Secretele fripturilor gustoase

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Secretele fripturilor gustoase

Mesajde lucia_bp » 18/12/2008 08:14

O mancare gustoasa din carne,de buna calitate,poate fi pregatita fara dificultate si de o gospodina incepatoare.
Uneori insa,chiar si celor mai experimentate gospodine li se intampla “accidente culinare”,de exemplu friptura se dovedeste atoasa,cotletul prea uscat,puiul fara gust si aroma.
Iar daca nu ne reusesc fripturile de sarbatori,atunci este de-a dreptul dezastruos.
Pentru ca familia si oaspetii sa pomeneasca multa vreme gustul fripturii,ar trebui sa lasam bucata de carne sa se matureze,sa-i creem buchetul corespunzator.
Frecarea carnii cu condimente, la putin timp inainte de a o pune in tava, nu da rezultatele scontate.
Carnea ar trebui sa stea intr-o marinata(bait)pregatita corespunzator cel putin cateva ore,ba chiar 4-5 zile,dupa spusele specialistilor,intr-o camara rece sau in frigider.
Atunci devine fragada,pufoasa si aromata,iar dupa preparare,va fi cu siguranta,zemoasa si gustoasa.
Iata cateva metode infailibile de preparare a carnii pentru friptura.


MARINATA(BAIT)CU LEGUME CRUDE


Pentru 1 kg de carne sau 1 pui,avem nevoie de:

-legume taiate in felii(rondele)sau date pe razatoare:1 morcov,1 patrunjel,telina radacina(cam cat greutatea morcovului),1/2 praz(partea alba),1 ceapa si cine doreste poate adauga 1 hrean sau 2 catei de usturoi.
-2-4 linguri ulei de masline(floarea-soarelui)-grasimea nu permite carnii sa se strice
-2-3 foi de dafin
-5-10 boabe de ienibahar
-1 lingura zahar


Se amesteca toate foarte bine pana la omogenizarea completa,apoi se unge carnea cu aceasta compozitie insistand pe toata suprafata carnii,pe toate fetele si se lasa 1-2 zile la temperatura de 4 grade Celsius(este temperatura din frigider)
Substantele aromate si enzimele din legume imbogatesc gustul carnii si o fac frageda.
Legumele pot fi valorificate ulterior,adaugandu-le spre sfarsitul frigerii sau inabusirii.
Aceasta metoda serveste cel mai frecvent la prepararea fripturilor pentru grill sau gratar,spre exemplu pentru steak-uri,biftec-uri,cotlete,frigarui.


Imi cer scuze pentru ca voi pune deocamdata, doar poze cu ingredientele necesare pentru diferite marinate,pe care am sa vi le prezint cat pot de repede,ca sa va fie de ajutor,in caz ca doriti ca de sarbatori,sa aveti pe masa cea mai gustoasa carne si sa aveti timpul necesar pentru marinare.
Va voi prezenta marinate pentru carne de vita,porc,oaie,pui si metoda speciala de impanare cu slanina.
Fişiere ataşate
CIMG2876-1.JPG
CIMG2876-1.JPG (31.83 KiB) Vizualizat de 5793 ori
Ultima oară modificat 19/12/2008 01:11 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
DADA
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 08/01/2006 02:36
Localitate: ROMANIA

Mesajde DADA » 18/12/2008 08:31

E foarte interesant si pe mine chiar ma intereseaza. De cele mai multe ori mi se-ntampla de sarbatori ca muschiuletul sa fie tare ca de-abia pot sa-l tai si bine-nteles ca nimeni nu-l manana :? Astept cat mai repede sa ne dezvalui ideile tale puse in practica .

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 18/12/2008 08:57

dada ,esti sincera si lucrul acesta te onoreaza !
=D> =D> =D>

Te simt ca fiind tanara fata de mine si-ti marturisesc ca si mie mi se intampla multe "accidente culinare"
Important este sa trecem peste ele Zambind ! :peace: :love: :flower:
Ultima oară modificat 18/12/2008 10:02 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 18/12/2008 10:01

Arrrhhhh...Lucia, ai tu talentul sa starnesti omu' sa isi faca pacate cu aste carnuri...marinatele fac parte - pentru mine - dintre darurile divine pe pamant! Si chiar ma plec in fata lor caci fara ele nu am avea asa felurime de arome si gusturi...te citesc cu mare interes, sa stii! Si o sa impartasesc si eu din aceste minunatii. (Am o marinata pentru pui inclusa in reteta mea Tajina cu pui, am testat-o si pentru pui prajit si pe gratar - a fost de mare succes!) :hug:
Bucataria salveaza Romania!

http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
DADA
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 08/01/2006 02:36
Localitate: ROMANIA

Mesajde DADA » 18/12/2008 10:03

Multumesc Lucia de incurajare :wink: Sa stii ca si eu marinez carnea (cand am timp) dar n-am tinut-o niciodata mai mult de 10 minute,poate tocmai asta a fost baiul :D la muschiulet fiind mai mult poate se patrunde mai greu.
Si n-are nimic daca sta carnea in marinata in frigider si 2 zile, nu se strica avand in vedere ca "lichid " nu e decat cateva linguri de ulei?

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 18/12/2008 10:06

te astept liliana,sa-mi fi aproape,ca intotdeauna si-ti multumesc pentru acest lucru !
E greu sa-ti gasesti un prieten si,mai ales sa fii pe aceeasi lungime de unda !
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 18/12/2008 10:42

Draga Dada,
Daca citesti cu mare atentie(de cele mai multe ori trebuie sa citim printre randuri),vei vedea ca "se amesteca foarte bine toate ingredientele"-adica muncesti la amestecat,pana se omogenizeaza- pana ce uleiul le unge pe toate componentele din amestec.
Apoi legumele nu se pun peste carne,numai asa simplu ..."carnea se unge"-adica iei in mana din acest amestec ...si freci...si freci bine carnea, pe toate partile...si faci astfel incat amestecul sa fie uniform repartizat peste carne...pe sub carne...peste TOT !
In timp,pelicula aceea fina de ulei de pe legume se prelinge peste carne,o imbraca ca o haina si aceasta (grasimea)nu permite carnii sa se strice.
Succes si sper ca nu te-am suparat cu prea multe explicatii
Daca mai ai nelemuriri,cu drag iti raspund !
Stii ce am facut acuma ?!?Una rece...una calda...ca si dusul scotian..se spune ca numai asa ne calim.O fi adevarat??? :o
:love: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/12/2008 12:09

Dada,nu stiu daca ai citit mesajul de raspuns?
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

silvia13
Incepator
Mesaje: 279
Membru din: 05/02/2008 03:20
Localitate: Brasov

Mesajde silvia13 » 19/12/2008 01:03

Lucia m-ai dat gata cu marinatele tale.Sigur o sa incerc si eu sa le execut de Sarbatori.
Felicitari! O adevarata gospodina.
Imagine

Avatar utilizator
piatralunii
Bucatar in devenire
Mesaje: 644
Membru din: 19/06/2008 08:21
Localitate: Lumea Noua

Mesajde piatralunii » 19/12/2008 04:24

Asta chiar ma interesa tare de tot., pt ca uneori fripturile iasa tare fara gust. Multumim pentru idei si retete.
Forever Young


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori