cu generozitate lemne peste foc, deoarece capacitatea calorica a continutului creste semnificativ, si trebuie re-adusa la temperatura de fierbere. Se mai fierbe 1-2 ore, amestecand din cand in cand, incercand sa se pastreze o stare constanta de fierbere, dar nu exagerata. Se adauga Condimentul la tub pentru Guias (dulce sau iute). Este de preferabil sa puneti Boia de ardei spre sfarsit, deoarece daca se arde, da un gust amar continutului.
Cu cat e mai lenta fierberea, cu atat iese mai bine Guiasul (dar asta costa timp in plus, pana la un total de 4-6 ore!). Timpul de fierbere depinde de foc, lemne, jarul creat si distanta ceaunului fata de foc, deci nu poate fi estimat decat prin gustul si experienta bucatarului, care constant va testa continutul ceaunului (atat lichidul - pentru aroma, cat si starea de fierbere a componentelor individuale; in special Morcovi si Carne, deoarece acestea necesita cel mai mare timp de fierbere).

Dupa gust, se poate adauga optional o parte din condimentele:
Cimbu, Chimin, Ardei Iute, Condimente pt. cartofi (maghiran), condiment legume, bulion rosii, etc...

Faza 3: cartofii si gustul

Spre final, pe cand carnea si morcovii sunt fierti bine, se va ajusta continutul cu sare si piper dupa gust. Pe cand gustul e placut si toate componentele fierte, se vor adauga cartofii taiati cuburi. Cartofii rosii se sfarma mai greu decat cei albi, dar oricum cartofii trebuie neaparat adaugati chias spre sfarsit, deoarece se fierb foarte repede!

Se mai da in fierbere pana cand sunt facuti cartofii; si sa fie nu doar fierti, ci sa capate individual gustul si aroma intregului ceaun.

Se serveste cu patrunjel si/sau marar proaspat.


• Optional: Variatii:

- ceaunul de fonta e mult mai greu de carat, dar are o inertie mai mare, deci necesita focul mai putina atentie. Cel de inox e usor, dar trebuie sa fim mai atenti cu focul, in special in prima faza.
- In loc de ulei, se poate folosi slanina taiata cuburi, si calita in ceauna pana cand lasa bine grasimea; dupa care se trece la etapa in care se caleste ceapa. Guiasul va fi mai gras, si se va servi cu mai mult marar si mai multa paine.
- Daca in prima faza focul e prea puternic, se poate adauga putina apa, ca sa nu se arda amestecul de legume/carne (cum se poate vedea intr-o imagine). Asta nu va scadea per total calitatea guiasului.
- Rosiile/bulionul pot lipsi din reteta, pentru cei ce nu agreeaza; chiar si ardeiul e optional in caz ca ati uitat de el. Ceapa, carnea, morcovii si o parte din condimente sunt totusi esentiale.
- Dupa ce se pun cartofii, se poate adauga f. putin otet, pentru un gust mai deosebit.
- In faza 2 (fierberea) se poate adauga o ceapa intreaga pentru gust, care ulterior va fi scoasa. Pentru a nu se exfloia, se poate fixa cu 2 scobitori sau crengute subtiri infipte in miez de la un capat in altul in forma de X.
Fişiere ataşate
2 IMG_1307.JPG
Faza 1 [ amestecul ]
2 IMG_1307.JPG (93.43 KiB) Vizualizat de 5344 ori
3IMG_1318.JPG
Faza 1 [ daca trebuie adaugat apa, sa nu se arda amestecul de legume/carne ]
3IMG_1318.JPG (78.69 KiB) Vizualizat de 5344 ori
4 IMG_9167.JPG
Faza 2 [ Dupe ce adaugam apa ]
4 IMG_9167.JPG (87.36 KiB) Vizualizat de 5344 ori
4IMG_3016.JPG
Faza 2 [ nivelul corect al focului ]
4IMG_3016.JPG (88.85 KiB) Vizualizat de 5344 ori
4 IMG_9219.JPG
Faza 2 [ fierberea - la acest nivel, dureaza 2 ore ]
4 IMG_9219.JPG (84.03 KiB) Vizualizat de 5344 ori
5IMG_1308.JPG
Faza 3 [ pregatirea cartofilor si a condimentelor finale ]
5IMG_1308.JPG (97.3 KiB) Vizualizat de 5344 ori
6IMG_3060.JPG
Produs Final. [ Gustul nu apare in poza ] ;)
6IMG_3060.JPG (48.62 KiB) Vizualizat de 5344 ori

Avatar utilizator
pmk
Incepator
Mesaje: 197
Membru din: 19/08/2009 08:27
Localitate: Deva

Mesajde pmk » 24/05/2010 01:03

Arata foarte bine ,si :buuun: , nu am mai mancat ceva gatit la ceaun de anul trecut.

Avatar utilizator
aquarius
Bucatar in devenire
Mesaje: 380
Membru din: 20/04/2009 08:17

Mesajde aquarius » 24/05/2010 05:27

E delicioasa :buuun: reteta.Totusi cred ca fara bulion/rosii,nu ar avea acelasi gust minunat.Care e rolul otetului :?: :peace: :hug:

Avatar utilizator
heidi71
Incepator
Mesaje: 253
Membru din: 07/09/2009 03:07
Localitate: romania

Mesajde heidi71 » 24/05/2010 07:46

Ce bun trebuie sa fie !!!!!!..
Frumos ambient !!!!!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/05/2010 08:39

Heee, heeee...mancarurile la ceaun sant ( dupa parerea mea) cele mai bune....aer curat, padure, verdeata, foame mare :wink: ....normal ca este cea mai buna mancare......arata super fain =D> ....cred ca si gustul e pe masura

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 24/05/2010 08:52

yammy yammy !!! unele fotografii sunt excelente !!! mancarea cred ca a fost delicioasa ! azi am facut gulas dar la kukta pe plita :vis:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 24/05/2010 10:38

Ai facut o adevarata pledoarie pentru acest guias si bine ai facut !
=D> =D> =D>
Aceasta mancare, deosebit de buna, merita cu prisosinta tot ce ai scris !
Si ai scris nemaipomenit de frumos, incat imaginile descrise de tine prin cuvinte mi se succedau una dupa alta prin fata ochilor.
:master: :master: :master:
Ingrediente simple, dar combinate astfel, dau un gust desavarsit si de nedescris in acelasi timp ! :buuun: :buuun: :buuun:
Ahh ! Ai uitat sa treci un ingredient care completeaza acesta simfonie a miresmelor- fumul !
Multumim pentru reteta si pozele grozave care o insotesc !
=D> =D> =D>
Bine ai venit printre noi !!!
:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 24/05/2010 04:53

O prezentare foarte frumoasa =D> =D> =D> , sincer parca simt gustul :buuun:
Bine ai venit :hug: :flower: si asteptam mai multe retete de la tine ,la fel de gustoase ca aceasta :wink:
Imi place sa gatesc...
Imagine


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 21 vizitatori