Gratin de cartofi dulci (yams)

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 12/12/2006 08:59

Chiar asa de bun e ? Pana acum le mancam pe cele de sus fara dulceata de prune ( de care nu am btw ) ...

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 12/12/2006 06:15

cumpara repede dulceata de prune si probeaza...painea cu smantana ii buna si cu gem de maciese!o bunatate!!! profa de engleza a copilor mei e innebunita dupa combinatia asta
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 12/12/2006 07:41

andrei scrie:Nu stiu traditiile americane insa cartofii cu bezele parca nu se pupa :)
Singura combinatie dulce-sarat care imi place e branza cu dulceata ( si aia mancata la Constanta la o prietena si la rugamintile ei insistente... )> Cred ca sunt mai clasic ...
Americanii insa am auzit ca mananca foarte dulce si chiar si hamburgherii sunt putin dulci ... Asa e ?


E bine de tine ca nu esti silit sa mananci asa de dulce ca americanii, Andrei. Eu m-am obisnuit intr-un fel dar sunt anumite lucurri cu care nu ma impac.

Stii probabil probabil heringii la borcan cu ceapa, sau scrumbie in saramura, sau .. ma rog peste conservat in saramura? Ei bine astia, americanii, si la peste pun zahar.

Cand am pofta de peste merg si iau un macrou afumat de la magazinele rusesti, il decojesc si fac o salata cu ceapa (2 cepe cel putin..din alea rosii) si cu zemaa de la o lamaie.

Totusi mancarurile dulci cu carne au rostul lor. Dulcele face ca proteinele/carnea sa se digere mai bine (aviz amatorilor). La noi acasa, in Romania, dintotdeauna am avut desert la masa, ceva dulce nu?
Ei bine, nu te gandi ca desertul ala se duce in alt stomac. Merge tot acolo, cu carnea si ajuta la digestie.

Americanii insa nu prea au desert si pionieri nu aveau timp sa faca prea multe placinte (si asa le numeri pe degete felurile lor de desert). Asa ca prajeau sau faceau la "gratar" o bucata/halca de carne, cu niste cartofi fierti, niste boabe de porumb.. si o lingura de dulceata deasupra. Cam asta este. Restul sunt variatiuni pe aceeasi tema.

Oricum in Ardeal, tin minte ca matusa mea, Dumnezeu s-o odihneasca, facea niste ardei umpluti o minunatie..dar cu sos dulce.

In legatura cu cartofii dulci, astia sunt foarte buni. Noi ii folosim la supe, copti (cu lamaie si cu unt), ii punem la ghiveci. Ne plac tare mult si nu contin solanina ca cei obisnuiti... iar cel mic e in stare sa manace o castron intreg.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 12/12/2006 08:07

Andrei, sa stii ca nu e asa de ciudata combinatia asta, pentru ca cartofii astia sunt dulci si ei, nu sunt sarati. Iar eu pun jumate cartofi dulci si jumate din ceilalti numai ca sa mai tai din gustul dulce. Apoi, sosul de smantana lichida cu ierburi si zeama de supa nu este sarat nici el. Cat despre bezelele alea, eu nu pun decat cateva, si crede-ma ca sunt micute, si cand se topesc cu nucile, pe deasupra, nu sunt deloc asa gretoase.
Sau poate asa mi se pare mie, dar eu una sunt f. deschisa la incercari culinare. Eu am mancat branza Brie cu un fel de dulceata de macese sau agrise, ceva acrisor, si a fost buna. Apoi, am vazut in cateva reviste branza Blue Cheese ( din aia cu mucegai) servita cu miere si nuci si alte fructe uscate - poame. Mie imi place sa servesc felii de pere pe care pun putina blue cheese si le invelesc intr-o feliuta subtire de prosciutto sau alta sunca afumata. Ce ti-e si cu gusturile astea....Alta aperitiv ciudat sunt smochine proaspete, crestate in patru, in care se pune blue cheese, se infasoara cu prosciuto si se dau la cuptor 5-7 min, si sunt f. bune.
Si inca o ciudatenie care mie imi place, marmelada de ceapa. De fapt e ceapa rosie taiata julienne, calita, peste care se adauga zahar si otet balsamic, si se gateste pana e caramelizata frumos, e dulceaga la gust si tare aromata. Se serveste garnitura la fripturi sau pe feliute de paine prajita cu ceva branza. E o minunatie, dupa gustul meu bineinteles.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 12/12/2006 08:46

Ai dreptate Dane, mai ales cu pestele. Si eu m-am obisnuit greu cu gustul mancarurilor de pe aici, si nu ma refer la mancaruri gata cumparate, ci ciar la ingrediente. tin minte primele vinete copate la cuptor ca aveam plita elctrica si nu stiam cum altfel s ale fac si mi-a venit sa plang cand am vazut ce gust aveauu... Dar apoi m-am obisnuit. Dar Gabi, de cate ori e dezlegare la peste si lui ii place salata de peste marinat cu ceapa... Tare dezamagit a fost de gustul ei. Si eu iau macrou si fac cu ceapa rosie, cartof fiert si o lingura de maioneza, pus in frunze de salata sau fara cartof si pusa pe paine.
Mie nici pestele lor nu-mi place prea tare. Imi place codul, apoi de vreo doi ani somonul (si afumat si crud) mai ales de cand ii place Clarei, si incerc macar o data pe saptamana sa fac peste. Mai fac pastrav cu rosii, ceapa, ardei si masline la cuptor, insa am fost tare dezamagita de gustul somnului (catfish). Cel putin asta de pe aici are un gust de mal, namol si toate cele, nu e asa dulce si nici prea gras ca cel de acasa. Am fost la chinezi si am luat macrou proaspat si l-am marinat la cuptor cu lamaie, ceapa, dafin si boabe de mustar si piper, si a iesit la fel de bun ca acasa. Mai da-mi si mie ceva idei, ca eu gatesc dupa pofte, desi ies f.f. gustoase, poate nu sunt cele mai sanatoase, si clar nu am nici un strop de educatie alimentara, si cred ca e cazul sa am grija mai multa.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 12/12/2006 09:45

roxanavmv scrie:Ai dreptate Dane, mai ales cu pestele. Si eu m-am obisnuit greu cu gustul mancarurilor de pe aici, si nu ma refer la mancaruri gata cumparate, ci ciar la ingrediente. tin minte primele vinete copate la cuptor ca aveam plita elctrica si nu stiam cum altfel s ale fac si mi-a venit sa plang cand am vazut ce gust aveauu... ...
....................
Mai da-mi si mie ceva idei, ca eu gatesc dupa pofte, desi ies f.f. gustoase, poate nu sunt cele mai sanatoase, si clar nu am nici un strop de educatie alimentara, si cred ca e cazul sa am grija mai multa.


Draga Roxana,

In legatura cu vinetele eu stiu de la sotia mea ca se coc taiate si puse cu "gura" in jos pe staniol in cuptor sau la barbeque obisnuit, ca acasa.

In legatura cu pestele sa stii ca trebuie sa incerci mai multe feluri pana ii cunosti (fiecare cu gustul lui). Eu sunt brailean si nu prea exista peste care sa nu imi intre in voie. Noua ne place foarte mult somonul la berbeque (gratar).

Cum stii, gratarele de aici au capac. Ei bine, cumperi o scandurica de brad (cedru), se gasesc si la supermarket, special pentru asa ceva (25/15 cm). Inmoi scandurica in apa vreo 10-15 minute, o scurgi putin si pui pestele curatat (file sau bucati, sau taiat in lung si pus cu pielea spre scandura). Nu uita sa-i dai un praf de sare inainte.

De fapt cum cureti pestele (orice peste) ii dai un praf de sare sa se "indulceasca", cum spunea un mare pescar de la Ghecet.

Il bagi la barbeque/gratar (vezi sa fie incins) pe scandura, pui capacul, si-l tii cateva minute, pana-n 5 zic eu.. nu are nevoie de prea mult timp sa se faca. Cand il scoti, pui putin unt frecat cu patrunjel deasupra, doua picaturi de lamaie..si-l mananci asa direct de pe scandura, din care mai ies inca aburi dulci de cetina.. ca de la focurile de tabara, daca mai tii minte. Cel mai bun este sa-l mananci doar in doi, de pe scandurica, cu un pahar de vin alb rece, alaturi. Dar hai ca nu te invat eu!

Gustul este NE-MAI-PO-ME-NIT!.. Poate, zic poate, rivalizeaza cu pastravul afumat in cetina de brad facut de mocanii de prin Vrancea, dar nu stiu (de fapt asa poti face si pastravul). Scandura o poti folosi de mai multe ori ca nu se arde usor (daca o uzi bine de fiecare data) si inca mai are putere si ..miros.

Mai vin si cu alte retete cand mai pica.. are balta peste! :wink:

PS Dar vezi ca daca te duci la Long Beach, sunt chiar pe malul marii niste restaurante numai cu peste si fructe de mare.. Merita sa incerci. Orcum aveti peste la LA, nu te poti plange.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 35 vizitatori